22 Οκτωβρίου , 2015 • 4 MINS READ
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον σχολικό εκφοβισμό;
Περίληψη: Τα Public ξεκινούν ειδικές κατηγορίες παιδικού βιβλίου στα καταστήματα τους με στόχο να βοηθήσουν τους...
Τα Public ξεκινούν ειδικές κατηγορίες παιδικού βιβλίου στα καταστήματα τους με στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για καθημερινά φαινόμενα, έννοιες και καταστάσεις. Αυτόν τον μήνα, έμφαση δίνεται στον Σχολικό Εκφοβισμό και την Αντιμετώπισή του! Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά για το σχολικό εκφοβισμό ή τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι το παιδί μας εμπλέκεται -είτε ως θύτης, είτε ως θύμα- σε κάποιο ανάλογο περιστατικό. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν το παιδί φοβάται να πάει στο σχολείο εξαιτίας των συμμαθητών του; Η Κωνσταντίνα Ντουντούμη από το InfoKids.gr, είναι εδώ για να μας λύσει όλες τις απορίες και να μας μιλήσει για ένα από τα πιο κρίσιμα και ολοένα διογκωνόμενα προβλήματα της εποχής μας."Τα τελευταία χρόνια μπήκε στη ζωή μας μια νέα λέξη που μπορεί να θυμίζει κάποιου είδους παιχνίδι αλλά στην πραγματικότητα κρύβει μια θλιβερή και συνάμα σκοτεινή ιστορία εκμετάλλευσης και κακοποίησης ενός παιδιού. Ο λόγος για το bullying, τον σχολικό εκφοβισμό που όλοι μας έχουμε ακούσει ή γίνει... αυτόπτες μάρτυρες σχετικών καταστάσεων.Μια βόλτα στο κοντινό σχολείο της γειτονιάς, μια ματιά στους μαθητές την ώρα του διαλλείματος και σίγουρα θα δείτε την αλήθεια κατάματα... Στην άκρη του προαυλίου θα δείτε μαζεμένα αρκετά παιδιά που αντί να παίζουν και να απολαμβάνουν τον ελεύθερο τους χρόνο ανάμεσα στις διδακτικές ώρες, επιλέγουν τον αδύναμο και πολλές φορές εσωστρεφή συμμαθητή τους για να σπάσουν πλάκα. Βρισιές, σπρωξίματα, απειλές και γρονθοκοπήματα είναι τα όπλα όσων νιώθουν «δυνατοί» και νομίζουν ότι η μαγκιά είναι να αναμετρώνται με θεωρητικά αδύναμους αντιπάλους και να τους εξευτελίζουν χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου.
Τα πρόσωπα των θυμάτων μας είναι οικεία. Ο Γιωργάκης που αντιμετωπίζει πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας, η Άννα που τραυλίζει και δεν μπορεί να πει το μάθημα χωρίς να κομπιάσει, ο Αλέξης που δεν πολυσυμπαθεί το ποδόσφαιρο και προτιμά να παίζει με τα κορίτσια κυνηγητό, ο Αμίρ από την Συρία που δεν μιλά καλά ελληνικά αλλά η δασκάλα πάντα τον επιβραβεύει για την προσπάθειά του... Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των παιδιών είναι ότι το σχολείο για αυτούς δεν είναι ο χώρος που θα μάθουν τα γράμματα και θα κατακτήσουν τη γνώση, αλλά αντιθέτως είναι ο χώρος των καθημερινών τους μαρτυρίων.Η διαδρομή από το σπίτι μέχρι το σχολείο είναι η μοναδική στιγμή ξεγνοιασιάς. Μόλις περάσουν το κατώφλι του ξέρουν ότι αρχίζει ο Γολγοθάς τους. Πολλές φορές η καζούρα και τα πειράγματα συνεχίζονται ακόμα και την ώρα του μαθήματος κάτω από τη μύτη του δασκάλου που προσποιείται ότι δεν βλέπει ή δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει.Το παιδί θύμα του σχολικού εκφοβισμού κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό του και προσπαθεί να γίνει όσο το δυνατόν αόρατος για όλους τους άλλους. Πιστεύει ότι εκείνος είναι η αιτία και η αφορμή για όλα όσα του συμβαίνουν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δικαιολογεί τους συμμαθητές τους για όλα όσα του κάνουν. Οι επιδόσεις του στο σχολείο κάθε άλλο παρά υψηλές είναι. Πώς μπορεί άλλωστε να διαβάσει απερίσπαστος τα μαθήματά του όταν ξέρει ότι την επόμενη μέρα οι «νταήδες» του σχολείου θα σκαρφιστούν ακόμα μια πλάκα εναντίον του;Όμως και οι «νταήδες» αξίζουν την προσοχή μας όχι για τα κατορθώματά τους αλλά για την προβληματική τους ψυχοσύνθεση που τους ωθεί να ξεσπούν το θυμό και τα νεύρα τους σε αδύναμα πρόσωπα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί τις περισσότερες περιπτώσεις: «Ο θύτης στο σχολείο είναι θύμα στο σπίτι». Πρόκειται για παιδιά που έχουν υποστεί ή υφίστανται ακόμα και τώρα κάποιου είδους εκφοβισμό και μεταθέτουν τη δική τους επιθετικότητα σε άλλα αδύναμα πρόσωπα καθιστώντας τα, εξιλαστήρια θύματα.
Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας υφίσταται bullying κατά την παραμονή του στο σχολείο:
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες του. Παραμείνετε ψύχραιμοι, ακούστε και υποστηρίξτε τα συναισθήματα του παιδιού σας.Θυμίστε στο παιδί σας ότι δεν ευθύνεται το ίδιο, για αυτό που περνάει.
- Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με την κατάσταση. Ρωτήστε το παιδί σας να περιγράψει πως και πότε συμβαίνει ο εκφοβισμός και ποιος εμπλέκεται. Ανακαλύψτε τι ενδεχομένως έχει κάνει το παιδί σας για να σταματήσει τον εκφοβισμό που βιώνει.
- Μάθετε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει τον σχολικό εκφοβισμό. Μην ενισχύετε τα αντίποινα ή την ανταπόδοση ενάντια σε ένα επεισόδιο εκφοβισμού. Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους καθηγητές ή από άλλα άτομα που εργάζονται στο σχολείο.
- Επικοινωνήστε με το προσωπικό του σχολείου. Μιλήστε στον καθηγητή του παιδιού σας, τον σχολικό σύμβουλο και τον διευθυντή του σχολείου. Μην επικοινωνήσετε από μόνοι σας με τους γονείς του θύτη.
- Συνεχής παρακολούθηση. Παραμείνετε σε επαφή με τις αρχές του σχολείου. Εάν ο εκφοβισμός συνεχίσει να υφίσταται, να επιμείνετε.
- Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να οικοδομήσει φιλίες και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
- Να γνωρίζετε πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικής ή σχολικής συμβουλευτικής βοήθειας για το παιδί σας, εάν ο φόβος ή το άγχος του καταστεί υπερβολικό.