Νέες τεχνολογίες και νέα μοντέλα στα gaming laptops! Θα τα παίξεις!

Περίληψη: Τα gaming laptops έχουν περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης, οι βασικές τους αρχές, όμως, παραμένουν...

Τα gaming laptops έχουν περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης, οι βασικές τους αρχές, όμως, παραμένουν οι ίδιες από την αρχή της ύπαρξής τους: μεγάλο μέγεθος, τυπικά μεγάλο βάρος, μεγάλη οθόνη, και κορυφαία εξαρτήματα στις mobile εκδόσεις τους. Ο λόγος είναι απλός: τα computer games είναι από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές που υπάρχουν. Ναι, προφανώς υπάρχουν και άλλες, π.χ. εξειδικευμένα επιστημονικά προγράμματα τύπου Matlab ή Mathematica, αλλά τίποτε δεν σπρώχνει τον επεξεργαστή και τη GPU ενός υπολογιστή στα όρια, όσο ένα first-person shooter με τα γραφικά στο τέρμα! Αυτό σημαίνει μεγάλη παραγωγή θερμότητας, και τα συστήματα ψύξης είναι, κι αυτά, ογκώδη και βαριά. Παράλληλα, οι εκδόσεις mobile των συστημάτων (CPU, GPU) είναι μεν μικρότερης ισχύος από τα αντίστοιχα desktop, αλλά είναι και σχεδιασμένα για μικρότερη κατανάλωση, σαφώς μικρότερη παραγωγή θερμότητας, ενώ παραδοσιακά διαθέτουν και περισσότερα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Η Asus τώρα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει αυτή την κατηγορία, με δύο gaming laptops που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, και τα οποία ανήκουν στην οικογένεια "Republic of Gamers". Το καθένα εξ αυτών ανοίγει νέες οδούς σε κατευθύνσεις που λίγοι έχουν επιχειρήσει να ακολουθήσουν. Ας τα δούμε πιο λεπτομερώς.

Asus ROG Strix GL702ZC

Το laptop αυτό πρωτοπορεί διότι ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί, δεν είναι mobile έκδοση! Πρόκειται, δε, για το πρώτο laptop που χρησιμοποιεί επεξεργαστή από τη νέα επαναστατική οικογένεια Ryzen της AMD! Αν δεν παρακολουθείς τα τεκταινόμενα, η AMD κυκλοφόρησε τους νέους της επεξεργαστές Ryzen στις αρχές του έτους, δημιουργώντας αίσθηση, τόσο με τις επιδόσεις τους όσο και με την τιμή τους! Μάλιστα, τα κορυφαία μοντέλα Ryzen 7 έρχονται με 8 πυρήνες και 16 threads, κάτι που δεν υπάρχει στον ανταγωνισμό. Ως ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική, η AMD δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει παραλλαγές mobile για τους Ryzen -- κάτι που αναμένεται εντός του καλοκαιριού -- αλλά αυτό δεν φάνηκε να προβληματίζει τους σχεδιαστές της Asus!Στο Strix, λοιπόν, βρίσκουμε τον AMD Ryzen 7 1700, με 8 πυρήνες και 16 threads, και συχνότητα λειτουργίας τα 3GHz και μέγιστη turbo τα 3,7GHz!  Επίσης βρίσκουμε τη Radeon RX 580, πάλι από την AMD, η οποία είναι και το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας, και πάλι όχι mobile! Στη GPU η AMD έχει "στριμώξει" 2304 shader units, 144 texture units και 32 ROPs, ενώ συνοδεύεται και από 4GB GDDR5 video RAM! Μάλιστα, το laptop φέρει τη σφραγίδα "VR Ready" από την AMD, όπερ σημαίνει πως το μηχάνημα είναι έτοιμο για gaming με συστήματα virtual reality.Επίσης, βρίσκουμε και SSD τεχνολογίας NVMe για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, η οθόνη είναι 17 ιντσών, ανάλυσης full HD στα 120Hz, και υποστηρίζει την τεχνολογία FreeSync της AMD για άψογη απεικόνιση σε παιχνίδια! Τέλος, και το keyboard του Strix είναι gaming-oriented, με 30-key roll-over και anti-ghosting. Συνολικά, το Strix είναι ένα gaming laptop... που δεν είναι laptop! Στο hardware που το αποτελεί, βρίσκουμε κανονικές desktop εκδόσεις, τόσο η Ryzen CPU όσο και η Radeon GPU της AMD, αλλά και ο SSD, η RAM και η οθόνη. Και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι το Strix δεν είναι ούτε μεγαλύτερο, ούτε βαρύτερο από τα συνηθισμένα μεγέθη για gaming laptops!

Asus ROG Zephyrus GX501VI

Ο άνεμος της Asus φέρνει μια άλλη οπτική στο θέμα gaming laptop. Ποια είναι αυτή; Το μέγεθος! Το Zephyrus είναι ένα gaming laptop, το οποίο έχει πάχος αντίστοιχο με τα slim notebooks που βλέπαμε πριν μερικά χρόνια. Το Asus "μετράει" μόλις 17,9 χιλιοστά σε πάχος, κάτι ανήκουστο για gaming laptop! Ο τρόπος που οι σχεδιαστές της Asus κατάφεραν αυτό το μικρό θαύμα, είναι ιδιοφυής! Το laptop "ανοίγει" στο κάτω-πίσω μέρος, όταν ανοίγεις την οθόνη, ψηλώνοντας κατά έναν πόντο και δημιουργώντας το απαραίτητο κενό, ώστε οι δύο ανεμιστήρες του να μπορούν να ρουφούν περισσότερο κρύο αέρα!Πραγματικά ιδιοφυής λύση, και πραγματικά απορούμε πως δεν το είχε σκεφτεί κάποιος τόσα χρόνια! Παράλληλα, όλο το πάνω μέρος του laptop, εκεί που, παραδοσιακά, υπάρχει το πληκτρολόγιο, είναι διάτρητο ώστε να εισρέει και από εκεί ψυχρός αέρας.Περνώντας στο hardware του μηχανήματος, βρίσκουμε έναν Intel Core i7-7700HQ, τετραπύρηνο, Kaby Lake, με συχνότητα λειτουργίας 2,8GHz και turbo 3,8GHz, ενώ στη θέση της GPU κάθεται μια Nvidia GeForce GTX 1080, με παρέα 8GB GDDR5 video RAM. Το μηχάνημα εξοπλίζεται με 16GB DDR4 RAM και με έναν NVMe SSD των 512GB. Η οθόνη του είναι 15,6 ιντσών, με ανάλυση full HD, στα 120Hz και υποστηρίζει G-Sync. Αξίζει να αναφέρουμε πως το μηχάνημα φέρει την πιστοποίηση της Nvidia "VR Ready".Από τις φωτογραφίες θα παρατηρήσετε πως η Asus, για να καταφέρει να δημιουργήσει το πρωτοποριακό σύστημα ψύξης, έχει μεταφέρει το keyboard στο κάτω μέρος, ενώ το mouspad έχει μετακομίσει στα δεξιά. Στην υλοποίηση αυτή, βέβαια, το keyboard δεν περιλαμβάνει και αριθμητικό pad, όπως συνήθως, με τον χώρο αυτό να τον καταλαμβάνει το mousepad. Το keyboard, βέβαια, είναι φωτιζόμενο με RGB LEDs, το οποίο η Asus ονομάζει "Aura lighting", και, πιστό στις gaming παραδόσεις, υποστηρίζει 30-key roll-over. Κλείνοντας το mini-review, πρέπει να πούμε πως το Zephyr εντυπωσιάζει με τη σχεδίασή του και το πρωτοποριακό του σύστημα ψύξης. Όπως και το Strix στη δική του κατηγορία, έτσι και το Zephyr δείχνει το δρόμο για gaming laptops μικρού μεγέθους αλλά μεγάλων επιδόσεων!