Περίληψη: Τα σχολικά βοηθήματα μπορούν να γίνουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μαθητών - αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Η εκπαιδευτική ομάδα της iScool μας δίνει τις δικές της συμβουλές και κατευθύνσεις!
22 Σεπτεμβρίου , 2020 • 6 MINS READ
22 Σεπτεμβρίου , 2020 • 6 MINS READ
Περίληψη: Τα σχολικά βοηθήματα μπορούν να γίνουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μαθητών - αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Η εκπαιδευτική ομάδα της iScool μας δίνει τις δικές της συμβουλές και κατευθύνσεις!
Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ως τις πανεπιστημιακές σπουδές κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα έχει τις δικές της δυσκολίες και προκλήσεις. Τα βοηθήματα μπορούν να γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά. Ζητήσαμε από τους εκδοτικούς οίκους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον χώρο του βοηθήματος να μας δώσουν τις δικές τους συμβουλές για τη σωστή αξιοποίηση των σχολικών βοηθημάτων.
Αρχή από την πολυμήχανη ομάδα της iScool!*
Πώς ο μαθητής μπορεί να αξιοποιήσει σωστά ένα καλό βοήθημα;
Κύριος στόχος ενός καλού βοηθήματος είναι να φτάσει τον κάθε μαθητή στο μέγιστο δυναμικό του. H ορθή ή η μέγιστη αξιοποίηση κάθε βοηθήματος εξαρτάται σε πρώτο βαθμό από τον ίδιο τον μαθητή. Κυρίως, όμως, τα βοηθήματα (και αυτό είναι το κύριό μας σκεπτικό στην iScool –ιδίως στα στάδια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) χρειάζονται και τη συμμετοχή των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ευρύτερος στόχος ενός βοηθήματος είναι να συμπληρώνει τον δεσμό παιδιών, γονέων και σχολείου, και να συμβάλλει ενεργά σε ένα μαθησιακό περιβάλλον, που διεγείρει την προσωπική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη.
Χρειάζεται η αγορά βοηθημάτων από το πρώτα στάδια του σχολείου;
Αν αντικαταστήσουμε τον όρο βοήθημα με τον όρο «ενισχυτική εκπαίδευση και εμβάθυνση στη γνώση», θεωρούμε ότι μια σειρά καλών βιβλίων αξίζει να έχει θέση σε κάθε βιβλιοθήκη. Κατά τη γνώμη μας, ο κάθε μαθητής πρέπει να έχει όλα τα εφόδια και τα εργαλεία, ώστε στα πρώτα στάδια του σχολείου να εξερευνήσει τα ταλέντα του, να καλύψει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, να αφομοιώσει καλύτερα τη γνώση, να συμμετέχει ενεργά στο περιβάλλον της τάξης, ώστε τελικά να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, την κριτική του σκέψη και να αγαπήσει τη γνώση και τη μάθηση.
Για τους λόγους αυτούς, τα βιβλία της iScool έχουν σχεδιαστεί από την εκπαιδευτική μας ομάδα ακολουθώντας καινοτόμες τεχνικές, θέτοντας αναπτυξιακά κατάλληλους στόχους για την ηλικία στην οποία απευθύνονται και φροντίζοντας το εικαστικό κομμάτι, ώστε να προσελκύει κάθε μαθητή και να καλύπτει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες. Καλύπτουν βήμα – βήμα την ύλη του σχολικού βιβλίου και με αυτόν τον τρόπο γίνονται πολύ εύκολα στη χρήση τους από τον μαθητή.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καθημερινό διάβασμα, επιπλέον εξάσκηση, κατανόηση και επανάληψη, είτε για την κάλυψη γνωστικών κενών. Περιέχουν ενισχυτικές ασκήσεις με βαθμό δυσκολίας, που αυξάνεται σταδιακά, παρέχοντας ταυτόχρονα συνοπτικά τη θεωρία και τη μεθοδολογία που απαιτείται, ώστε να υποβοηθούν τη σκέψη και την αντίληψη.
Ταυτόχρονα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τους γονείς που συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση των παιδιών τους, παρέχοντας όλα τα δεδομένα που χρειάζονται, ώστε να αξιολογήσουν και να εξηγήσουν στους μικρούς μαθητές με τον σωστό τρόπο. Ως iScool θεωρούμε ότι τα βιβλία μας είναι τόσο ελκυστικά, ώστε να είναι τα πλέον κατάλληλα και για τη δημιουργική απασχόληση, καθώς και για την καλοκαιρινή επανάληψη και προετοιμασία της επόμενης τάξης.
Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα βοηθήματα απλώς δίνουν λύσεις στις σχολικές ασκήσεις; Και αν ναι, πόσο σημαντικό είναι να ανατραπεί;
Αυτή η εντύπωση επικρατεί μέχρι και σήμερα και δυστυχώς πολλοί είναι οι μαθητές που αναζητούν τέτοιου είδους βοηθήματα με μοναδικό τους στόχο να φαίνονται διαβασμένοι στο σχολείο. Εξ όσων γνωρίζουμε, όμως, υπάρχει μεταστροφή της αντίληψης αυτής από όλους τους εκδοτικούς οίκους και πλέον κάθε βοήθημα έχει πολλά παραπάνω να προσφέρει από τις λύσεις του σχολικού βιβλίου και μόνο.
Τα τελευταία χρόνια γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιδιώκουν και αναζητούν την ουσιαστική μάθηση, την πολύπλευρη καλλιέργεια και τη γνώση σε βάθος, κάτι που -πέρα από καλούς βαθμούς στο σχολείο- προσφέρει πλούσια εφόδια για μια λαμπρή μελλοντική πορεία.
Πώς ένα βοήθημα μπορεί να γίνει «εργαλείο» στα χέρια του εξοικειωμένου μαθητή;
Ένας μαθητής εξοικειωμένος με τη χρήση των βοηθημάτων έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: καταφέρνει να συνθέτει τη γνώση που παίρνει από την εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη με την πληροφορία, τα παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και τις αλληλεπιδραστικές ασκήσεις που το προσφέρει το βοήθημα. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου και προσεγγίζει τη μάθηση με τρόπο ολιστικό.
Πώς μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές που δυσκολεύονται με τις επιδόσεις τους;
Ένας από τους κεντρικούς στόχους ενός καλού βοηθήματος είναι η «κάλυψη» γνωστικών κενών, καθώς και η επεξήγηση τμημάτων της ύλης που συχνά δυσκολεύουν τους μαθητές. Μέσα από τη λεπτομερή επεξήγηση, τα οικεία και βιωματικά παραδείγματα και τη διαβάθμιση της δυσκολίας των ασκήσεων, κάθε μαθητής μπορεί να ενισχύσει τα γνωστικά κομμάτια στα οποία νιώθει αδύναμος, να τονώσει τις γνώσεις και την αυτοπεποίθησή του.
Υπάρχει η νοοτροπία ότι το βοήθημα δεν είναι απαραίτητο στους λεγόμενους «καλούς» μαθητές – τι έχετε να πείτε σε αυτό;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στόχος ενός καλού βοηθήματος είναι να φτάσει κάθε μαθητή στο μέγιστο γνωστικό δυναμικό του. Έτσι, όπως ένα παιδί μπορεί να βοηθηθεί σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό κομμάτι που δυσκολεύεται και να το κατανοήσει, αντίστοιχα ένα παιδί, που έχει κατανοήσει το γνωστικό αντικείμενο, μπορεί να το εμπλουτίσει, να το εφαρμόσει, να το αναλύσει και να το συνδέσει με την προϋπάρχουσα γνώση του.
Σύμφωνα με την ταξινομία του Bloom, οι εκπαιδευτικοί στόχοι μπορούν να ταξινομηθούν σε σχήμα πυραμίδας, ξεκινώντας από τη γνώση (ορισμός, αναγνώριση, αναπαραγωγή, γραφή), την κατανόηση και προχωρώντας προς την εφαρμογή, την ανάλυση, τη σύνθεση πληροφοριών/ δημιουργία και την αξιολόγηση/ κρίση της πληροφορίας. Σε αυτά τα στάδια και τους εκπαιδευτικούς στόχους στηρίζεται ένα καλό βοήθημα και έτσι μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα από «καλούς» μαθητές προκειμένου να πλησιάσουν βήμα -βήμα προς το ανώτερο επίπεδο της ταξινομίας του Bloom. (Bloom, 1956)
Πολλοί γονείς διατυπώνουν την απορία: αφού το βοήθημα είναι απαραίτητο, γιατί δεν δίδεται πρακτικά ως βιβλίο του οργανισμού, απαραίτητο σε κάθε μαθητή; Ποια η θέση σας σε αυτό;
Πολλές φορές ο χρόνος διδασκαλίας στην τάξη δεν επαρκεί για να καλυφθεί η ύλη και να γίνει κατανοητή σε όλους τους μαθητές. Έτσι βοηθά πολύ το παιδί να υπάρχει στο σπίτι ένα βιβλίο, το οποίο θα προσφέρει απαντήσεις στις απορίες του και θα αποτελεί μια εναλλακτική, πρόσθετη πηγή μάθησης.
Ένα βοήθημα δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει το βιβλίο του οργανισμού σε καμία περίπτωση. Λειτουργεί συμπληρωματικά αυτού με σκοπό να εμπλουτίσει την πληροφορία, να προσφέρει επιπλέον εξάσκηση, να σταθεί σε κομμάτια της ύλης που συχνά δυσκολεύουν τους μαθητές.
Από την εμπειρία σας, καθώς συνεργάζεστε με μερικούς από τους κορυφαίους εκπαιδευτικούς, ο μέσος μαθητής χρειάζεται «βοήθεια» στα μαθήματα που έχει κλίση και σκοπεύει να ακολουθήσει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε εκείνα που θεωρητικά δεν είναι «δυνατός», ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στη βαθμολογία;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η βαθμολογία δεν θα πρέπει να ενδιαφέρει άμεσα έναν γονιό. Αυτό που έχει σημασία είναι κάθε μαθητής αφενός να εντοπίσει τις κλίσεις και τα ταλέντα του και να τα απογειώσει και αφετέρου, από μικρή ηλικία, να καλλιεργηθεί η αγάπη του για τη μάθηση και να τονιστεί η έμφυτη περιέργεια για γνώση. Ταυτόχρονα ο κάθε μαθητής θα πρέπει να μην αναζητά τις εύκολες λύσεις και να επιδιώκει με προσήλωση πρώτιστα τη δική του αυτοεξέλιξη. Αυτά τα στοιχεία είναι που θα κάνουν ένα παιδί να έχει καλές βαθμολογίες αλλά κυρίως να είναι ευτυχισμένο και ικανό να πετύχει τους στόχους του.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το προτέρημα των δικών σας βοηθημάτων, που τα κάνει να ξεχωρίζουν ως προτάσεις για τον σημερινό μαθητή;
Σχεδιάζοντας την iScool και τα βιβλία μας είχαμε ως όραμα ένα μαθησιακό περιβάλλον που να είναι πρώτα απ’ όλα αφιερωμένο στα ίδια τα παιδιά. Στόχος μας είναι να μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της αγάπης τους για μάθηση, να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν τα ατομικά ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να αναπτύξουν την ευφυΐα και την αυτοπεποίθησή τους.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τελικός μας στόχος είναι να συμπληρώσουμε τον δεσμό παιδιών, γονέων και σχολείου, ώστε να συμβάλλουμε ενεργά σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που διεγείρει την προσωπική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη. Θεωρούμε συνοπτικά ότι τα βιβλία μας έχουν αξία που θα φανεί στο μέλλον!
*Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους τη Μαρία Βασιλείου, υπεύθυνη εκπαιδευτικής ομάδας iScool, και τη Δήμητρα Καραμαούνα, υπεύθυνση εκπαιδευτικής ομάδας προσχολικής ηλικίας iScool.
Ανακαλύψτε τα ξεχωριστά βοηθήματα της iScool στο public.gr!