Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν από 107 χρόνια, γεννιέται στην Αλγερία ο σπουδαίος συγγραφέας και μετέπειτα νομπελίστας Albert Camus. Ας θυμηθούμε το σπουδαίο έργο του.
7 Νοεμβρίου , 2020 • 2 MINS READ
7 Νοεμβρίου , 2020 • 2 MINS READ
Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν από 107 χρόνια, γεννιέται στην Αλγερία ο σπουδαίος συγγραφέας και μετέπειτα νομπελίστας Albert Camus. Ας θυμηθούμε το σπουδαίο έργο του.
Η παραθαλάσσια πόλη Dréan της Αλγερίας ονομαζόταν κάποτε Mondovi, όταν ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Μέσα σε αυτή την εποχή, μια ημέρα σαν τη σημερινή, γεννήθηκε εκεί ένας σπουδαίος γάλλος στοχαστής και λογοτέχνης του 20ου αιώνα, ο Albert Camus. Ήταν 7 Νοεμβρίου 1913 όταν θα ερχόταν στη ζωή. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη γαλλική αποικία της βόρειας Αφρικής θα έπαιζαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην πορεία που θα ακολουθούσε.
Τη νεαρή του ηλικία την πέρασε σε φτωχές γειτονιές ενώ, όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσει, τον κέρδισε η φιλοσοφία. Στη ζωή υπήρξε λογοτέχνης και δημοσιογράφος. Μέσα από τα έργα του εκπροσώπησε το κίνημα του παραλογισμού. Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε δύο φορές, απέκτησε δύο παιδιά, ενώ ήταν και μέλος της Γαλλικής αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά και μετά τον Πόλεμο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Σήμερα,.που συμπληρώνονται 107 χρόνια από τη γέννησή του, ας θυμηθούμε το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του ο Albert Camus.
Ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ήταν «Ο ξένος». Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε το 1942 και ασχολείται με το παράλογο της ύπαρξης. Πρωταγωνιστής του ο Μερσώ, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αντιήρωας. Το μυθιστόρημα που θα ακολουθούσε, «Η πανούκλα», είναι εξίσου αναγνωρισμένο και αγαπημένο. Τα υπαρξιακά ερωτήματα βρίσκονται και εδώ σε πρώτο πλάνο, με τον Camus να παίρνει αφορμή μια άκρως μεταδοτική αρρώστια, για να εξετάσει ενδελεχώς την ανθρώπινη συμπεριφορά.
«Ο επαναστατημένος άνθρωπος», που κυκλοφόρησε το 1951, κινείται σε πιο πολιτικά θέματα, χωρίς όμως ο Camus να χάσει την επαφή του με τα μεταφυσικά ερωτήματα, όπως το νόημα της ζωής. Δυστυχώς για τον Albert Camus -και για όλους όσους τον διαβάζουμε ακόμα και σήμερα- η δική του ύπαρξη σταμάτησε σε ηλικίας μόλις 46 ετών. Ένα τροχαίο δυστύχημα ήταν αυτό που του έκοψε το νήμα της ζωής αλλά ακόμα και μετά τη «φυγή» του κατάφερε να εκδόσει τις σκέψεις του. Το έργο «Ο πρώτος άνθρωπος» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του ατυχήματός του και εκδόθηκε το 1994.
Ως σύγχρονος στοχαστής, ο Albert Camus δεν θα μπορούσε να μην εμπνευστεί και από τους φιλοσόφους περασμένων αιώνων. Ένας από τους μύθους που τον συνεπήραν ήταν αυτός του Σισύφου. Στο βιβλίο του «Ο μύθος του Σισύφου» δίνει τη δική του εκδοχή στο μύθο και εξετάζει κάτω από το δικό του πρίσμα το παράλογο της ύπαρξης. Από τη βιβλιογραφία του ξεχωρίζει επίσης και «Η πτώση», μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1956. Πρωταγωνιστής είναι ξανά ένας αντιήρωας, ο οποίος καταλήγει να εξομολογείται τη ζωή του σε έναν άγνωστο.
Κατά τη διάρκεια της λογοτεχνικής του καριέρας, ο Camus δε συνέταξε μόνο μυθιστορήματα. Σημαντικό κομμάτι του έργου του αφιερώθηκε σε δοκίμια, επιστολές, θεατρικά έργα και σύντομες ιστορίες. Πολλές από τις σκέψεις του έχουν κυκλοφορήσει στα Σημειωματάρια. Το πρώτο και το δεύτερο βιβλίο μας δίνουν την ευκαιρία να έρθουμε λίγο πιο κοντά στις σκέψεις του γάλλου συγγραφέα ενώ το «Ελευθεριακά γραπτά» αποτελούν μια συλλογή που επικεντρώνεται στον πολιτικό του λόγο.
Σήμερα, 107 χρόνια από τη γέννηση του Albert Camus, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε την ημέρα στο σπουδαίο έργο του. Αν θες να κάνεις κι εσύ το ίδιο, βρες στο public.gr ακόμα περισσότερα από τα σπουδαία κείμενά του!