Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στην γειτονική Ιταλία, με προτάσεις βιβλίων που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σου!
20 Σεπτεμβρίου , 2021 • 3 MINS READ
20 Σεπτεμβρίου , 2021 • 3 MINS READ
Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στην γειτονική Ιταλία, με προτάσεις βιβλίων που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σου!
Η Ιταλική λογοτεχνία είναι πάρα πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο, καθώς μεγάλα έργα έχουν γραφτεί από Ιταλούς ή Ιταλόφωνους συγγραφείς από τα τέλη του 12ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε μερικούς κλασικούς και διαχρονικούς τίτλους, αλλά και πιο σύγχρονους που αξίζει να διαβάσεις!
Ας ξεκινήσουμε με έναν συγγραφέα που βοήθησε στον καθορισμό του μαγικού ρεαλισμού. Πρόκειται για τον μεγάλο Italo Calvino. Φαντασία, παραμύθια, δοκίμια, ανθολογίες, αυτοβιογραφία, απ’ όλα έγραφε ο Ιταλός συγγραφέας, πάντα με ένα στυλ ζωηρό και παιχνιδιάρικο αλλά παράλληλα και σοβαρό. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του, είναι το μυθιστόρημα «Η Μέρα Ενός Εκλογικού Αντιπροσώπου». Το περιεχόμενο του αφορά τον Αμερίγκο Ορμέα, ένα μέλος κάποιου αριστερού κόμματος, ο οποίος ορίζεται ως εκλογικός αντιπρόσωπος σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα για ασθενείς. Ο Αμερίγκο παρατηρεί την πλήρη εξάρτηση των ασθενών από τους ανθρώπους που διευθύνουν το ίδρυμα, η οποία τους μετατρέπει στα πιο εύκολα θύματα για πολιτική εκμετάλλευση. Ουσιαστικά σε αυτήν την ιστορία, ο Καλβίνο παρουσιάζει με καυστικό τρόπο την πρακτική της ψηφοθηρίας και μας γεμίζει ερωτήματα σχετικά με τις ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, τα οποία δεν έχουν εύκολη απάντηση.
Ένα ακόμη αξιοθαύμαστο έργο του, είναι το «Invisible Cities», ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία, ιδέες και κρυφά νοήματα. Στις «Αόρατες Πόλεις» ο Μάρκο Πόλο, κάθε φορά που επιστρέφει από τα ταξίδια του, καλείται από τον Κουμπλάι Χαν να περιγράψει τις πόλεις που έχει επισκεφτεί. Ο Μάρκο Πόλο αναφέρει πολλές διαφορετικές πόλεις για να οργιάσει τη φαντασία του Χαν, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται μονό σε μία. Θεωρείται το αριστούργημα του Calvino.
Συνεχίζουμε με έναν εξίσου αξιέπαινο συγγραφέα, τον Andrea Camilleri, έναν από τους πιο δημοφιλείς Ιταλούς συγγραφείς μυθιστορημάτων μυστηρίου. Το πιο γνωστό του έργο είναι η σειρά βιβλίων με τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Η σειρά αυτή έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή τον Luca Zingaretti. Από τις περιπέτειες του επιθεωρητή εμείς ξεχωρίζουμε το «Ο κλέφτης της μεσημβρίας», το τρίτο μυθιστόρημα της σειράς. Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο επιθεωρητής προσπαθεί να μην πάρει προαγωγή ως υποδιοικητής, διότι ο ρόλος του θα στρεφόταν κυρίως στη γραφειοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα υποψιάζεται ότι δύο διαφορετικοί θάνατοι, κάπως συνδέονται μεταξύ τους. Η σειρά βιβλίων του Camilleri είναι άκρως απολαυστική, γεμάτη χιούμορ ενώ δεν λείπει φυσικά και η κριτική του συγγραφέα πάνω σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, ο Umberto Eco, σαφώς και δε μπορεί να λείπει από τις προτάσεις μας. Πολλά έργα του έχουν αφήσει ιστορία, όπως το «Όνομα του Ρόδου», και εδώ γίνεται λόγος για το συγκλονιστικό του μυθιστόρημα «Το κοιμητήριο της Πράγας». Η ιστορία μας ταξιδεύει στον 19ο αιώνα με βασικό πρωταγωνιστή τον Σιμόνε Σιμονίνι, έναν άνθρωπο τον οποίο ο Eco προσπάθησε να τον φτιάξει ως τον πιο κυνικό άνθρωπο που υπάρχει σε ολόκληρη την ιστορία της λογοτεχνίας. Ο Σιμονίνι, λοιπόν, είναι πλαστογράφος και μυστικός πράκτορας. Τον συναντάμε στο διαμέρισμα του στο Παρίσι, το οποίο διατηρεί πάνω από το παλαιοπωλείο που χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα για τις υποθέσεις του. Εκεί γράφει το ημερολόγιο του, στο οποίο προσπαθεί να θυμηθεί τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του. Ούτως ή άλλως η ζωή του συνδέεται άρρηκτα με πραγματικά γεγονότα της ιστορίας της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πολυσυζητημένο το οποίο διατηρεί το ενδιαφέρον για τη συνωμοσιολογία μέχρι και την τελευταία σελίδα.
Επόμενη συγγραφέας-φαινόμενο είναι η Elena Ferrante. Πρόκειται για μια συγγραφέα της σύγχρονης Ιταλικής λογοτεχνίας, της οποίας μάλιστα το πραγματικό όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ. Ένα από τα αριστουργήματα της είναι το «Η υπέροχη φίλη μου», το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας της Νάπολης. Στις σελίδες του ακολουθούμε τις ζωές της Έλενα και της Λίλα, που με τα χρόνια δημιουργούν μια δυνατή και ουσιαστική φιλία. Ταυτόχρονα, μέσα από τις ζωές τους γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας της ίδιας της Νάπολης και των ανθρώπων της.
Τέλος, αξίζει να κάνουμε μια αναφορά και σε μια νέα συγγραφέα, την Nadia Terranova. Η Ιταλίδα συγγραφέας έχει ξεχωρίσει με το ντεμπούτο της «Αντίο, φαντάσματα», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 16 γλώσσες, και έχει φτάσει στη short list του Βραβείου Στρέγκα, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στην Ιταλία. Σε αυτό το μυθιστόρημα, η 36χρονη Ίντα επιστρέφει στη γενέτειρά της για να βοηθήσει τη μητέρα της να φτιάξουν το σπίτι προκειμένου να το πουλήσουν. Η επιστροφή της αυτή, της ξυπνά αναμνήσεις και τα φαντάσματα της εφηβικής της ηλικίας κάνουν την εμφάνισή τους. Η συγγραφέας μιλά για τη μνήμη, την απώλεια της αθωότητας και την πολυπλοκότητα των σχέσεων.
Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για το επόμενο λογοτεχνικό μας ταξίδι!