Από το χαρτί στην οθόνη: Όταν η λογοτεχνία εμπνέει την έβδομη τέχνη

Περίληψη: Η μεταφορά μιας ιστορίας από τις σελίδες στην οθόνη είναι πολύ συνηθισμένη. Ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στα βιβλία που έκαναν αυτή τη διαδρομή!

Τα βιβλία αποτελούν μία σταθερή πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς ταινιών και σειρών. Η μεταφορά από τη λογοτεχνία στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, με νέα και παλιά λογοτεχνικά έργα κάθε είδους να μετατρέπονται σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Και φέτος υπάρχουν πολλές παραγωγές που περιμένουμε, οι οποίες βασίζονται σε βιβλία, ενώ πολλές από τις ήδη αγαπημένες μας ταινίες και σειρές χρωστούν την ύπαρξή τους σε βιβλία. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε όλο τον Φεβρουάριο στα έργα που μεταφέρθηκαν από το χαρτί στην οθόνη!

Πρώτα διαβάζεις ή βλέπεις; 

Όταν μιλάμε για βιβλία  που έχουν μεταφερθεί στο σινεμά ή την τηλεόραση, συνήθως δύο πράγματα συμβαίνουν: Είτε πρώτα διαβάζεις το βιβλίο και μετά βλέπεις την ταινία/σειρά, ή αφού λατρέψεις το θέαμα στην τηλεόραση και το σινεμά πιάνεις το βιβλίο από το οποίο εμπνεύστηκε η παραγωγή.

Παλιότερα, πιστεύουμε πως συνήθως συνέβαινε το πρώτο. Ένα βιβλίο γνώριζε μεγάλη επιτυχία και έπειτα το κοινό του «έτρεχε» στο σινεμά να δει τη μεταφορά του. Πλέον, με την τηλεόραση να ζει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον μία χρυσή εποχή, τα εφέ να έχουν εξελιχθεί δραματικά και τα budget να έχουν μεγαλώσει, τόσο στις κινηματογραφικές όσο και στις τηλεοπτικές παραγωγές, το Hollywood (και όχι μόνο) στρέφεται όλο και πιο συχνά στη λογοτεχνία για νέο υλικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι θεατές να έρχονται σε επαφή με το έργο ενός συγγραφέα πρώτα μέσα από την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο και μετά να διαβάζουν το έργο του για να εισαχθούν ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του μυθιστορήματος που απόλαυσαν στην οθόνη. Για τους περισσότερους, φανταζόμαστε, ισχύει λίγο και από τα δύο· κάποιες φορές τα αγαπημένα μας βιβλία γίνονται σειρές ή ταινίες, ενώ άλλες φορές εντυπωσιαζόμαστε από αυτό που παρακολουθούμε και μόλις μάθουμε ότι βασίζεται σε βιβλίο ψάχνουμε αμέσως ένα αντίτυπο.

Video Duration
2:07

Από το χαρτί στην οθόνη – Τι θα δούμε το 2022

Το 2022 δεν αποτελεί εξαίρεση σε όσα περιγράψαμε. Μέσα στη χρονιά θα κυκλοφορήσουν πολλές σειρές και ταινίες που βασίζονται σε βιβλία. Το Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, θα κάνει πρεμιέρα η σειρά The Lord of the Rings: The Rings of Power, η οποία θα εξερευνήσει τη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης. Πριν από 20 χρόνια είχαμε απολαύσει στο σινεμά την Τρίτη Εποχή, με την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών από τον Peter Jackson και σε λίγους μήνες θα παρακολουθήσουμε τι συνέβη αρκετό καιρό πριν τα γεγονότα των ταινιών. Πολύ σύντομα έρχεται στις αίθουσες η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα της Agatha Christie. Μέσα στη χρονιά περιμένουμε πως και πως και την ταινία When the Crawdads Sing, η οποία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες».

Μεταφορές που λατρέψαμε

Ένα τρανό παράδειγμα παραγωγής που μας εισήγαγε στα βιβλία στα οποία βασίστηκε είναι το Dune του Denis Villeneuve. Το πρώτο μέρος έπαιξε στους κινηματογράφους πέρσι το φθινόπωρο και ήταν εντυπωσιακό. Έτσι, επειδή η ανυπομονησία για το δεύτερο μέρος είναι τεράστια, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να εξερευνήσουμε τη σειρά βιβλίων του Frank Herbert. Όσο για την τηλεόραση, πρόσφατα είδαμε το The Chestnut Man στο Netflix και έπειτα ανακαλύψαμε πως προέρχεται από το βιβλίο «Ο Καστανάνθρωπος» του Soren Sveistrup. Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι μόνο το Hollywood που επενδύει σε παραγωγές βασισμένες στα βιβλία. Ένα από τα κορυφαία ελληνικά σίριαλ αυτή τη στιγμή, ο «Σασμός», είναι μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη. Ακόμα και μερικές από τις κλασικότερες ταινίες όλων των εποχών, όπως η ταινία «Ο Νονός», έχουν τις βάσεις τους σε βιβλία. Και πως θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε, φυσικά, και τις υπερηρωικές ταινίες, οι οποίες προέρχονται όλες από σελίδες, όχι μυθιστορημάτων, αλλά κόμικς!

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα για τα βιβλία που έχουν εμπνεύσει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Επειδή δε χωράνε όλα σε ένα άρθρο, όμως, δημιουργήσαμε μία σελίδα με όλα τα αγαπημένα μας βιβλία που μεταφέρθηκαν ή θα μεταφερθούν πολύ σύντομα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Και επειδή ο Φεβρουάριος είναι μήνας αφιερωμένος σε παραγωγές που έκαναν το άλμα από το χαρτί στην οθόνη, στο Public Blog θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα μας για βιβλία που ενέπνευσαν σειρές και ταινίες. Οπότε, stay tuned!