iPhone SE / Camera review από το DxOMark

Περίληψη: Το iPhone SE 2020 πέρασε από το DxOMark, τo οποίο τέσταρε αναλυτικά τις επιδόσεις της κάμεράς του. Ποια είναι τα δυνατά της σημεία;

Όταν το νέο iPhone SE ανακοινώθηκε, αυτό που έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν ότι προσφέρει το ισχυρότερο mobile SoC σε τιμή πολύ χαμηλότερη από άλλες επιλογές της Apple. Ο λόγος απόδοσης/τιμής είναι το νούμερο ένα κριτήριο για πολλούς αγοραστές και το iPhone SE του 2020 προσφέρει by far τον καλύτερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα iPhone. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που μετράει σε ένα smartphone, καθώς πολλοί χρήστες θέλουν μια δυνατή κάμερα στην τσέπη τους. Πώς τα πάει, λοιπόν, στον συγκεκριμένο τομέα το iPhone SE (2nd Gen); Το DxOMark ερευνά και εμείς αναλύουμε.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο συνολικό σκορ της συσκευής βλέπουμε πως το iPhone SE (2020) συγκέντρωσε 101 βαθμούς για το κύριο σύστημα κάμερας. Έτσι βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης και αρκετά μακριά από συσκευές όπως το Huawei P40 Pro και το iPhone 11 Pro Max. Άρα έχει και μέτρια κάμερα; Όχι, είναι η απάντηση, αφού το χαμηλό σκορ διαμορφώνεται κυρίως από τις κάμερες που... λείπουν από τη συσκευή.

Με το παραπάνω αναφερόμαστε στο hardware της κύριας κάμερας του iPhone SE (2nd Gen), το οποίο αποτελείται από έναν αισθητήρα 12MP με διάφραγμα f/1.8, phase-detection autofocus και OIS. Όταν, λοιπόν, το DxOMark «ζυγίζει» χαρακτηριστικά όπως το zoom και τις ultra-wide λήψεις, είναι λογικό το νέο οικονομικό smartphone να αποτύχει σε αυτές τις κατηγορίες και να έχει χαμηλότερο σκορ, καθώς δεν έχει ούτε ευρυγώνιο αισθητήρα ούτε τηλεφακό.

Για να δούμε αντικειμενικά τις φωτογραφικές ικανότητες του iPhone SE (2020), λοιπόν, θα πρέπει να εξετάσουμε τις επιμέρους κατηγορίες αξιολόγησης και να δούμε πώς συμπεριφέρεται η κάμερα σε τομείς που έχουν σημασία για το αποτέλεσμα που θα παράγει. Εκεί ο ένας αισθητήρας της συσκευής «δείχνει τα δόντια του». Η εξαιρετική απόδοση του αυτόματου HDR προσφέρει πολύ καλή έκθεση και αντίθεση τόσο σε εξωτερικό περιβάλλον με πολύ φως, όσο και σε λήψεις εσωτερικά. Επιπλέον το auto focus είναι γρήγορο και πολύ ακριβές. Το μόνο ουσιαστικό σημείο, στο οποίο το iPhone SE 2020 έχασε κάποιους βαθμούς, είναι στον θόρυβο που υπάρχει σε κάποιες φωτογραφίες, κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Με λίγα λόγια, αν θες μια εξαιρετική κάμερα στη μεσαία κατηγορία, τότε το νέο iPhone SE είναι η καλύτερη επιλογή!