Καλοκαιρινά αναγνώσματα: Οι Έλληνες εκδότες προτείνουν

Περίληψη: Καλοκαίρι σημαίνει βιβλίο και οι άνθρωποι των εκδόσεων μοιράζονται τα έργα που ξεχώρισαν και μας προτείνουν να διαβάσουμε!

Κάνοντας μια πρόχειρη αναζήτηση σε βιβλία που μυρίζουν καλοκαίρι, δεν μπορείς παρά να συναντήσεις λίστες και προτάσεις. Βιβλιοκριτικοί, δημοσιογράφοι επιδίδονται μαζί με τους αναγνώστες σε μια ασταμάτητη βιβλιοσυζήτηση και οι προτάσεις παίρνουν φωτιά. Τι έχουν όμως να πουν οι εκδότες, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει στα αλήθεια το «καλό βιβλίο». Οι εκδότες δίνουν φέτος το παρών στον Καλοκαιρινό Κατάλογο των Public και προτείνουν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία που ταιριάζουν σε κάθε αναγνωστική λίστα.

Η Άννα Πατάκη (Εκδόσεις Πατάκη) διαβάζει τον «Αποχαιρετισμό στον Γκάμπο και τη Μερσέδες»

«Ο γιος του Μαρκές διεκδικεί επάξια τον δικό του τρόπο να βλέπει και να αφηγείται σε μας, τους γονείς του και την απώλειά τους»

Γλυκόπικρο όσο και όμορφα γραμμένο το «Αποχαιρετισμός στον Γκάμπο και στη Μερσέδες» τιμά την μνήμη και την κληρονομιά των γονιών του διάσημων γονιών του Rodrigo: Της Μερσέδες και του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στης σελίδες του βιβλίου βλέπουμε να ζωντανεύουν στιγμές της οικογενειακής, και όχι μόνο, ζωής του Κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα.

protaseis-vivliwn-ekdotes-03

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Εκδόσεις Διόπτρα) ξεχωρίζει το «Intermezzo»

«Η Rooney έχει ένα σπάνιο χάρισμα να διεισδύει στα πιο λεπτά στρώματα των ανθρώπινων σχέσεων»

Αν υπάρχει μία συγγραφέας που ενσαρκώνει τη φωνή των απανταχού millennials αυτή είναι η Sally Rooney. Στο «Intermezzo», η Ιρλανδή συγγραφέας στρέφει και πάλι το βλέμμα της στα όσα φαίνεται να απασχολούν την λεγόμενη «Γενιά της Κρίσης». Ταραχώδεις διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικές δυσκολίες, ματαιωμένα όνειρα και μια αέναη αναζήτηση για ταυτότητα και νόημα.

Η Γιούλη Παπαχριστοφίλου (Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ) επιλέγει το «Η Νέα Παγκόσμια Τάξη»

«Η πολιτική σκέψη χρειάζεται γνώση, ψυχραιμία και ιστορικό βάθος»

Τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, η διάκριση ανάμεσα στο αίτιο και του αιτιατό φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη. Το βιβλίο «Η νέα Παγκόσμια Τάξη» που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επιχειρούν να εξηγήσουν το νέο status quo και τους ρόλους που φιλοδοξούν να αναλάβουν οι σύγχρονες μεγάλες δυνάμεις.

protaseis-vivliwn-ekdotes-05

Ο Γιάννης Λεβέντης (Εκδόσεις Κάκτος) συστήνει το «Αυτοί που σηκώθηκαν απ’ τη γη»

«Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Saramago, που παραμένει επίκαιρο και βαθιά συγκινητικό»

Ένα από τα πλέον πολιτικά έργα του σπουδαίου Jose Saramago, το μυθιστόρημα «Αυτοί που σηκώθηκαν απ' τη γη» συνδυάζει την περίτεχνη αφήγηση και την προσωπική ματιά του Πορτογάλου  συγγραφέα για να αφηγηθεί μια ιστορία αφιερωμένη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Κώστας Νικολόπουλος (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) ξεχωρίζει το «Η μητέρα μου γελάει»

«Μια τρυφερή και σπαρακτική καταγραφή του πένθους, της μνήμης και της απώλειας»

Η Chantal Akerman υπήρξε από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά. Στο αυτοβιογραφικό «Η μητέρα μου γελάει», η Βελγίδα σκηνοθέτρια απευθύνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και συγκινητική τρυφερότητα στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής της και, φυσικά, στη μητέρα της: Τη γυναίκα που τη σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο.

protaseis-vivliwn-ekdotes-04

Η Εύα Καραταΐδη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) προτείνει το «Τι μπορούμε να γνωρίζουμε»

«Από τα πιο […] απολαυστικά μυθιστορήματα για τον σύγχρονο (και τον επόμενο) κόσμο»

Ένα πάρτι γενεθλίων στο πρόσφατο παρελθόν. Ένας καταποντισμένος πολιτισμός στο μακρινό μέλλον. Συνδετικός κρίκος είναι ένα ποίημα. Στο «Τι μπορούμε να γνωρίζουμε» του Ian McEwan, οι έννοιες της μνήμης, της ιστορίας, της γνώσης και της ταυτότητας συγκρούονται με την συχνά φευγαλέα αντίληψη της πραγματικότητας και την αναξιοπιστία της ανθρώπινης νόησης.

Η Διονυσία Δασκάλου (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) επιλέγει το «Προ πολλού και προ ολίγου»

«Συναρπαστικές ιστορίες που θα μπορούσαν όντως να έχουν υπάρξει»

Τι κοινό θα μπορούσε να μοιράζεται ο ντα Βίντσι, με τον Μπαχ, τον Κάφκα, τον Μπίσμαρκ την Μαρία Τειρεσία και τον… κύρ Ζαχαρία που έφερε τη θανατηφόρα πανώλη στην Αθήνα; Στα είκοσι οχτώ διηγήματα που συνθέτουν το «Προ πολλού και προ ολίγου» του Φίλιππου Δρακονταειδή, οι ζωές των μεγάλων ανδρών και γυναικών της ιστορίας διαπλέκονται με εκείνες των απλών ανθρώπων της καθημερινότητας. Αποτέλεσμα, ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, σαρκασμό μα και συμπάθεια για τους απρόσμενους πρωταγωνιστές.

protaseis-vivliwn-ekdotes-06

Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) συστήνει το «Τι χρωστάμε στο μέλλον» του W. MacAskill

«Ένα έργο που μας καλεί να αναλογιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές και το μέλλον που διαμορφώνουμε σήμερα»

Μπορεί να σκεφτόμαστε τις πράξεις μας με γνώμονα το παρόν, κάθε μας απόφαση όμως έχει αντίκτυπο στο μέλλον. Ένα μέλλον που εξαρτάται από το τώρα. Ένα μέλλον που έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να αναλογιστούμε και να οραματιστούμε αλλά και να το διασφαλίσουμε. Όμως «τι χρωστάμε στο μέλλον»; Με αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια, ο φιλόσοφος William MacAskill μιλά για τις υποχρεώσεις του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές· στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της σύγχρονης ιστορίας.

Αναγνωστικά ταξίδια με τον Καλοκαιρινό Κατάλογο 2026!

Αν σου μένει ακόμα χρόνος και όρεξη για αναγνωστικές αναζητήσεις, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις προτάσεις των ανθρώπων που τρέφουν αμέριστο θαυμασμό, εκτίμηση και αγάπη για το καλό βιβλίο. Τα όμορφα ταξίδια του καλοκαιριού τελειώνουν με το κλείσιμο και μόνο της τελευταίας σελίδας.