Περίληψη: Η σωστή συντήρηση της μηχανής καφέ σου εξασφαλίζει πως θα απολαμβάνεις κάθε μέρα τον καφέ σου όπως ακριβώς σου αρέσει. Δες πως θα φροντίσεις σωστά τη μηχανή σου.
30 Σεπτεμβρίου , 2021 • 2 MINS READ
30 Σεπτεμβρίου , 2021 • 2 MINS READ
Περίληψη: Η σωστή συντήρηση της μηχανής καφέ σου εξασφαλίζει πως θα απολαμβάνεις κάθε μέρα τον καφέ σου όπως ακριβώς σου αρέσει. Δες πως θα φροντίσεις σωστά τη μηχανή σου.
Έχεις βρει την τέλεια ποικιλία καφέ, έχεις αλέσει τους κόκκους ακριβώς όσο χρειάζεται, έχεις υπολογίσει με ακρίβεια τη διάρκεια της εκχύλισης και η πίεση είναι η ιδανική. Γιατί λοιπόν ο καφές σου δεν είναι τόσο καλός όσο περίμενες; Η μόνος παράγοντας που μένει είναι η ίδια η μηχανή. Κάθε μηχανή χρειάζεται σωστή συντήρηση για να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό και το ίδιο ισχύει και για τη μηχανή του καφέ. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξεις.
Θα ξεκινήσουμε από τις μηχανές espresso. Με ελάχιστη καθημερινή προσοχή μπορείς να κρατήσεις τη μηχανή σου πάντα σε καλή κατάσταση. Το πρώτο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως μετά από κάθε παρασκευή καφέ θα πρέπει να καθαρίζεις καλά το portafilter, τόσο σκουπίζοντάς το όσο και ξεπλένοντάς το με νερό. Δώσε επίσης σημασία στο γκρουπ της μηχανής σου. Αφού φτιάξεις τον καφέ, άσε να κυλήσει νερό στο γκρουπ για 3-5 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις την συγκέντρωση ελαίων και υπολειμμάτων καφέ στο γκρουπ.
Αν φτιάχνεις cappuccino, πρέπει μετά από κάθε παρασκευή καφέ να καθαρίζεις και το ακροφύσιο για το αφρόγαλα. Μόλις φτιάξεις το αφρόγαλα, καθάρισε το ακροφύσιο σκουπίζοντάς το με μία καθαρή πετσέτα.
Πολύ σημαντική είναι και διαδικασία του “backflushing” στο τέλος κάθε ημέρας, αν φτιάχνεις αρκετούς καφέδες. Αυτό γίνεται τοποθετώντας ένα τυφλό φίλτρο στο portafilter, το οποίο μπλοκάρει το πέρασμα νερού, και βάζοντας τη μηχανή να δουλέψει για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Το νερό δεν μπορεί να περάσει μέσα από το portafilter και συγκεντρώνεται στο γκρουπ. Όταν σβήσεις τη μηχανή μετά από 10 δευτερόλεπτα το νερό βγαίνει στο δοχείο συγκέντρωσης υγρών. Αν το νερό βγαίνει καθαρό, τότε είσαι έτοιμος. Αν όχι, επανάλαβε τη διαδικασία του backflushing. Έπειτα, βγάλε το τυφλό φίλτρο και άνοιξε την κανονική ροή νερού για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Αν σου αρέσει περισσότερο ο «γαλλικός» καφές και έχεις καφετιέρα φίλτρου στο σπίτι, πρέπει και αυτή να την καθαρίσεις σωστά. Μόλις αδειάσει η κανάτα που έφτιαξες, ξέπλυνέ τη με καθαρό νερό και μία καθαρή πετσέτα.
Σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να προσέξεις και την συγκέντρωση αλάτων στη μηχανή. Για να καθαρίσεις την καφετιέρα φίλτρου από άλατα θα χρειαστείς δύο μόνο υλικά, νερό και ξύδι. Γέμισε το δοχείο νερού με 2 μέρη νερό και 1 ξύδι. Έπειτα βάλε τη μηχανή να δουλέψει, σαν να φτιάχνεις καφέ. Μόλις αδειάσει περίπου το μισό δοχείο στην κανάτα σταμάτα τη διαδικασία και άσε τη μηχανή έτσι για τουλάχιστον 15 λεπτά. Έπειτα βάλε ξανά τη μηχανή σε λειτουργία μέχρι να πέσει όλο το νερό με το ξύδι στην κανάτα. Μόλις η κανάτα γεμίσει πετάς απλά το νερό με το ξύδι. Για να μην μείνει καθόλου μυρωδιά από το ξύδι στη μηχανή σου επανάλαβε την ίδια διαδικασία μόνο με νερό.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές εξασφαλίζεις άριστη ποιότητα καφέ από την καφετιέρα σου και είσαι σίγουρος πως αυτή θα λειτουργεί άψογα για περισσότερο καιρό. Γι’ αυτό φρόντισε να μην τις ξεχάσεις!