«Μια νύχτα του Αυγούστου» / Επιστροφή στη Σπιναλόγκα για τη Victoria Hislop

Περίληψη: 25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί...

Η Victoria Hislop έχει μια ξεχωριστή σχέση με την Ελλάδα. Στο πρώτο της μυθιστόρημα, «Το νησί», πηγή έμπνευσης ήταν η Σπιναλόγκα. Από τότε έχει πολλές φορές επισκεφθεί τη χώρα μας - αυτοπροσώπως όσο και μέσα από τα έργα της. Τώρα, 16 χρόνια μετά το λογοτεχνικό ντεμπούτο που συγκλόνισε και έγινε τεράστια επιτυχία, η Hislop επανέρχεται στη Σπιναλόγκα, για να συνεχίσει την ιστορία εκεί που την είχε αφήσει την πρώτη φορά, μέσα από το νέο της βιβλίο «Μια νύχτα του Αυγούστου».

«Μια νύχτα του Αυγούστου» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το κλείσιμο της Σπιναλόγκας έρχεται στα τέλη του Αυγούστου του 1957. Στην απέναντι όχθη, στο χωριό Πλάκα, ακολουθεί ένα γλέντι για να γιορτάσουν οι κάτοικοι την ελευθερία τους. Μόνο που τo ευχάριστο γεγονός σταματά απότομα ένας πυροβολισμός. Η πρώτη μέρα μακριά από τη Σπιναλόγκα ξεκινά με μια τραγωδία, τον θάνατο της Άννας, και ένα γεγονός που ξεκίνησε γεμάτο χαρά βυθίζεται στη θλίψη. Οι οικογένειες που έχουν να ζήσουν με το βάρος αυτού του θανάτου είναι στο επίκεντρο της αφήγησης του βιβλίου.

Μέσα από το «Μια νύχτα του Αυγούστου» η Victoria Hislop βρίσκει την ευκαιρία να εμπλουτίσει την ιστορία που είχε συναρπάσει εκατομμύρια αναγνώστες τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το βιβλίο ακολουθούμε την πορεία χαρακτήρων που γνωρίσαμε στο «Νησί» αλλά η ιστορία τους δεν είχε αναπτυχθεί τόσο στο πρώτο βιβλίο. Οι προκλήσεις είναι διαφορετικές πια. Οι απελευθερωμένοι και θεραπευμένοι κάτοικοι της Σπιναλόγκας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να γίνουν μέρος μιας αλλιώτικης κοινωνίας. Αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν την προσαρμογή επισκιάζει ένας θάνατος, ο οποίος στοιχειώνει την ύπαρξη εκείνων που πρέπει να ζήσουν με το βάρος της απώλειας.

Το «Μια νύχτα του Αυγούστου» γράφτηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown στην Αγγλία, όπως μας αποκάλυψε η συγγραφέας. Η αγγλική έκδοση κυκλοφόρησε πέρσι τον Δεκέμβριο και τώρα οι εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν το μυθιστόρημα και στα ελληνικά. Το νέο βιβλίο θα το βρεις ήδη διαθέσιμο στο Public.gr, ενώ τα #PublicEventsGoSocial θα φιλοξενήσουν τη Victoria Hislop στις 20 Απριλίου για να συζητήσουμε εκτενώς για αυτό.

bookfriends


«Μια νύχτα του Αυγούστου» – Λίγα λόγια από τη συγγραφέα


Έγραψα το «Μια νύχτα του Αυγούστου» κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου απομόνωσης, που μας επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Εκείνες τις δεκατέσσερις εβδομάδες τις πέρασα στην εξοχή της Αγγλίας, στο ίδιο σπίτι όπου είχα συγγράψει «Το Νησί» σχεδόν είκοσι χρόνια νωρίτερα. Είναι ένα μέρος που περιστοιχίζεται από λιβάδια, οι πιο κοντινοί γείτονες είναι κοπάδια από πρόβατα και οι μόνοι ήχοι είναι τα κελαηδίσματα των πουλιών.

Δεν υπήρχε κανείς από τους συνήθεις περισπασμούς, που καμιά φορά καθιστούν τη συγγραφή πολύ πιο αργή διαδικασία απ’ ό,τι θα έπρεπε να είναι. Ήταν παράνομο να συναντιέται κανείς με φίλους του και, έτσι κι αλλιώς, εστιατόρια, παμπ και καφέ ήταν κλειστά. Το κοντινότερο καφενείο απείχε πολλά χιλιόμετρα, κι έτσι, στις εννιά η ώρα κάθε πρωί, έφτιαχνα μια μεγάλη κανάτα καφέ στο σπίτι μου και καθόμουν να γράψω.

Εδώ μπορείς να διαβάσεις όλα όσα μας είπε η Victoria Hislop για το «Μια νύχτα του Αυγούστου».