Περίληψη: Πρόσφατες πατέντες της Apple περιγράφουν αισθητήρες πίεσης νέας γενιάς, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά του Force Touch στις συσκευές της εταιρίας.
7 Απριλίου , 2022 • 3 MINS READ
7 Απριλίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Πρόσφατες πατέντες της Apple περιγράφουν αισθητήρες πίεσης νέας γενιάς, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά του Force Touch στις συσκευές της εταιρίας.
Το Force Touch ήταν η προσπάθεια της Apple να βάλει αισθητήρες πίεσης και αντίστοιχες λειτουργίες στις συσκευές της. Η πρώτη τέτοια συσκευή ήταν το Apple Watch του 2014, ενώ σύντομα το είδαμε και σε άλλες συσκευές, όπως το trackpad του MacBook και το iPhone 6S. Κι όμως, η επιτυχία του Force Touch δεν ήταν η αναμενόμενη και η Apple άρχισε να το εγκαταλείπει από το 2018, ξεκινώντας από το iPhone XR και λίγο μετά, το Apple Watch Series 6. Το δυνατό πάτημα μετατράπηκε σε παρατεταμένο πάτημα και αυτό ήταν το τέλος του Force Touch.
Προφανώς, η Apple δεν εξήγησε ποτέ τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση της αφαίρεσης του Force Touch, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό να έγινε λόγω οικονομίας χώρου. Τώρα, όμως, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν!
Η Apple δεν χαρακτηρίζεται από τη συνήθειά της να μοιράζεται πληροφορίες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά πράγματα δεν τα μαθαίνουμε παρά μετά την επίσημη παρουσίαση, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν πολλοί οι οποίοι "χτενίζουν" τις αιτήσεις για ευρεσιτεχνίες στις υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αναζητώντας τη μαγική λέξη "Apple" στο πεδίο του αιτούντος. Κάπως έτσι έγινε και τώρα! Οι αρθρογράφοι του site Patently Apple εντόπισαν μερικές νέες αιτήσεις της Apple, τις οποίες δημοσίευσε προσφάτως το γραφείο ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ.
Αυτές οι αιτήσεις περιγράφουν νέους μικροσκοπικούς αισθητήρες πίεσης, και μάλιστα όχι απλά για την οθόνη κάποιας συσκευής, αλλά υπάρχουν σχέδια για smartwatch με αισθητήρες στην κάτω πλευρά του λουριού, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιο μελλοντικό Apple Watch να μετρά την πίεση στην κερκιδική αρτηρία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον υπολογισμό της πίεσης του αίματος, τους κτύπους της καρδιάς, την αρτηριακή ηλικία, την ταχύτητα του κύματος πίεσης, και πολλά άλλα. Σε άλλο παράδειγμα που η Apple περιέλαβε σε μια αίτηση, βλέπουμε αναφορές σε κάποια "συσκευή" η οποία θα φοριέται στον καρπό από "ασθενείς" και θα μπορεί να ανιχνεύσει την πίεση, μεταξύ άλλων.
Σε άλλη αίτηση βρίσκουμε κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα πως προορίζεται για το trackpad των μελλοντικών MacBooks. Στα σχήματα βλέπουμε έναν αισθητήρα πίεσης ο οποίος λειτουργεί με υγρό. Η Apple προσπάθησε να μην το πει ξεκάθαρα, αλλά η περιγραφή είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως περιγράφει ένα νέο trackpad, μιας και βλέπουμε στις περιγραφές τα ίδια υλικά που χρησιμοποιεί ήδη η εταιρεία για τα trackpads της.
Προφανώς και η Apple θα έβαζε τους αισθητήρες αυτούς και στα smartphones της, αυτό είναι σχεδόν αυτονόητο. Όμως στις αιτήσεις έχουν βάλει και διαγράμματα για αντίστοιχες συσκευές, επομένως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον: η Apple πειραματίζεται με την επαναφορά του Force Touch. Στα διαγράμματα βλέπουμε μια ομάδα αισθητήρων η οποία βρίσκεται μέσα σε κάποιο άλλο υλικό πάκτωσης, και οι αισθητήρες μπορούν να διαταχθούν με κατάλληλο τρόπο ώστε να μετρούν την πίεση σε όλη την επιφάνεια.
Η Apple φαίνεται να έχει μεγάλα σχέδια, και βλέπουμε αισθητήρες πίεσης και για τα AirPods, και για το Apple Pencil, και για… κάτι μακρόστενο που δεν ξέρουμε τι είναι (δες εικόνα). Με λίγα λόγια, η Apple φαίνεται να βρήκε λύση για μικροσκοπικούς αισθητήρες και θέλει να τους βάλει… παντού!
Συνολικά έχουμε έξι αιτήσεις, οι οποίες είναι πολυσέλιδες και καλύπτουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις τεχνολογίες και πιθανές εφαρμογές τους. Προφανώς δε μπορούμε να καλύψουμε όλες αυτές τις πιθανότητες, αλλά τα βασικά τα καλύψαμε. Τώρα το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν η Apple θα επανέλθει στο θέμα της "τρισδιάστατης" επαφής, δηλαδή το 3D Touch, όπως ήταν γνωστό το Force Touch, ή απλά έκανε τις αιτήσεις για να καλύψει τα νώτα της.
Αν και όταν προκύψουν νέες πληροφορίες, θα σας ενημερώσουμε πάραυτα, εδώ στο Public Blog!