10 ενδιαφέροντα facts για τη ζωή του David Bowie

Περίληψη: Ο David Bowie ήταν ένας μουσικός που έχει μείνει στην ιστορία αλλά μερικά facts για τη ζωή του δεν είναι τόσο γνωστά όσο η καριέρα του.

Ο David Bowie υπήρξε ένα είδωλο της εποχής και η προσωπικότητά του περιλάμβανε όσα αναζητούσε ο κόσμος από έναν καλλιτέχνη. Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 η μουσική βιομηχανία έχασε έναν σπουδαίο μουσικό και το κοινό του συγκλονίστηκε από αυτή την απώλεια καθώς ο θάνατός του, για τους περισσότερους, ήταν ξαφνικός. Ο David έχασε τη μάχη με τη ζωή από καρκίνο του ήπατος και κατάφερε μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει τη διάγνωσή του μυστική. Έξι χρόνια μετά το θάνατό του, πάμε να δούμε μερικά ακόμα πράγματα για τη ζωή του που ίσως έχουν διαφύγει ακόμα και από τους μεγαλύτερους του fans. 

1. David Bowie ή David Robert Jones

Ο David Bowie γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιανουαρίου 1947 και το πραγματικό του όνομα ήταν David Robert Jones. Στην αρχή της καριέρας του αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του μια και καλή καθώς ο Davy Jones, ο τραγουδιστής των The Monkees, ήταν ήδη σταρ στη μουσική βιομηχανία και ο επίδοξος καλλιτέχνης φοβόταν ότι μπορεί το κοινό να μπερδευτεί. Έτσι, έγινε διάσημος με το όνομα David Bowie. Η επιλογή του επωνύμου του προήλθε από το αμερικανικό μαχαίρι το οποίο είναι κοφτερό και από τις δύο πλευρές.

2. Αναπάντεχο το ντεμπούτο του στην τηλεόραση

Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Bowie δεν ήταν όπως ακριβώς τη φανταζόμαστε. Το 1964, όταν ήταν μόλις 17 ετών, ο Davy Jones (όπως ήταν εκείνη την εποχή γνωστός) εμφανίστηκε σε ένα tonight show στο BBC και η παρουσία του δεν ήταν ούτε σαν ηθοποιός ούτε σαν μουσικός. Ο David Bowie είχε ιδρύσει την Κοινότητα για την Πρόληψη της Βαναυσότητας στους Μακρυμάλληδες Άνδρες (Society for the Prevention of Cruelty to Long-Haired Men), μια οργάνωση που στόχευε στη διαμαρτυρία για τη μεταχείριση που είχε ο ίδιος και άλλοι άνδρες με μακριά μαλλιά στους δρόμους του Λονδίνου. Στην εκπομπή ο έφηβος μουσικός κέντρισε το ενδιαφέρον κάνοντας παράπονα για τη τρόπο που τους αντιμετώπιζαν.

3. Τα χαρακτηριστικά του μάτια

Ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά πάνω στον David Bowie ήταν τα μάτια του καθώς φαινόντουσαν σαν είχαν διαφορετικά χρώματα. Ωστόσο, και τα δύο μάτια του ήταν όντως μπλε αλλά η αριστερή κόρη του έμενε μόνιμα διεσταλμένη αφού τον είχε βαρέσει στο πρόσωπο ένας φίλος του για ένα κορίτσι όταν ήταν 15 ετών, και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η οπτική ψευδαίσθηση.

4. Ο Bowie ήταν Bi

Ο Bowie υπήρξε icon της εποχής και ένας από τους πρώτους αστέρες της pop υπέρμαχος της διαφορετικότητας. Πέντε χρόνια αφότου οι Βρετανοί αποποινικοποίησαν την ομοφυλοφιλία, ο David αποκάλυψε σε μια συνέντευξή του ότι ήταν Bi.

5. Το «όχι» στους Ολυμπιακούς αγώνες και σε άλλες Βρετανικές διακρίσεις

Το 2012, όταν το Λονδίνο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Danny Boyle ζήτησε προσωπικά από τον Bowie να ερμηνεύσει τη μπαλάντα του "Heroes" κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, πράγμα το οποίο ο αστέρας της pop αρνήθηκε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν η μόνη φορά που απέρριψε τις Βρετανικές διακρίσεις. Το 2000 απέρριψε τον τίτλο του Commander (CBE) και το 2003 αρνήθηκε την ευκαιρία να γίνει ιππότης δίνοντας σαν απάντηση ότι: «Δεν θα είχα ποτέ καμία πρόθεση να δεχτώ κάτι τέτοιο. Σοβαρά δεν ξέρω σε τι χρησιμεύει. Δεν είναι αυτό για το οποίο πέρασα τη ζωή μου δουλεύοντας».

6. Under Pressure

Ο Bowie δεν έπαιξε ποτέ το επιτυχημένο single "Under Pressure" ζωντανά με τον Freddie Mercury. Δυστυχώς, χρειάστηκε ο θάνατος του Mercury για να το ερμηνεύσει για πρώτη φορά ο Bowie, το οποίο συνέβη σε μια συναυλία-αφιέρωμα στον Freddie Mercury το 1992. Η Annie Lennox συμπλήρωσε το ντουέτο.

7. Το αποχαιρετιστήριο δώρο του στο κοινό

Το 25ο και τελευταίο άλμπουμ του David Bowie κυκλοφόρησε στα 69α γενέθλιά του, μόλις δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του. Το κοινό σοκαρίστηκε από το θάνατό του, καθώς ο καρκίνος του ήπατος κρατήθηκε μυστικός και το άλμπουμ γράφτηκε ως δώρο αποχωρισμού στους θαυμαστές του. Θα γινόταν το μοναδικό του άλμπουμ που θα έφτανε στην κορυφή του Billboard 200 chart στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που ήταν γύρω του μίλησαν για έναν άνθρωπο γεμάτο ενέργεια μέχρι το τέλος που δεν έδειξε σημάδια διακοπής κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο έργο.

8. Ένα πραγματικό αστέρι 

Μετά το θάνατο του σπουδαίου μουσικού, οι αστρονόμοι δημιούργησαν έναν «αστερισμό Bowie» από επτά αστέρια που βρίσκονταν κοντά στον Άρη τη στιγμή του θανάτου του και σχημάτιζαν έναν αστερισμό σε μορφή κεραυνού, στη μνήμη της ζωγραφικής που έκανε στο πρόσωπο του. Είχε επίσης, έναν αστεροειδή που πήρε το όνομά του, ακόμη και μια αράχνη, που ακούει στο όνομα Heteropoda davidbowie.

9. David Bowie Barbie 

Στις 11 Ιουλίου του 2019, όπου ήταν η 50η επέτειος του «Space Oddity», δημιουργήθηκε η ανδρόγυνη Barbie με σκοπό να τον τιμήσει. Με τα κόκκινα μαλλιά του Ziggy, του πιο διάσημου alter ego του David Bowie, τη χρυσή αστρική σφαίρα στο μέτωπο, το μαύρο βερνίκι νυχιών, τις μπότες πλατφόρμας και την ψυχεδελική διαστημική στολή. Το κουτί στο οποίο ήταν η κούκλα ήταν από ένα κολάζ με φωτογραφίες του μουσικού.

10. Μια τούφα από τα μαλλιά του πουλήθηκε για χιλιάδες δολάρια

Τον Ιούνιο του 2016, λίγους μόλις μήνες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή, μια τούφα από τα μαλλιά του Bowie - την οποία είχε κόψει το 1983 η Wendy Farrier με σκοπό να δημιουργήσει με ακρίβεια το χρώμα της περούκας του στο μουσείο Madame Tussauds στο Λονδίνο - βγήκε σε δημοπρασία στο πλαίσιο του Entertainment & Music Memorabilia Signature Auction που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Heritage Auctions και πουλήθηκε για $18.750.

Εσύ είχες ακούσει κάποιο από αυτά τα 10 facts για τη ζωή του μυθικού David Bowie;