Περίληψη: Αν ψάχνεις για νέες εμπειρίες, τότε η ατζέντα των δωρεάν events θα σου δώσει την απάντηση. Ανακάλυψέ τα όλα και άσε τις στιγμές να σε ταξιδέψουν.
16 Μαρτίου , 2026 • 5 MINS READ

16 Μαρτίου , 2026 • 5 MINS READ
Περίληψη: Αν ψάχνεις για νέες εμπειρίες, τότε η ατζέντα των δωρεάν events θα σου δώσει την απάντηση. Ανακάλυψέ τα όλα και άσε τις στιγμές να σε ταξιδέψουν.
Διανύουμε κιόλας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι το πόσο καταπληκτικά είναι τα πολιτιστικά events που πραγματοποιούνται στην πόλη. Φεστιβάλ στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, KINO Athens, βιβλιοπαρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών και ακόμα περισσότερα σε περιμένουν σε διάφορα σημεία της πόλης. Σημείωσε ώρα και μέρος, συντόνισε την παρέα και ετοιμάσου να δημιουργήσεις μερικές από τις πιο όμορφες ανοιξιάτικες στιγμές. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά;
Ένα τριήμερο πλούσιο σε δράσεις ετοιμάζεται στην αγαπημένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, η αγορά «ταξιδεύει» στην Άπω Ανατολή και φέρνει μαζί όλη την ιαπωνική κουλτούρα, στην απόλυτη «Friday night in Japan». Από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ, νεαροί Ιάπωνες εθελοντές θα βρίσκονται στον χώρο για να μάς συστήσουν την τέχνη της καλλιγραφίας, τους παραδοσιακούς τους χορούς και τις φορεσιές, τις ιαπωνικές συνταγές και άλλα πολλά. Μια γιορτή με άρωμα… Ιαπωνίας.
Αφού λοιπόν γνωρίσεις τον ιαπωνικό πολιτισμό, ανανέωσε το ραντεβού σου στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης για το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Για 3η συνεχή χρονιά, το Local Mentality Street Festival φέρνει όλη την κουλτούρα του δρόμου σε ένα σημείο συνάντησης. Streetwear, street food, street art και πολλή μουσική ενώνονται σε ένα πολυμορφικό event που ξεπερνά τη λογική ενός απλού market. Μεταξύ άλλων, στον χώρο θα πραγματοποιούνται live printing, live embroidery καθώς και αθλητικά δρώμενα. Σαν να μύρισε λίγο καλοκαίρι στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.
Την Τρίτη 17 Μαρτίου ανοίγουν οι πόρτες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για να υποδεχτούν τους Κύπριους χορευτές στο πλαίσιο του «Cyprus Choreography Athens 2026». Χάρη στην πρωτοβουλία του κέντρου πολιτισμού «Σπίτι της Κύπρου», θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δωρεάν δύο καταπληκτικές σύγχρονες κυπριακές χορογραφικές δημιουργίες. Στις 20:00 η χορογράφος Μαρία Γερασίμου παρουσιάζει την παράστασή της «Episodes» και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει ο Δημήτρης Χειμώνας με το έργο «Sprt!».
Στο πλαίσιο του KINO Athens (Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας), το Ίδρυμα Ευγενίδου φιλοξενεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την προβολή του ντοκιμαντέρ «Astropolitics», σε σκηνοθεσία του Tony Silberfeld. Η ταινία εξερευνά τη νέα παγκόσμια «κούρσα» για την κυριαρχία στο διάστημα, θέτοντας ερωτήματα γύρω από την τεχνολογία, την εμπορευματοποίηση και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται πέρα από τα όρια της Γης. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με επιστήμονες και τον δημιουργό της ταινίας, με κύριο θέμα το μέλλον του διαστημικού ανταγωνισμού.
Συνεχίζουμε με το τριήμερο προβολών που θα πραγματοποιηθεί στο Goethe-Institut στην Αθήνα, στο πλαίσιο του KINO Athens. Από τη Δευτέρα 16 έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Κοινού LUX, μεταξύ των οποίων είναι και η ταινία Sentimental Value, που κέρδισε φέτος το Όσκαρ στην κατηγορία «Διεθνή Ταινία». Μια κινηματογραφική γιορτή που μάς δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνατές ιστορίες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Οι νέοι για τους νέους», η αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας παρουσιάζει το Σάββατο 21 Μαρτίου το ρεσιτάλ βιόλας της Έλενας Μήτσα με τη συνοδεία της πιανίστριας Λυδίας Λινάρδου. Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα σημαντικών συνθετών της κλασικής μουσικής, όπως οι Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms και Rebecca Clarke, προσφέροντάς μας μια βραδιά υψηλής μουσικής αισθητικής και έκφρασης.
Μια ακόμη σπουδαία μουσική βραδιά θα λάβει χώρα στο Jazzèt Music Hall. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ο Nikos Touliatos θα παίξει ζωντανά επί σκηνής κομμάτια από το νέο του άλμπουμ «Songs/Τραγούδια». Ο δημιουργός στο νέο μουσικό ταξίδι προσεγγίζει το ελληνικό τραγούδι μέσα από μια σύγχρονη ματιά, συνδυάζοντας δομημένες ενορχηστρώσεις με στοιχεία αυτοσχεδιασμού, εμπνευσμένα από τη jazz αισθητική. Μαζί του θα βρεθούν και ορισμένοι καλλιτέχνες-έκπληξη, οπότε φρόντισε από τώρα να ενημερώσεις την παρέα, γιατί αυτό το live δε θέλετε να το χάσετε.
Στο ΕΜΣΤ, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή», θα συναντηθούν η συγγραφέας Ζυράνα Ζατέλη και ο μεταφραστής Αντώνης Μπαλασόπουλος για να μιλήσουν για δύο νέες εκδόσεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η σχέση ανθρώπου και ζώων. Με άξονα αυτό, οι δύο ομιλητές θα καταπιαστούν με το «Γιατί κοιτάζουμε τα ζώα;» του John Berger και το αυτοβιογραφικό κείμενο της Ζατέλη «Θα κριθούμε από τα μάτια τους». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο μεσοπάτωμα του μουσείου.
Συνεχίζουμε με τις παρουσιάσεις των νέων κυκλοφορίων που θα πραγματοποιηθούν στα πορτοκαλί καταστήματα. Ο οδοντίατρος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Δέδες δίνει ραντεβού στο Public Café Συντάγματος τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 20:30 μαζί με τους Νίκη Λυμπεράκη, Χριστίνα Κοντοβά, Κατρίνα Τσάνταλη και Νικόλαο Μαλλιο για να συζητήσουν για το νέο του παιδικό βιβλίο. Φυσικά, μέσα από την ιστορία του βιβλίου «Ο Καρχαρίνος και τα ψαράκια-ζελεδάκια!», τα παιδιά θα μάθουν να φροντίζουν με σωστό τρόπο τα δόντια τους.
Μια ακόμη εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Public Café Συντάγματος. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, ο Γιώργος Σπαγαδώρος θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ήσυχα, σε έναν κόσμο που φωνάζει», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα βιβλίο προσωπικής αναζήτησης και αυτογνωσίας που προτρέπει τον αναγνώστη να αναζητήσει την ηρεμία μέσα στον θόρυβο της καθημερινότητας, δίνοντας έμφαση στη σημασία του διαλόγου, της αποδοχής και της προσωπικής ευθύνης. Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα οι επίσης συγγραφείς Γιάννης Αθανασόπουλος και Στέφανος Ξενάκης.
Κλείνουμε τη λίστα των εβδομαδιαίων δωρεάν events με την εκδήλωση στο Public Συντάγματος, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Τα Public και το Mediterranean Poets Network διοργανώνουν το Σάββατο 21 Μαρτίου μια ξεχωριστή ποιητική βραδιά για τους λάτρεις αυτού του εκλεπτυσμένου είδους γραφής. Περίπου 30 ποιητές θα απαγγείλουν ποιήματα με κεντρικό θέμα τη θάλασσα, οι οποίες θα συνοδεύονται από προβολή βίντεο και διαφανειών σε επιμέλεια του Ηλία Κολύβα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης-γιορτής θα αναλάβει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λίνα Στεφάνου.
Εμείς πάντως ευχόμαστε η μέρα να είχε περισσότερες από 24 ώρες, ώστε να προλαβαίναμε να πηγαίναμε σε όλα τα events. Ωστόσο, πάντα υπάρχεις χρόνος για τον απολαύσεις παρέα με τους αγαπημένους σου. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog, για να μαθαίνεις πρώτος όλες τις πορτοκαλί εκδηλώσεις αλλά και… πολλά περισσότερα! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Πέμπτη, με την ατζέντα του ΣΚ!