International Booker Prize: Αποκαλύφθηκε η φετινή longlist!

Περίληψη: Η φετινή «International Booker Dozen» αποτελείται από 13 βιβλία. Για να καταλήξουν σε αυτά, οι κριτές αξιολόγησαν συνολικά 124 έργα - πάμε να τα δούμε!

Για κάθε λογοτέχνη το International Booker Prize είναι μια από τις κορυφαίες διακρίσεις που μπορεί να κατακτήσει. Το εν λόγω βραβείο δεν είναι το κλασικό βραβείο Booker αλλά αφορά βιβλία γραμμένα σε μη αγγλική γλώσσα, τα οποία έχουν στη συνέχεια μεταφραστεί στα Αγγλικά. Για το 2020 δε 13 είναι οι συγγραφείς που θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι το φθινόπωρο, για να μάθουν αν τελικά θα είναι οι μεγάλοι νικητές.

Το πρώτο στάδιο, λοιπόν, είναι η ανακοίνωση της longlist και πριν λίγες ώρες αποκαλύφθηκαν οι υποψήφιοι του International Booker Prize για το 2020. Η φετινή «International Booker Dozen», όπως ονομάζεται η αρχική λίστα υποψηφίων, αποτελείται από 13 βιβλία. Για να καταλήξουν σε αυτά, οι κριτές αξιολόγησαν συνολικά 124 έργα

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές υποψηφιότητες από Ευρώπη, η οποία εκπροσωπείται από 7 βιβλία. Από τη Λατινική Αμερική προέρχονται 3 από τα υποψήφια βιβλία, από την Ασία 2, ενώ 1 υποψηφιότητα έρχεται από την αφρικανική ήπειρο. Τα 13 έργα γράφτηκαν σε 8 διαφορετικές γλώσσες. Στην longlist συμπεριλήφθηκαν βιβλία γραμμένα σε: Ισπανικά, Γαλλικά, Φαρσί, Αφρικάανς, Νορβηγικά, Γερμανικά, Ιαπωνικά και Ολλανδικά.

    Το πιο αναγνωρίσιμο όνομα από τη longlist του 2020 είναι ο Γάλλος Michel Houellebecq με το βιβλίο «Seretonin». Άλλο ένα όνομα που ξεχωρίζει από τη λίστα είναι η Samanta Schweblin, η οποία βρίσκεται για τρίτη φορά υποψήφια, αυτή τη φορά με το νέο της μυθιστόρημα «Little Eyes».

    Η πλήρης λίστα των υποψηφίων έχει ως εξής:

    Επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η ανακοίνωση της shortlist, κάτι που φέτος θα συμβεί στις 2 Απριλίου. Ο τελικός νικητής θα μοιραστεί το ποσό των 50.000 λιρών μαζί με τον μεταφραστή του έργου, ενώ όσοι συγγραφείς και μεταφραστές επιλεχθούν στη shortlist θα βραβευθούν με 1.000 λίρες ο καθένας. Μείνετε συντονισμένοι στο Public Blog για όλα τα νεότερα!