Νέοι AMD Ryzen με 3D V-Cache: πότε έρχονται;

Περίληψη: Η AMD έχει ετοιμάσει τη δική της απάντηση στην Intel, με τη νέα γενιά Ryzen η οποία τριπλασιάζει την cache με μια νέα τεχνολογία 3D stacking! Μάθε πότε αναμένονται!

Η μάχη στους επεξεργαστές έχει φουντώσει για τα καλά. Εδώ και μερικούς μήνες βλέπουμε νέα μοντέλα σε ρυθμούς πολυβόλου, ενώ οι επιδόσεις έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν για μια ακόμη φορά. Προ ολίγων εβδομάδων, η Intel ανακοίνωσε τους δικούς της νέους επεξεργαστές Core 12ης γενιάς, κάτι που μπορεί να μην έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στις επιδόσεις και την επεξεργαστική ισχύ, όμως έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την κατάσταση, μετά από χρόνια κυριαρχίας της AMD και των επεξεργαστών Ryzen, οι οποίοι την έβαλαν στο "παιχνίδι" και της έδωσαν και τα σκήπτρα των επιδόσεων.

Η AMD λοιπόν θα έπρεπε κάπως να απαντήσει στην Intel και αυτό σχεδιάζει να το κάνει με την ανανέωση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής Zen 3 και των επεξεργαστών Ryzen 5000, την οποία επονομάζει "Zen 3D". Η νέα ενσάρκωση της αρχιτεκτονικής Zen 3 δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από την "απλή" υφιστάμενη εκδοχή της, εκτός από μικροβελτιώσεις, και βέβαια από την ενσωμάτωση της 3D V-Cache.

AMD-3D-V-CACHE-01

3D V-Cache

Τι είναι αυτή η 3D V-Cache; Πολύ απλά, πρόκειται για ένα έξτρα "πλακίδιο" πυριτίου, το οποίο έχει μια ποσότητα μνήμης SRAM πανομοιότυπη με την SRAM που χρησιμοποιείται ως cache στο εσωτερικό του επεξεργαστή, και το οποίο "πλακίδιο" τοποθετείται πάνω από το "πλακίδιο" του επεξεργαστή, συνδέεται με αυτό (μέσω TSV – Through Silicon Vias) και τριπλασιάζει την ποσότητα της L3 cache του επεξεργαστή! Στους συγκεκριμένους επεξεργαστές, το "πλακίδιο" θα έρχεται με 64MB SRAM και θα είναι κατασκευασμένο στην ίδια λιθογραφία 7 νανομέτρων της TSMC, όπως και ο υπόλοιπος επεξεργαστής.

Μάλιστα, αν και η "αναβάθμιση" αυτή στην cache φαίνεται επουσιώδης, πρακτικά οδηγεί σε αύξηση των επιδόσεων κατά 15% σε "κάποιες εφαρμογές" αλλά ειδικότερα σε games! Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως αύξηση επιδόσεων κατά 15% θα μπορούσε άνετα να αντιστοιχεί σε νέα αρχιτεκτονική – η Intel τα προηγούμενα χρόνια είχε παρουσιάσει νέες αρχιτεκτονικές με μικρότερη διαφορά σε επιδόσεις.

Πότε;

Διαρροές θέλουν τους νέους επεξεργαστές της AMD να βρίσκονται ήδη σε πλήρη παραγωγή, ενώ θέλουν την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας να γίνεται κάποια στιγμή τον Ιανουάριο – πιθανότατα στην CES (5-8 Ιανουαρίου) – και την διαθεσιμότητα να ξεκινά στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεδομένου πως η CEO της AMD, Δρ Lisa Su, είχε επιδείξει έναν πρωτότυπο Ryzen 9 με 3D V-Cache τον περασμένο Ιούνιο, μπορούμε να θεωρήσουμε ως δεδομένο πως η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και η τεχνολογία ώριμη. Ταυτοχρόνως, η αναβάθμιση θα είναι απλούστατη καθώς μιλάμε για τον ίδιο επεξεργαστή, επομένως οι νέοι Ryzen θα μπαίνουν στις ίδιες motherboards και το πολύ να χρειάζονται ένα BIOS update.

Σε κάθε περίπτωση, οι Zen 3D θα είναι ένα ενδιάμεσο – όσο και πολύ ισχυρό – βήμα προτού η AMD είναι σε θέση να ανακοινώσει την επόμενή της αρχιτεκτονική, την Zen 4, η οποία αναμένεται κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2022.