“Julia”: Ένα φεμινιστικό retelling του 1984 ετοιμάζει η Sandra Newman

Περίληψη: Τα γεγονότα του 1984 μέσα από την προοπτική της Julia θα γνωρίσουμε μέσα από το επερχόμενο μυθιστόρημα «Julia» της Sandra Newman.

Το «1984» του George Orwell δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για ένα από τα επιδραστικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα, το οποίο ακόμα και 72 χρόνια μετά την έκδοσή του παραμένει επίκαιρο. Σύντομα θα γνωρίσουμε την ιστορία μέσα από μία νέα οπτική γωνία, όμως, αυτή της Julia, της γυναίκας με την οποία ο πρωταγωνιστής Winston Smith διατηρεί παράνομη σχέση, μέχρι που το καθεστώς τους συλλαμβάνει και τους στέλνει για επανεκπαίδευση.

Το νέο μυθιστόρημα θα λέγεται «Julia» και θα γραφτεί από την Αμερικανίδα συγγραφέα Sandra Newman. Το έργο έχει εγκριθεί από τον Οίκο του George Orwell και η ιστορία θα αποτελεί μία φεμινιστική πλευρά των γεγονότων μέσα από τα μάτια της Julia. Μάλιστα, ο Οίκος του George Orwell έψαχνε για καιρό κάποιον συγγραφέα που θα γράψει την ιστορία της Julia, μέχρι να καταλήξει στην Sandra Newman.

Το νέο μυθιστόρημα θα απαντήσει σε δύο αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τη Julia. Το πρώτο είναι πώς κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του κόμματος και το δεύτερο είναι τι ξεχωριστό βρήκε στον Winston. Η Julia κατανοεί πολύ καλύτερα από τον Winston την πραγματικότητα της Ωκεανίας και φαίνεται ευχαριστημένη με τη ζωή. Μέχρι που θα γνωρίσει τον Winston. Αυτή η γνωριμία θα της αλλάξει τον κόσμο, θα την βάλει σε νέο δρόμο και από πολίτη-πρότυπο θα μετατραπεί σε πρόβλημα για το καθεστώς.

Η Sandra Newman ξεκίνησε τη συγγραφική της καριέρα το 2002, με το μυθιστόρημα «The Only Good Thing Anyone Has Ever Done», ενώ για το τρίτο της βιβλίο, «The Country of Ice Cream Star», ήταν υποψήφια για το Women’s Prize for Fiction του 2015. Το νέο εγχείρημα, «Julia», η φεμινιστική προοπτική του 1984, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023.