«Το ένστικτο» εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της μητρότητας

Περίληψη: Με ένα ψυχολογικό δράμα μίας μητέρας και της οικογένειάς της κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο η Ashley Audrain. «Το ένστικτο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από την αρχή της χρονιάς, ένα από τα βιβλία για τα οποία μιλά συνεχώς ο λογοτεχνικός κόσμος είναι το ντεμπούτο της Καναδής συγγραφέως Ashley Audrain. Αυτό είναι το «The Push», το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο στα αγγλικά και έγινε γρήγορα best-seller σε πολλές χώρες. Εδώ και λίγες ημέρες, «Το ένστικτο», όπως είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος στα ελληνικά, κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τι είναι αυτό που το έχει κάνει παγκόσμια επιτυχία

«Το ένστικτο» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Κεντρική πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Μπλάιδ, η οποία όταν γνωρίζει τον άνδρα τον ονείρων της ανυπομονεί να δημιουργήσει οικογένεια μαζί του. Παρότι το παρελθόν της και η σχέση με μητέρα της είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο της ζωής της, είναι βέβαιη πως όταν έρθει η ώρα να γίνει η ίδια μητέρα η ιστορία της θα εξελιχθεί διαφορετικά. Σύντομα η Μπλάιδ θα αποκτήσει το πρώτο της παιδί, μία κόρη. Παρά τις προσπάθειές της, η μητρότητα αποδεικνύεται μεγάλη πρόκληση για εκείνη και ο δεσμός με το μικρό της κοριτσάκι δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός που πάντα ονειρεύονταν. Ο σύζυγός της, αντιθέτως, φαίνεται να έχει μία εξαιρετική σχέση με την κόρη του, κάτι που δημιουργεί υποψίες στο μυαλό της Μπλάιδ.

Λίγα χρόνια αργότερα η Μπλάιδ θα γίνει ξανά μητέρα, αυτή τη φορά ενός μικρού αγοριού. Ένα τραγικό δυστύχημα αλλάζει δραματικά τη ζωή της οικογένειας και δημιουργεί τεράστιο ρήγμα στις σχέσεις του ζευγαριού. Το ψυχολογικό βάρος της κατάστασης γίνεται αφόρητο για την Μπλάιδ που βλέπει τον εαυτό της να ακολουθεί το δρόμο που και οι προηγούμενες γενιές γυναικών της οικογένειάς της ακολούθησαν. Όσο κι αν προσπάθησε να το αποφύγει, φαίνεται πως και η ίδια θα συνεχίσει την «παράδοση» της οικογένειάς της.

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Ashley Audrain δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για την συγκλονιστική του ιστορία όμως. Η αφήγηση είναι αυτή που κρατά τον αναγνώστη κολλημένο στις σελίδες. Η διήγηση προσφέρει διαφορετικές οπτικές, flashbacks από το δύσκολο παρελθόν της Μπλάιδ και άπλετες ευκαιρίες να βγάλει κανείς (βιαστικά) συμπεράσματα για τους πρωταγωνιστές. Η Ashley Audrain τολμά, επίσης, να ασχοληθεί με τη μητρότητα χρησιμοποιώντας έναν πολύ διαφορετικό τόνο και δίνοντας μία σπάνια προοπτική της, την ωμή, ειλικρινή απεικόνιση κάποιων εκ των αρνητικών πλευρών της, μαζί με τα θετικά.

Το οικογενειακό θρίλερ «Το ένστικτο» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να το αποκτήσεις άμεσα στο Public.gr. Μόλις το διαβάσεις, το Bookfriends.gr σε περιμένει για να γράψεις την κριτική σου, αλλά και για να διαβάσεις τις απόψεις άλλων αναγνωστών για αυτό. Γίνε κι εσύ μέλος της μεγαλύτερης κοινότητας βιβλιόφιλων στην Ελλάδα!