Νέος χρόνος, εσύ θα μείνεις ίδιος;

Περίληψη: «Διάβασες κάποιο βιβλίο που να σου άρεσε;». Κάπως έτσι ξεκινούν συζητήσεις επί συζητήσεων στην αρχή...

«Διάβασες κάποιο βιβλίο που να σου άρεσε;». Κάπως έτσι ξεκινούν συζητήσεις επί συζητήσεων στην αρχή κάθε χρονιάς ανάμεσα σε φίλους και, στην καλύτερη περίπτωση, καταλήγουν σε λίστες με τουλάχιστον δέκα must - read τίτλους για τους επόμενους μήνες.

Επειδή, λοιπόν, η χρονιά που πέρασε ήταν άκρως ενδιαφέρουσα εκδοτικά, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα βιβλία της: Βιβλία καταξιωμένων συγγραφέων που έκαναν ένα ακόμα βήμα στη συγγραφική τους πορεία, αλλά κυρίως βιβλία που μας έδωσαν μια ελπιδοφόρα ώθηση. Αξίζει να διαβαστούν απ' όσους δεν τα έχουν διαβάσει ή να ξαναδιαβαστούν από όσους τα έχουν ήδη ξεφυλλίσει - γιατί όλα τους κρύβουν πολλά παραπάνω από τα προφανή.

Αρχή με το «Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, ένα πραγματικό τετράδιο θαυμάτων (όπως αναφέρει και ο υπότιτλός του), που έρχεται να μας υπενθυμίσει κάτι που συχνά ξεχνάμε, πως η «ζωή είναι ένα δώρο». Συνεχίζουμε με το «Ικιγκάι», που σημαίνει «λόγος ύπαρξης» για τους Ιάπωνες. Ένα βιβλίο που διερευνά αυτό ακριβώς: τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Ας του ρίξουμε μια ματιά, μπορεί να ξέρουν κάτι παραπάνω... Κατά πόδας και «Το βιβλίο του Hygge», που περιγράφει τον δανέζικο τρόπο για να ζεις καλά. Αν δεν το ξέρεις, άλλωστε, η Δανία θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο.

Ακόμη ένα πολύτιμο ανάγνωσμα είναι το «Μαχάτμα Γκάντι: Το δώρο του θυμού», όπου περιγράφονται έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής για τον σύγχρονο κόσμο, από τον εγγονό του Μαχάτμα Γκάντι, Αρούν Γκάντι. Προβοκατόρικο αλλά άκρως δελεαστικό το «The subtle art of not giving a f*ck» του σούπερσταρ blogger, Μαρκ Μάνσον,που τα λέει έξω από τα δόντια. «Ας είμαστε ειλικρινείς, μερικές φορές τα πράγματα είναι σκατά και πρέπει να ζήσουμε με αυτό», γράφει χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη παίρνουν ύστερα δύο βιβλία που έχουν στόχο να ξεκλειδώσουν τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, το «Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου» και το «The Inside out Revolution - Η επανάσταση αρχίζει μέσα μας!». Από κοντά και «Το βιβλίο της χαράς», που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ένα ερώτημα που βασανίζει όλους μας: «πώς μπορούμε να βρούμε τη χαρά μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο και ανώφελα βάσανα;»

Για το τέλος αφήσαμε δύο βιβλία που θα μας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητά μας: Αρχή με «Το βιβλίο των πέντε κύκλων», ένα από τα πιο οξυδερκή και διεισδυτικά κείμενα στρατηγικής σκέψης που γράφτηκαν ποτέ, και το «Όλα όσα θέλω να πω στους φίλους μου», ένα βιβλίο που έχει ήδη βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ξεπεράσουν δύσκολες συνθήκες στη ζωή τους.

Όταν όλα γύρω σου αλλάζουν, εσύ θα μείνεις ίδιος;