5 Ιουνίου , 2018 • 1 MIN READ
Crossover μυθιστορήματα: γεφυρώνοντας το χάσμα εφηβείας - ενηλικίωσης
Περίληψη: Τα crossover μυθιστορήματα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι εκείνα τα έργα που βοηθούν τους εφήβους...
Τα crossover μυθιστορήματα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι εκείνα τα έργα που βοηθούν τους εφήβους να μεταβούν ομαλά από την εφηβική κατάσταση στην ενηλικίωση και την ενασχόληση με ζητήματα που αφορούν την αγάπη, τις ερωτικές σχέσεις και γενικότερα τη διαχείριση καταστάσεων που προκαλούν εσωτερική... αναστάτωση.
Αυτά τα βιβλία βοηθούν τους εφήβους όχι μόνο να ταυτιστούν με τους ήρωες, αν νιώθουν την ανάγκη αυτή, αλλά και να έρθουν σε επαφή με λεπτά ζητήματα και ανησυχίες, τις οποίες ορισμένες φορές διστάζουν να μοιραστούν τόσο με τους γονείς όσο και με τους συνομηλίκους τους.
Ένα πολύ καλό δείγμα αυτής της κατηγορίας είναι η «Αμαρτωλή πόλη» του Μάνου Κοντολέων, από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου πρωταγωνιστούν παιδιά της εποχής της οικονομικής κρίσης, τα οποία παρασύρονται σε λάθος επιλογές με φόντο την αγωνία τους για το μέλλον. Επίσης το βιβλίο «Τ’ άλλο μισό του κόσμου» από την Τούλα Τίγκα (εκδ. Πατάκη), που προσεγγίζει με ειλικρίνεια τον ετεροφυλικό αλλά και ομοφυλοφιλικό έρωτα ανάμεσα στους εφήβους και καταδεικνύει τον αντίκτυπο των αποφάσεων που παίρνουν τα άτομα στη ζωή τους.Εξίσου αξιόλογο το μυθιστόρημα «Δυο λέξεις μόνο», από τον συγγραφέα Rainbow Rowell (εκδ. Κλειδάριθμος), μια ιστορία νεανικής αγάπης ενάντια σε όλα τα εμπόδια και τη δύσκολη μετάβαση στην ενηλικίωση. Σε αυτό το βιβλίο θίγονται πολλά κοινωνικά θέματα, όπως ο εκφοβισμός στο σχολείο και πώς είναι να μεγαλώνεις σε ένα δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.Ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα βιβλίου, που κέρδισε βραβείο στη Μικρή Λίστα των λογοτεχνικών βραβείων Αναγνώστη 2017, είναι το «Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων», του Θοδωρή Κούκια (εκδ. Κέδρος), όπου γίνεται λόγος για την εφηβική κατάθλιψη και το σύνδρομο Asperger. Επίσης ασχολείται με τα φλέγοντα ζητήματα της διαφορετικότητας και του σχολικού εκφοβισμού.
Τέλος, ένα ακόμη βιβλίο που στόχο έχει να προβληματίσει, είναι το «Άγρια Παιχνίδια» από την Μαρούλια Κλιάφα (εκδ. Κέδρος), το οποίο απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε εκπαιδευτικούς, ώστε να αναδείξει την ενδοσχολική βία και τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας και των social media.