22 Μαρτίου , 2017 • 2 MINS READ
Αφιέρωμα – Λατινική Αμερική
Περίληψη: "Αν προσπαθήσει κανείς να χαρτογραφήσει την λογοτεχνική επικράτεια της Λατινικής Αμερικής, θα παρατηρήσει τις κοινές...
"Αν προσπαθήσει κανείς να χαρτογραφήσει την λογοτεχνική επικράτεια της Λατινικής Αμερικής, θα παρατηρήσει τις κοινές κοινωνικές και πολιτικές καταβολές και συνθήκες που ενυπάρχουν σε όλες τις χώρες που την αποτελούν. Για το λόγο αυτό θα γίνει στο συγκεκριμένο άρθρο μια συνολική παρουσίαση της λογοτεχνικής παραγωγής των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Κυρίαρχη μορφή των γραμμάτων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπήρξε ο αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899-1986), συγγραφέας που επηρέασε όσο κάνεις άλλος την εξέλιξη της λογοτεχνίας όχι μόνο στην Λατινική Αμερική, αλλά και στις υπόλοιπες ηπείρους . Μένοντας στην Αργεντινή θα άξιζε να αναφερθούμε στους Χούλιο Κορτάσαρ (1914 -1984), στον Αδόλφο Μπίου Κασάρες (1914-1999), στον Ερνέστο Σαμπάτο (1911-2011), καθώς και στους πιο σύγχρονους Ρικάρντο Πίλια (1940-2017), Χόρχε Μπουκάι, Άλαν Πάουλς και Αντρές Νέουμαν.
Πολύ σπουδαίους συγγραφείς συναντάμε και στην Χιλή, με τεράστια μάλιστα εμπορική απήχηση και καθολική αναγνώριση της αξίας τους, όπως τον πρόωρα χάμενο Ρομπέρτο Μπολάνιο (1953-2003), την Ισαμπέλλα Αλιέντε, τον Λούις Σεπούλβεδα , ενώ δεσπόζουσα λογοτεχνική μορφή για την χιλιανή και παγκόσμια ποίηση υπήρξε ο Πάμπλο Νερούδα (1904-1973).
Ο Κάρλος Φουέντες (1928-2012), ο Χουάν Ρούλφο (1918-1986) με το «Πέδρο Πάραμο» σημείο αναφοράς για την παγκόσμια λογοτεχνία, καθώς και ο ποιητής Οκτάβιο Πάζ (1914-1998) αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες της μεξικανικής γραμματείας. Άξιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης είναι ο Χόρχε Βόλπι και ο Ιγκνάσιο Ταϊμπο II, συγγραφέας κυριώς αστυνομικών μυθιστορημάτων με το πολιτικό στοιχείο να επικρατεί σ’ αυτά.
Μεγάλη λογοτεχνική παράδοση εμφανίζει και η Κούβα με τους Χοσέ Λεσάμα Λίμα και το «Paradiso», ο αντίστοιχος «Οδυσσέας» της Λατινικής Αμερικής , καθώς επίσης και πιο σύγχρονοι συγγραφείς όπως ο Χουάν Πέδρο Γκουτιέρες και ο Λεονάρντο Παδούρα. Περιδιαβαίνοντας την Λατινική Αμερική συναντάμε επίσης τον Ουρουγουάνο Εντουάρντο Γκαλεάνο, συγγραφέα με πολυποίκιλο έργο, δύσκολο να το εντάξει κανείς σε κάποια κατηγορία, όπως και τον συντοπίτη του Ντάνιελ Τσαβαρία. Ενώ εκδοτικό φαινόμενο αποτελεί ο Βραζιλιάνος Πάολο Κοέλιο (« Ο Αλχημιστής ») με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο.
Τέλος, υπάρχουν δυο χώρες, το Περού και η Κολομβία, στις οποίες συναντάμε τον Βάργκας Λιόσα και τον Σαντάγιο Ρονκαλιόλο στην πρώτη και στην δεύτερη τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες. Ο Βάργκας Λιόσα και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, πατέρας του μαγικού ρεαλισμού, νομπελίστες και οι δύο, θεωρούνται οι κύριοι υπαίτιοι για το λογοτεχνικό Boom που έλαβε χώρα στη Λατινική Αμερική την δεκαετία του 1970. Κίνημα που ανανέωσε και εμπλούτισε την λογοτεχνική παράδοση όχι μόνο τοπικά αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Λατινική Αμερική αποτελεί μια ήπειρο με έντονες αντιφάσεις, γεγονός που εκφράζεται και στην λογοτεχνία της, γι’ αυτό και εσωκλείει όλα τα σύγχρονα λογοτεχνικά είδη, από την κλασική λογοτεχνία μέχρι το αστυνομικό μυθιστόρημα. Αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, αυτό την καθιστά πόλο έλξης των αναγνωστών και αυτό της χαρίζει την ομορφιά της.
Καλή σας ανάγνωση!"