Η Xiaomi αποκάλυψε το MIUI 12!

Περίληψη: Η επόμενη έκδοση του custom Android λογισμικού της Xiaomi παρουσιάστηκε επίσημα. Πάμε να γνωρίσουμε όλα τα νέα χαρακτηριστικά του MIUI 12!

Στον κόσμο του Android οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να δημιουργήσουν τη δική τους έκδοση λογισμικού, η οποία διαφέρει αρκετά από αυτή που εκδίδει η Google. Μια από αυτές είναι φυσικά και η Xiaomi, η οποία δημιουργεί το λειτουργικό MIUI, που έχει φτάσει αισίως στη 12η έκδοσή του. Η πιο πρόσφατη εκδοχή του, το MIUI 12, παρουσιάστηκε επίσημα εδώ και μερικές ημέρες, οπότε πάμε να το γνωρίσουμε.

Το MIUI 12 είναι βασισμένο στην έκδοση Android 10 - δηλαδή τη νεότερη. Τα χαρακτηριστικά δεν είναι ακριβώς τα ίδια μεταξύ των δύο λειτουργικών, με το MIUI να προσθέτει αρκετά παραπάνω features πάνω στο «καθαρό» Android. Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση είναι στο design, όπου το MIUI απέχει αρκετά από το stock Android, κάτι που δεν άλλαξε στο MIUI 12.

Ξεκινώντας με τα χαρακτηριστικά, το MIUI 12 γίνεται πιο ασφαλές και ιδιωτικό, χάρις στην πιο αναλυτική διαχείριση εφαρμογών. Αρχικά το λειτουργικό θα σε ειδοποιεί για το ποιες εφαρμογές «κακομεταχειρίζονται» τις άδειες που τους έχεις δώσει. Επίσης, μέσω της δημιουργίας ενός εικονικού ID, το MIUI 12 θα αποτρέπει την πρόσβαση των εφαρμογών στα προσωπικά σου στοιχεία. Στα πιο χρηστικά: το multitasking γίνεται ακόμα πιο εύκολο, καθώς στο MIUI 12 θα μπορείς να δημιουργήσεις παράθυρα εφαρμογών στο μέγεθος που σε βολεύει και να τα τοποθετήσεις όπου θες στην οθόνη!

Στα χαρακτηριστικά τα οποία το MIUI 12 υιοθετεί από το stock Android συναντάμε αρχικά τα gestures πλοήγησης. Η νέα μέθοδος είναι ίδια με αυτή του Android και κάνει χρήση κεντρικής μπάρας πλοήγησης στο κάτω μέρος της οθόνης. Επιπλέον, το MIUI 12 βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή της και η βελτιωμένη διαχείριση ειδοποιήσεων του Android 10, με δυνατότητα για quick replies.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι παρατηρούμε πως το MIUI 12 έχει πιο... flat προσέγγιση. Πολλά είναι τα νέα animation, με τη μετάβαση από τη lock screen στη home screen να γίνεται πιο εντυπωσιακή χάρη στα πλανητικά live wallpapers. Η Xiaomi υποστηρίζει πως τα νέα animations είναι γρηγορότερα και πιο ομαλά από ποτέ. Ένα ακόμα σημαντικά σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της επόμενης έκδοσης του MIUI είναι το Dark Mode 2.0. Το νέο σκοτεινό θέμα προσφέρει wallpaper dimming και τροποποίηση της γραμματοσειράς έτσι ώστε να μειώνεται η καταπόνηση στα μάτια.

Το MIUI 12 είναι ήδη διαθέσιμο στην Κίνα ως μέρος μιας κλειστής beta. Η επίσημη κυκλοφορία της νέας έκδοσης τοποθετείται κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο Ιούνιο για την κινεζική αγορά, χωρίς να ξέρουμε ακόμα πότε θα διατεθεί και στην παγκόσμια. Για όλα τα νεότερα μείνε συντονισμένος στο Public Blog!