Η Microsoft βάζει turbo στους υπολογιστές Copilot+ με τρία νέα συστήματα AI 

Περίληψη: Τεχνητή νοημοσύνη σε laptop; Κι όμως, η Microsoft το έχει ήδη κάνει, και τώρα βάζει ακόμη μεγαλύτερη ευφυΐα στα Copilot+ PCs! 

Τα Copilot+ PCs τα είχαμε γνωρίσει περίπου ένα χρόνο πριν, με την παρουσίαση της Microsoft. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε πως η Microsoft έχει ορίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για το hardware των υπολογιστών που εμπίπτουν στην κατηγορία «Copilot+», με μίνιμουμ 16GB RAM και 256GB δίσκο, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η απαίτηση να διαθέτουν NPU (Neural Processing Unit ή Μονάδα Επεξεργασίας Νευρωνικών Δικτύων) με απόδοση τουλάχιστον 40 TOPS (trillion operations per second). Αυτό το TOPS είναι μια μονάδα μέτρησης της απόδοσης της μονάδας NPU η οποία μπορεί να είναι είτε ενσωματωμένη στον κεντρικό επεξεργαστή είτε στη GPU, είτε εντελώς εξωτερική. Ο λόγος είναι πως η Microsoft έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις από την NPU για την λειτουργία των διαφόρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να βάλει (ή έχει ήδη βάλει) στα Windows και στα υπόλοιπα προγράμματά της. 

Κατά την κυκλοφορία των πρώτων Copilot+ PCs είχαμε δει πολλές δυνατότητες σε υποσυστήματα και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το Cocreator, ένας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος «κούμπωνε» σε υφιστάμενα προγράμματα των ίδιων των Windows – για παράδειγμα στο Paint – και μπορούσε να μετατρέψει τις καλικαντζούρες μας σε έργα τέχνης. Το Restyle είναι ένα άλλο τέτοιο υποσύστημα, το οποίο μπορεί να ξεκινήσει με μια οποιαδήποτε φωτογραφία και να την μετατρέψει μέσω AI. Το Live Captions είναι ένα ακόμη παράδειγμα, το οποίο εντός των Windows μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε ηχητικό σε αγγλικό γραπτό κείμενο και αυτόματη μετάφραση σε 40 γλώσσες. 

Αλλά και τρίτες εταιρείες είχαν προετοιμάσει τα δικά τους προγράμματα για χρήση σε Copilot+ PCs, με προεξάρχουσα την Adobe, η οποία είχε έτοιμα τα Photoshop, Lightroom και Express, ενώ προετοίμαζε και τα Illustrator και Premiere Pro. Αλλά και το DaVinci Resolve Studio, και το CapCut, το Cephable, το Liquid Text και άλλα. 

Τώρα έφτασε η ώρα της ανανέωσης για τα Copilot+ και η Microsoft έδωσε σε κυκλοφορία τρία νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία έρχονται μέσω updates σε όλα τα Copilot+ PCs. Πάμε να τα δούμε! 

copilot plus new ai 01

Recall 

Το Recall, όταν ανακοινώθηκε, προκάλεσε ένα μικρό χαμό, αλλά η Microsoft είχε πάνω από ένα χρόνο να δουλέψει στην υλοποίησή του και να διορθώσει τα όποια προβλήματα. Τι είναι το Recall; Σκέψου το σαν ένα σύστημα που αποθηκεύει «ενσταντανέ» της οθόνης (a.k.a. screenshots) ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και μάλιστα χρησιμοποιεί AI για να μετατρέψει την εικόνα σε κείμενο με δυνατότητα αναζήτησης, αλλά και να αναγνωρίσει φωτογραφίες και άλλες εικόνες που τυχόν υπάρχουν μέσα στο κάθε screenshot. Ο λόγος; Σου επιτρέπει να ψάξεις πίσω στον χρόνο για να εντοπίσεις πράγματα που έβλεπες ή έκανες. Η αναζήτηση μέσω Recall δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα αρχεία, αλλά σου επιτρέπει να ψάξεις, για παράδειγμα, πότε έβλεπες φωτογραφίες από την παραλία, ή πότε δούλευες πάνω στο «τάδε» project. 

Η Microsoft άκουσε τις κριτικές για την ασφάλεια των δεδομένων και πλέον το Recall είναι διπλοκλειδωμένο, όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και παραμένουν στον δικό σου υπολογιστή και τίποτε δεν αποστέλλεται στους servers της Microsoft (ή οποιουδήποτε άλλου), και όλη η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται τοπικά, στο δικό σου PC. Παράλληλα, για να χρησιμοποιήσεις το Recall, θα πρέπει να ξαναβάλεις τον κωδικό των Windows (ή να χρησιμοποιήσεις το Windows Hello). 

Για να λειτουργήσει, όμως, χρειάζεται Copilot+ PC με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, και επί πλέον: επεξεργαστή με τουλάχιστον 8 πυρήνες, υποστήριξη του προτύπου Secured-core, ενεργοποιημένο το BitLocker στον δίσκο (ή άλλου είδους κρυπτογράφηση), και ενεργό το Windows Hello με τουλάχιστον μία βιομετρική μέθοδο αναγνώρισης (προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος) – όλα αυτά λόγω των απαιτήσεων σε ασφάλεια. 

Το Recall μπορεί να γίνει στο μέλλον ο στάνταρ τρόπος που ψάχνουμε πράγματα στον υπολογιστή μας, αντί για φακέλους και το search του File Explorer.  

copilot plus new ai 02

Windows Search 

Μιας και αναφέραμε το Search, όμως, η Microsoft έχει βελτιώσει ΚΑΙ αυτό! Το Windows Search πλέον λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και, αντί για να γράφεις queries σε ιερογλυφικά τύπου regex (πχ /[\w._%+-]+&[\w.=]+\.[a-zA-Z){2,4}/ ) και πάλι να μη βρίσκεις αυτό που ψάχνεις, τώρα θα μπορείς να γράψεις με απλά αγγλικά αυτό που ψάχνεις και το νέο search θα στο βρει! Το νέο εξ-AI-σμένο Search θα βρίσκεται τόσο στον File Explorer, όσο και στο Search της taskbar των Windows, αλλά και μέσα στα Settings, για να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τη ρύθμιση που ψάχνεις. Η Microsoft αναφέρει πως μια απλή αναζήτηση αρχείου με το νέο search χρειάζεται 70% λιγότερο χρόνο απ' ότι το παλιό search των Windows 10, και… την πιστεύουμε! Το παλιό search πραγματικά… ώρες ώρες δε μπορεί να βρει ούτε αρχεία που βλέπουμε μπροστά μας! Το νέο Search έχει τις ίδιες απαιτήσεις με το Recall, όπως τις αναφέραμε πιο πάνω. 

copilot plus new ai 03

Click to Do 

Το τρίτο νέο υποσύστημα ονομάζεται Click to Do, και αυτό είναι κάτι που έχουμε και δεν έχουμε ξαναδεί. Τι είναι; Το Click to Do σου επιτρέπει να «παγώσεις» την οθόνη με όλα τα περιεχόμενά της, και να επιλέξεις αυτό που σε ενδιαφέρει για περαιτέρω επεξεργασία. Αν στην οθόνη εμφανίζεται κείμενο, το Click to Do θα κάνει αναγνώριση κειμένου και θα σου επιτρέψει να επιλέξεις το τμήμα που σε ενδιαφέρει, ενώ σε φωτογραφίες ή βίντεο, μπορείς να επιλέξεις το τμήμα που θέλεις. Μετά την επιλογή, εμφανίζεται μενού με διάφορες λειτουργίες, οι οποίες διαφέρουν αναλόγως του τι έχεις επιλέξει. Για παράδειγμα, αν αυτό που έχεις επιλέξει είναι κείμενο, μπορείς να το αντιγράψεις στο clipboard, να το μεταφέρεις σε κάποιο άλλο πρόγραμμα (π.χ. Notepad), να το μεταφράσεις, ή να ψάξεις γι' αυτό στο internet. Αν περιέχεται διεύθυνση e-mail, μπορείς να την αντιγράψεις ή να δημιουργήσεις απ' ευθείας νέο e-mail με αυτή τη διεύθυνση ως παραλήπτη. Αν είναι διεύθυνση URL, μπορείς να ανοίξεις την ιστοσελίδα στον browser. Παράλληλα, για οποιοδήποτε κείμενο, υπάρχουν διαθέσιμες λειτουργίες AI όπως περίληψη, αλλαγή ύφους, αναδιάταξη, ή μετατροπή σε λίστα με bullets. Αν αυτό που επέλεξες είναι εικόνα, μπορείς να τη μεταφέρεις σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας (Paint, Photos), να κάνεις οπτική αναζήτηση στο internet, ενώ υπάρχουν κι εδώ λειτουργίες AI, όπως το να αφαιρέσεις το φόντο ή να διαγράψεις αντικείμενα. 

Η Microsoft έχει φροντίσει και εδώ να βάλει συστήματα ασφαλείας, επομένως όλα τα δεδομένα παραμένουν στον υπολογιστή σου και η επεξεργασία τους γίνεται τοπικά, ενώ δεν παραμένουν αποθηκευμένα ούτε στον υπολογιστή, αφού κλείσεις το Click to Do. 

Τα νέα αυτά συστήματα έχουν έρθει ήδη από το update του Απριλίου 2025 των Windows και θα πρέπει να είναι ήδη διαθέσιμα, αν έχεις Copilot+ PC. Αν δεν έχεις, ρίξε μια ματιά στις σελίδες του Public.gr για να βρεις το νέο σου laptop με τεχνητή νοημοσύνη.