ΗΠΑ: Το Seattle δοκιμάζει πρώτο ψηφοφορία μέσω smartphone!

Περίληψη: Στην κομητεία του King County των ΗΠΑ όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω smartphone στις επόμενες τοπικές εκλογές - και αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής...

Το Seattle, που ανήκει στην πολιτεία της Washington, θα γίνει η πρώτη πόλη των ΗΠΑ όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσω smartphone για όλους τους κατοίκους. Την απόφαση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κομητεία του King County (όπου βρίσκεται και το Seattle), η οποία περιλαμβάνει συνολικά 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους!

Το 2020 είναι χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ αλλά η συγκεκριμένη κίνηση δεν αφορά τις προεδρικές εκλογές της χώρας. Αυτή την περίοδο διεξάγονται τοπικές εκλογές στο King County, με σκοπό την ανάδειξη μελών του «Board of Supervisors».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία (έχει δοκιμαστεί ήδη στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες), αλλά μέχρι τώρα είχε τη μορφή αυτόματων μηχανημάτων ψηφοφορίας μέσα στα εκλογικά κέντρα. Τώρα, είναι η πρώτη φορά που στις ΗΠΑ δοκιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω smartphone για όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Άλλες πολιτείες είχαν «τρέξει» παρόμοια προγράμματα smartphone voting στο παρελθόν, αλλά αυτά ήταν διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένη μερίδα ψηφοφόρων, που δεν μπορούσαν να παρουσιαστούν για να ψηφίσουν.

Τα πλεονεκτήματα του smartphone voting είναι παραπάνω από προφανή: Η διαδικασία ψήφου γίνεται εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές και άρα καλύτερη αντιπροσώπευση της άποψης της κοινωνίας.

Η μετάβαση σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως, συνοδεύεται και από κινδύνους, τους οποίους δεν πρέπει να προσπερνάμε: για παράδειγμα τα smartphone είναι ευπαθή σε malware ενώ το το σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαδικασία, μπορεί να πέσει θύμα επίθεσης.

Παρά τους κινδύνους, πάντως, οι εταιρίες πίσω από το εγχείρημα του smartphone voting στο Seattle ετοιμάζονται για επέκταση του συστήματος τα επόμενα χρόνια. Η ψηφοφορία στο King County είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και αποτελεί την πρώτη επίσημη λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αν το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε εκλογές μεγαλύτερου βεληνεκούς στο μέλλον ή αν θα μείνει σε τοπικό επίπεδο.