29 Αυγούστου , 2017 • 3 MINS READ
Κυκλοφορεί το πέμπτο Millenium! Το κορίτσι με το τατουάζ πιο κοντά στην αλήθεια
Περίληψη: Λένε συχνά οι συγγραφείς ότι μόλις γράψουν την τελευταία γραμμή ενός έργου και το παραδώσουν...
Λένε συχνά οι συγγραφείς ότι μόλις γράψουν την τελευταία γραμμή ενός έργου και το παραδώσουν προς έκδοση, το έργο αυτό πια δεν τους ανήκει. Φεύγει από τη δική τους προσωπική σφαίρα επιρροής και γίνεται ένα έργο που το διαβάζουν και το ερμηνεύουν άλλοι, ο καθένας με τον τρόπο του. Σε αυτούς ανήκει πλέον.
Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν και για τους ήρωες των βιβλίων. Αν πρόκειται για χαρακτήρες πολύ ισχυρούς, που προκαλούν εντύπωση και εντυπώνονται βαθιά στη συνείδηση του αναγνώστη, ανεξαρτητοποιούνται από τον δημιουργό τους. Ο Ζορμπάς, στη μορφή που του έδωσε ο δημιουργός του, υπάρχει και αυτόνομος, πέρα από τον Καζαντζάκη, δικαιούται (και έχει) λήμμα στη Wikipedia όπως και ο συγγραφέας που τον φιλοτέχνησε. Και το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους λογοτεχνικούς ήρωες.Στην περίπτωση του Στιγκ Λάρσον, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή: η ιδιοφυής χάκερ Λίσμπετ Σαλάντερ και ο θαρραλέος δημοσιογράφος – ερευνητής Μίκαελ Μπλούμκβιστ είναι λογοτεχνικοί χαρακτήρες που αυτονομήθηκαν και πέρασαν στην ιδιοκτησία του κοινού μετά τον θάνατο του δημιουργού τους! Ο Στιγκ Λάρσον δεν πρόλαβε να τους δει ζωντανούς στα χείλη όλων, πέθανε μόλις παρέδωσε την τριλογία «Millenium» και πριν ακόμα αυτή κυκλοφορήσει.
Ίσως, λοιπόν, οι χαρακτήρες αυτοί που πρωταγωνίστησαν στα βιβλία Το κορίτσι με το τατουάζ, Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά και Το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας παραήταν πράγματι νέοι για να πεθάνουν μαζί σχεδόν με τον γεννήτορά τους.
Φυσικά, αυτό δεν τα λύνει όλα. Οι διαμάχες των κληρονόμων του Λάρσον συνεχίζονται αδιάλειπτα, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ασκούν αρνητική κριτική στη διαιώνιση του «Millenium» με άλλο, πια, συγγραφέα – συνεχιστή του. Όπως και να ‘χει το πράγμα, η Λίσμπετ Σαλάντερ είναι πάλι εδώ. Το 2015 βγήκε το τέταρτο βιβλίο της σειράς και, σε λίγες μέρες, στις 7 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, κυκλοφορεί στα αγγλικά και το πέμπτο και διατίθεται ήδη για προπαραγγελία στα Public!
Στο τέταρτο βιβλίο, με τίτλο Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης, ο Ντάβιντ Λάγκερκραντζ που ανέλαβε το δύσκολο ρόλο, δημοσιογράφος και αυτός στο επάγγελμα, όπως ο Λάρσον, έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξετυλίγεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σουηδία. Το διακύβευμα εδώ είναι κάποια τεχνολογικά μυστικά στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, τα συμφέροντα είναι μεγάλα, οι νεκροί αρκετοί και η λύση λογικό είναι να προέλθει από κάποιους που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τα μαθηματικά. Η Λίσμπετ Σαλάντερ, άσος στους υπολογιστές, βρίσκει ανέλπιστη βοήθεια από τον οκτάχρονο αυτιστικό γιο του βασικού θύματος, που αποδεικνύεται ταλέντο στους πρώτους αριθμούς.
Τώρα οι φανατικοί αναγνώστες του Millenium περιμένουν με αδημονία τη συνέχεια. Από τα λίγα που έχουμε μάθει, το νήμα που ενώνει το τέταρτο βιβλίο με το πέμπτο (αγγλικός τίτλος: The Girl Who Takes an Eye for an Eye) είναι η δίδυμη αδελφή της Λίσμπετ, η Καμίλα Σαλάντερ, που μισεί θανάσιμα τη Λίσμπετ. Η Λίσμπετ Σαλάντερ βρίσκεται στη φυλακή, ο Μπλούμκβιστ την επισκέπτεται τακτικά παρά τη χιλιομετρική απόσταση, εκείνη όμως δεν νιώθει φυλακισμένη, νιώθει μάλλον ασφάλεια καθώς οι διώκτες της δεν μπορούν να την πλησιάσουν εκεί. Αντίθετα, μάλιστα, νιώθει ελεύθερη στο βαθμό που τα δικά της σύνορα καθορίζονται από τη χωρίς όρια πλοήγηση στο διαδίκτυο. Και αφού διαθέτει υπολογιστή…Επισημαίνει λοιπόν στον Μπλούμκβιστ την περίπτωση του χρηματιστή Λέο Μανχάιμερ που πρέπει να έχει κάποιου είδους ανάμιξη με τον θάνατο ενός παιδοψυχολόγου, την εποχή που η Λίσμπετ ήταν έγκλειστη στην ψυχιατρική μονάδα που δούλευε εκείνος. Η Λίσμπετ νιώθει να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου που καλύπτει την παιδική της ηλικία και το προσωπικό της δράμα, όταν υπήρξε θύμα εξαιρετικά βίαιων συμπεριφορών. Και νιώθει παράλληλα την απειλητική σκιά της δίδυμης αδελφής της σε όλα αυτά.
Ο συγγραφέας Ντάβιντ Λάγκερκραντζ έχει πει ότι το πέμπτο βιβλίο της σειράς παίζει λιγότερο με την τεχνολογία, περιέχει ίσως λίγη περισσότερη εκλαϊκευμένη επιστήμη ενώ διαθέτει και περισσότερο «νουάρ» χρώμα, στα χνάρια του hardboild αστυνομικού.
Το βέβαιο είναι ότι τους επόμενους μήνες θα έχει κυκλοφορήσει σε 56 γλώσσες και ότι αναμένεται να προσθέσει μερικά ακόμα εκατομμύρια πωλήσεις, στα κάπου 80 εκατομμύρια της αρχικής τριλογίας και στα 3,5 του τέταρτου μέρους της.Το The Girl Who Takes an Eye for an Eye διατίθεται για προπαραγγελία από τα Public.Ακόμη περισσότερα ξενόγλωσσα βιβλία θα βρείτε εδώ!