Σχολείο γονέων / Βιβλία για ευτυχισμένα παιδιά!

Περίληψη: Η μητρότητα και η πατρότητα είναι «δουλειές»... πλήρους απασχόλησης και οι απανταχού γονείς θα το επιβεβαιώσουν. Στο απαιτητικό έργο τους τα βιβλία μπορούν να γίνουν πολύτιμοι βοηθοί - πάμε να δούμε πώς!

Η μητρότητα και η πατρότητα είναι «δουλειές»... πλήρους απασχόλησης - οι απανταχού γονείς μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Πριν ακόμα έρθει στον κόσμο ένα παιδί, κάθε γονέας αναζητά συμβουλές για την ανατροφή του. Και εδώ τα βιβλία έρχονται να παίξουν τον ρόλο του πολύτιμου βοηθού.

Μια εμπεριστατωμένη, σύγχρονη προσέγγιση στην παιδική ανατροφή είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο «εγχειρίδιο» για κάθε γονιό. Για αυτό τον σκοπό συγκεντρώσαμε τα 55 σημαντικότερα βιβλία παιδικής ανατροφής σήμερα. Οι επιλογές καλύπτουν διάφορες πτυχές της ανατροφής ενός παιδιού, όπως διαπαιδαγώγηση, εμψύχωση, καθοδήγηση, και συνεισφέρουν ουσιαστικά στη καλύτερη κατανόηση της ψυχοσύνθεσής του. Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Ένα βιβλίο όπως «Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα» του Thomas Gordon προάγει τη δύναμη της αποδοτικής επικοινωνίας ως βασικό εργαλείο για την ανατροφή των παιδιών. Από την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας μέχρι και την καλλιέργεια μακροχρόνιων θετικών συμπεριφορών, η επικοινωνία αποτελεί βασικό σύμμαχο. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι ο γονέας είναι δίπλα τους, η σχέση των δύο πλευρών «ανθίζει». Για να βελτιώσεις τη στάση σου απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους πρέπει να κατανοήσεις καλύτερα και το πώς σκέφτονται. Το πρωτοποριακό βιβλίο «Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του», του νευροψυχιάτρου Daniel J. Siegel, παρουσιάζει με φιλικό τρόπο το πώς λειτουργεί το παιδικό μυαλό. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει τη διαμόρφωση επιτυχημένων στρατηγικών για την ισορροπημένη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Σημαντικό κομμάτι στην ανατροφή κάθε παιδιού είναι και η πειθαρχεία που θα χρειαστεί να επιβληθεί. Η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο, σύμφωνα με τη συγγραφέα Sarah Ockwell-Smith. Στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν» στέκεται στην ανάγκη της βαθύτερης κατανόησης των αιτιών που οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με το βιβλίο, η κατανόηση έρχεται μέσα από τη συνεργασία με το παιδί και όχι δουλεύοντας εναντίον του. Ένα μεγαλύτερο φάσμα συμπεριφορών εξετάζει το βιβλίο «Τι σκέφτεται το παιδί μου» της Tanith Carey. Η προσοχή πέφτει στις ηλικίες από τα 2 μέχρι τα 7 έτη και, πέρα από την αποκωδικοποίηση συμπεριφορών, σε βοηθά να προσεγγίσεις θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους γονείς, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Το επόμενο βιβλίο των προτάσεών μας δίνει μεγάλη έμφαση στη δημιουργία αυτοπεποίθησης. Μέσα σε έναν κόσμο όπου οι αρνητικές ειδήσεις κυριαρχούν στην καθημερινότητα, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν ανασφάλειες σε ένα μικρό παιδί. Για να αντιστρέψεις αυτό το κλίμα, δεν έχεις παρά να βασιστείς στο βιβλίο «Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση», το οποίο παρουσιάζει τις τεχνικές που μπορούν να εμφυσήσουν αισιοδοξία. Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο με τρόπο πολύ φιλικό προς τα παιδιά και βασισμένο σε όλες τις τελευταίες μελέτες, που σου αποκαλύπτει συμβουλές για την καλλιέργεια ενός πιο αισιόδοξου ανθρώπου.

bookfriends


Θα κλείσουμε με ένα βιβλίο για τους νέους γονείς. «Το παιδί στην οικογένεια» της Maria Montessori επικεντρώνεται στο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού και προσπαθεί να ανατρέψει μερικές από τις βαθιά ριζωμένες τεχνικές ανατροφής. Μπορεί αυτές να προέρχονται από αγνές και θετικές προσθέσεις, όμως, οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται πως ίσως να έχουν αρνητικές επιδράσεις. Το βιβλίο αυτό προκαλεί τους νέους γονείς να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

Είτε είσαι νέος γονιός είτε… έμπειρος, η σωστή διαπαιδαγώγηση δεν σταματά να είναι πρόκληση. Εξερεύνησε τις προσεκτικά επιλεγμένες προτάσεις βιβλίων μας για την ανατροφή των παιδιών και κάνε την εμπειρία της μητρότητας και της πατρότητας ακόμα πιο θετική για όλους!