Παγκόσμια Ημέρα Γης: Η ιστορία και η σημασία της!

Περίληψη: Παγκόσμια Ημέρα Γης: Πώς καθιερώθηκε ο θεσμός και ποια βιβλία θα ευαισθητοποιήσουν παιδιά και μεγάλους;

Στις 22 Απριλίου κάθε χρονιάς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και πίσω από τις δράσεις της ημέρας βρίσκεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network). Η ημέρα αυτή έχει συνεισφέρει ενεργά στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο μέσα στα περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας της.

Ο θεσμός της Ημέρας της Γης ξεκίνησε το 1969, σε ένα συνέδριο της UNESCO στο San Francisco. Εμπνευστής της ήταν ο ακτιβιστής John McConnell, ο οποίος πρότεινε να θεσπιστεί η εν λόγω ημέρα. Την επόμενη χρονιά, στις 21 Μαρτίου 1970, γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα της Γης. Σήμερα, 51 χρόνια μετά, περισσότερες από 190 χώρες συμμετέχουν και ο θεσμός έχει καταφέρει να κινητοποιήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα από τις δράσεις του θεσμού έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες, όπως η υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2016.

Κάθε χρόνο η Ημέρα της Γης έχει διαφορετικό κεντρικό θέμα. Για το 2021 το μήνυμα είναι «Restore our Earth» και για την επίτευξη των στόχων του μηνύματος στηρίζονται φέτος 5 βασικές δράσεις, με διαφορετικούς σκοπούς η καθεμία. Το Public συμμετέχει κι αυτό με το δικό του τρόπο στην πολύ σημαντική αυτή ημέρα. Στις 19:00 θα διεξαχθεί διαδικτυακή εκδήλωση, για να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα της Γης. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από ένα βιβλίο, που θα καλλιεργήσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση;

Βιβλία για την Ημέρα της Γης


Η επόμενη γενιά είναι αυτή που θα βιώσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής γι’ αυτό και οι προτάσεις μας ξεκινούν από τα παιδικά βιβλία. «Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας» είναι ένα βιβλίο γνώσεων που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν όλη την υδρόβια ζωή του πλανήτη ενώ με το «Το μεγάλο βιβλίο των απαντήσεων - Ο πλανήτης μας» τα παιδιά θα γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον κόσμο μας και τα μυστικά του.

Κι αφού τα παιδιά αποκτήσουν απορίες και αρχίσουν να ενδιαφέρονται παραπάνω για τον πλανήτη, μπορείς με ακόμα περισσότερα βιβλία να τους δείξεις πώς θα τον προστατεύσουν. Το βιβλίο «Αγαπάμε τον πλανήτη μας» δείχνει με διαδραστικό τρόπο πώς τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ενώ το «Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη» παρουσιάζει τα κατορθώματα σημαντικών γυναικών, που είχαν τεράστια συνεισφορά στο οικολογικό κίνημα. Ακόμα και παιδιά από 3 ετών μπορούν να μάθουν για την κατάσταση του πλανήτη, με βιβλία όπως το «Μια θάλασσα πλαστικά». Ή μπορείς να χαρίσεις στα παιδιά ένα παραμύθι με οικολογικό μήνυμα, όπως το «Η ομάδα των πιο αστείων υπερδυνάμεων και το πλαστικό νησί» του Θοδωρή Τσεκούρα.

Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής μας αφορά όλους, όμως, οπότε έχουμε να προτείνουμε και μερικά εξαιρετικά αναγνώσματα για ενήλικες με θέμα την οικολογική δράση. Το πρώτο από αυτά είναι το «How to Avoid a Climate Disaster» του Bill Gates. Μέσα από αυτό το βιβλίο Gates περιγράφει το μεγάλης κλίμακας σχέδιό του για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τις συντονισμένες δράσεις, μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή και μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Τα βιβλία «We are the Weather» και «One» μας δείχνουν ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Μιλώντας για τον πλανήτη Γη δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στον σπουδαίο Sir David Attenborough, τον άνθρωπο που έχεις συνδέσει τη φωνή του με τα ντοκιμαντέρ για τη φύση. Στο βιβλίο «A Life on Our Planet» μας παρουσιάζει μέσα από τα δικά του λόγια πώς βλέπει τον κόσμο μας και πώς οραματίζεται το μέλλον του πλανήτη. Ένα από τα πρόσφατα project στο οποίο συμμετείχε ο Sir David Attenborough ήταν η εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά του Netflix Our Planet. Αν την έχεις παρακολουθήσει κι εσύ, τότε αξίζει να διαβάσεις και το βιβλίο «Our Planet», το οποίο συνοδεύει τη σειρά ντοκιμαντέρ!

Γιόρτασε κι εσύ την Ημέρα της Γης 2021 μαζί μας!