12 Ιανουαρίου , 2016 • 3 MINS READ
Φίλοι είναι τα αδέρφια που διαλέγουμε:Η σημασία της παιδικής φιλίας!
Περίληψη: Τα Public συνεχίζουν ειδικές κατηγορίες παιδικού βιβλίου στα καταστήματα τους με στόχο να βοηθήσουν τους γονείς...
Τα Public συνεχίζουν ειδικές κατηγορίες παιδικού βιβλίου στα καταστήματα τους με στόχο να βοηθήσουν τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για καθημερινά φαινόμενα, έννοιες και καταστάσεις. Αυτόν τον Ιανουάριο έμφαση δίνεται στο θέμα Ανθρώπινες Σχέσεις!Γιατί είναι σημαντικό να δημιουργούν φίλους τα παιδιά;"Οι φίλοι είναι οι δεύτεροι σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή μας μετά την οικογένεια μας. Είναι οι πολύτιμοι συμπαραστάτες στα θέλω μας, οι σύντροφοι μας στις σκανταλιές, τις πλάκες και τα αστεία, οι εξομόλογοι αλλά και οι πιο αυστηροί κριτές μας γιατί μας αγαπούν και θέλουν για εμάς το καλύτερο.[caption id="attachment_26903" align="aligncenter" width="608"] Το βιβλίο "Οι φίλοι" του Μάκη Τσίτα θα γίνει ο αγαπημένος φίλος των παιδιών![/caption]Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας από μικρό να κοινωνικοποιείται και να έρχεται κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Τα οφέλη από τις παιδικές φιλίες είναι πολλά και παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Όπως εύστοχα επισημαίνει και ο Jean Jacques Rousseau «Η παιδική φιλία έχει τους δικούς της τρόπους να βλέπει, να σκέφτεται, να αισθάνεται και τίποτα δεν είναι πιο παράλογο από το να θέλουμε να τους αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας».Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους φίλους, το παιδί μαθαίνει πώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πώς να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα, να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σταδιακά να αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται από τους γονείς του. Οι φιλικές σχέσεις λειτουργούν ως πρότυπο για μελλοντικές σχέσεις καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδικών φιλικών σχέσεων μεταφέρονται στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια (εφηβεία, ενήλικη ζωή). Η μορφή που παίρνουν οι παιδικές φιλίες αλλάζει με την πάροδο του χρόνου γιατί τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε κάθε ηλικία.[caption id="attachment_26904" align="aligncenter" width="604"] "Οι τρεις φίλοι του γίγαντα" θα μάθουν στα παιδιά τα μυστικά της φιλίας![/caption]Γιατί όμως μερικά παιδιά όχι μόνο δεν κατορθώνουν να έχουν στενούς φίλους αλλά βρίσκονται στο "περιθώριο", έξω από ομαδικές δραστηριότητες και διαπροσωπικές επαφές με τους συνομήλικούς τους; Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί αναπτύσσει συμπεριφορά κοινωνικής απομόνωσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του ίδιου παιδιού τα οποία ενισχύονται από τυχόν περιβαντολλογικούς παράγοντες. Σε αυτό το σημείο το βασικότερο λόγο παίζει η συμπεριφορά των γονέων η οποία πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και τον συναισθηματισμό των παιδιών ώστε εκείνα να είναι ικανά να συνάψουν σωστές και ισότιμες σχέσεις με συνομηλίκους, νιώθοντας καλά μέσα σε αυτές.[caption id="attachment_26901" align="aligncenter" width="583"] Ο Γουίνι είναι "ο πιο γλυκός φίλος" μικρών και μεγάλων![/caption]Tips για να βοηθήσετε το παιδί να δημιουργήσει φίλους
- Γίνετε κοινωνικοί με τους δικούς σας φίλους, τα παιδιά παρατηρούν τον τρόπο ζωής των γονιών τους.
- Ανοίξτε το σπίτι σας, για να μπορεί το παιδί να δεχθεί τους φίλους του.
- Κάντε συχνά καλέσματα.
- Βάλτε όρια στον τρόπο παιχνιδιού –δεν σκαρφαλώνουμε σε έπιπλα, δεν δέρνουμε ο ένας τον άλλον, δεν βρίζουμε αλλά μην γίνεστε πολύ παρεμβατικοί, γιατί τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Σεβαστείτε τους.
- Μην κριτικάρετε τους φίλους του και το αποθαρρύνετε από την παρέα των συνομηλίκων του.
- Εάν έχει διαφωνία με τους φίλους διαρκώς, είναι στεναχωρημένο και τους αποφεύγει, αναρωτηθείτε μήπως το υπερπροστατεύετε χωρίς να γίνεται συνειδητό. Μην σπεύδετε αμέσως να λύσετε το πρόβλημα. Είναι καλό μάθημα, να ξέρει ότι το εμπιστεύεστε και ότι θα καταφέρει να δώσει λύση μόνο του.
- Εάν είστε δύσπιστοι με τους ανθρώπους και τις φιλίες, το ίδιο θα είναι και τα παιδιά.
- Ενθαρρύνετε και το ίδιο το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες.
- Πηγαίνετε συχνά σε παιδικές χαρές, χώρους άθλησης, παιδότοπους για να κάνουν τα παιδιά γνωριμίες και να ενταχθούν ομαλά σε κοινωνικές ομάδες."