Λογοτεχνικές ιστορίες που μας συνεπήραν μέσα στο 2021

Περίληψη: Τα μυθιστορήματα που διαβάσαμε το 2021 ήταν πάρα πολλά. Από αυτά, ξεχωρίσαμε έξι συναρπαστικές λογοτεχνικές ιστορίες που πιστεύουμε ότι πρέπει κι εσύ να διαβάσεις.

Ο Δεκέμβριος στο Public είναι αφιερωμένος στα καλύτερα βιβλία του 2021. Η χρονιά που ολοκληρώνεται μας βρήκε να διαβάζουμε βιβλία από πολλά και διάφορα είδη. Άλλοτε μυθιστορήματα που μας ταξιδεύουν, κάποιες φορές επιστημονικά που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, ενώ και τα ιστορικά έργα είχαν τη θέση τους στη γεμάτη reading list μας. Σήμερα, όμως, θέλουμε να εστιάσουμε σε μία μόνο κατηγορία, τα μυθιστορήματα. Από όλες τις συναρπαστικές ιστορίες που διαβάσαμε, ξεχωρίσαμε αυτές που μας συνεπήραν περισσότερο και πιστεύουμε ότι αξίζουν μία θέση και στη δική σου βιβλιοθήκη.

Μυστήρια που ψάχνουν λύση

Ένα βιβλίο που μας ξάφνιασε ευχάριστα ήταν το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Richard Osman. Ο Άγγλος κωμικός δημιούργησε μία πρωτότυπη ιστορία μυστηρίου με απροσδόκητους χαρακτήρες. «Η λέσχη φόνων της Πέμπτης» είναι μία ομάδα συνταξιούχων που λατρεύει να διαβάζει για παλιές, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, μέχρι που μία πραγματική δολοφονία θα συμβεί πολύ κοντά τους. Από απλοί παρατηρητές, η ανορθόδοξη αυτή ομάδα ηλικιωμένων θα μετατραπεί σε πρωταγωνιστές. Συναρπαστικές αστυνομικές ιστορίες δεν κρύβονται μόνο στην Βρετανική ύπαιθρο όμως, μπορεί να συμβαίνουν και δίπλα μας. Αυτό ακριβώς νιώσαμε διαβάζοντας το «Στη φωλιά του ιππόκαμπου», το οποίο μας φέρνει σε γνώριμες γειτονιές. Ένας φόνος στο Κολωνάκι είναι η απαρχή μίας νέας περιπέτειας για τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο, η οποία ξεσκεπάζει φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κυκλώματα στο χώρο της τέχνης, αλλά πέφτει και πάνω σε κλειστά στόματα που φοβούνται να μιλήσουν. Ο ρεαλισμός είναι κάτι που ψάχνουμε σε κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα και το βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη ξεχωρίζει για την αληθοφάνειά του.

Ταξίδι σε άλλους κόσμους με επιστημονική φαντασία

Το δεύτερο μισό του 2021 μας «άνοιξε η όρεξη» για λογοτεχνία του φανταστικού. Λίγο το Dune στους κινηματογράφους, λίγο η καινούργια σειρά Foundation στο Apple TV+, επηρεαστήκαμε και βάλαμε την επιστημονική φαντασία και στις αναγνωστικές μας επιλογές. Ο Andy Weir μας ήταν ήδη γνωστός, μέσα από το The Martian, έτσι επιλέξαμε να διαβάσουμε και το νέο του βιβλίο «Project Hail Mary». Όπως αποδείχθηκε κάναμε πάρα πολύ καλά! Το μυθιστόρημα αυτό μας ταξίδεψε στο κοντινό μέλλον, σε ένα ηλιακό σύστημα 12 έτη φωτός μακριά από το δικό μας. Εκεί, μία αστροναύτης ξυπνά με προσωρινή αμνησία και δεν πρέπει απλώς να επιβιώσει, πρέπει να αποτρέψει την καταστροφή της ανθρωπότητας. Ο Ted Chiang δεν χρειάζεται και αυτός ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για έναν εκ των σπουδαιότερων συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας σήμερα και φέτος κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του «Εκπνοή». Εδώ δεν βρίσκουμε μία ιστορία, αλλά εννέα. Κάθε μία εξερευνά διαφορετικά ερωτήματα, τόσο φουτουριστικά όσο και ζητήματα που μας απασχολούν ήδη, όπως η θέση της ανθρωπότητας στο σύμπαν, η ελεύθερη βούληση, η τεχνητή νοημοσύνη, το ταξίδι στο χρόνο και πολλά ακόμα. Αν λατρεύεις την επιστημονική φαντασία δεν θα θες να τελειώσει με τίποτα αυτό το βιβλίο.

Ανθρώπινες ιστορίες

Μεταξύ των μυθιστορημάτων που διαβάσαμε φέτος, υπήρξαν και βιβλία που «έπαιξαν» με τα συναισθήματά μας, άλλοτε με ευχάριστο κι άλλοτε με δυσάρεστο τρόπο. Το «Μισό παιδί» του Αύγουστου Κορτώ ξεκινά με τη φονική επίθεση ενός δεκαεφτάχρονου μαθητή στο σχολείο του. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για την ιστορία, όμως, με το φονικό να κρύβει από πίσω του μυστικά που κάποιο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καλύψουν. Το βιβλίο που μας έφτιαξε τη διάθεση ήταν «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων». Μπορεί να περιλαμβάνει ένα έγκλημα, την κλοπή ενός βιβλίου, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ιστορία για όλους όσους αγαπούν το διάβασμα και τα βιβλία. Πώς θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μην αγαπήσουμε αυτό το βιβλίο; Και είμαστε σίγουροι ότι θα το αγαπήσεις κι εσύ!

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες κορυφαίες λογοτεχνικές επιλογές του 2021 στη σελίδα μας για να γεμίσεις με διάβασμα κάθε ημέρα του χρόνου που απομένει, αλλά και του 2022!