Ο έρωτας θέλει διάβασμα!

Περίληψη: «Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του», έχει πει ο σπουδαίος...

«Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του», έχει πει ο σπουδαίος γάλλος συγγραφέας, Βίκτωρ Ουγκώ, σε μια προσπάθεια να δώσει μια απάντηση για το τι είναι ο έρωτας. Που έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά γι' αυτόν, αλλά παραμένει ακόμα πολύ δύσκολο να τον ορίσουμε. Ίσως δεν τα καταφέρουμε και ποτέ, εδώ που τα λέμε. Δεν είναι αυτό το σημαντικό, άλλωστε....

Για την ημέρα των ερωτευμένων (κατά κόσμον Αγίου Βαλεντίνου) διαλέξαμε κλασικά αναγνώσματα και σύγχρονα αριστουργήματα, που αποδεικνύουν ότι ο έρωτας ήταν ανέκαθεν η πρώτη ύλη της λογοτεχνίας.

Αν ο/η σύντροφός μας έχει αδυναμία στους κλασικούς, ας εμπιστευτούμε Charles Bukowski με το βιβλίο «Για τον έρωτα», όπου γράφει για τον έρωτα, τη λαγνεία και την επιθυμία σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, άλλοτε με ευαισθησία και τρυφερότητα, και σκιαγραφεί, έτσι, τις πολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου.

Συνεχίζουμε με τον Lev Nikolaevic Tolstoj και την «Οικογενειακή ευτυχία», ένα αριστουργηµατικό πορτρέτο της συναισθηµατικής εξέλιξης µιας γυναίκας, για να τελειώσουμε με τον  Heather Rose και το «Μουσείο της σύγχρονης αγάπης», ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα που θέτει εξαιρετικής σημασίας ερωτήματα για τη φύση της τέχνης, τη ζωή και τον έρωτα – και βρίσκει τον τρόπο να δώσει απαντήσεις.

Συνεχίζουμε με τρία βιβλία που μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό δώρο και για εκείνον και για εκείνην, αρχίζοντας με το «Love» του Jeanette Winterson, ένα... εγχειρίδιο που επιχειρεί να μας μάθει πώς να ερωτευόμαστε βαθιά και ολοκληρωτικά.

Περνάμε ύστερα σε μια ξεχωριστή ιστορία έρωτα και δύναμης, το «I Owe You One» της Sophie Kinsella. Μια νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να κάνει τα πάντα σωστά, κολλημένη ανάμεσα στο παρελθόν της και το μέλλον, που προσπαθεί να χτίσει. Και έπεται μια αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, στο «Normal People» του Sally Rooney.

Σειρά παίρνουν με δώρα για εκείνον, που αν έχει αδυναμία στη μαγειρική- ή θες να του δώσεις ένα μήνυμα να σου μαγειρέψει (επιτέλους) κάτι- θα εκτιμήσει το «Jamie's Friday Night Feast», όπου θα βρεις συνταγές μαγειρικής για ειδικές περιπτώσεις από τον μετρ της νοστιμιάς Jamie Oliver.

Εναλλακτικά, μια άκρως δελεαστική ιστορία αγάπης που κόβει την ανάσα είναι το «Never Let Me Go», ένα από τα καλύτερα βιβλία του νομπελίστα Kazuo Ishiguro, που επιχειρεί να δείξει τις μεταπτώσεις της ζωής μέσα από τις μεταπτώσεις του ίδιου του έρωτα. Ένα βιβλίο που σίγουρα δεν θα τον αφήσει αδιάφορο είναι το «Wildlife» του Richard Ford, μια καταβύθιση στα αποθέματα θάρρους και αξιοπρέπειας, που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα κι όταν ο έρωτας τελειώνει.

Για εκείνη, ιδού μια τριάδα βιβλίων που σίγουρα δεν θα την αφήσει αδιάφορη:

Αρχή με το «Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη, ένα πραγματικό τετράδιο θαυμάτων (όπως αναφέρει και ο υπότιτλός του), που έρχεται να μας υπενθυμίσει κάτι που συχνά ξεχνάμε, πως η «ζωή είναι ένα δώρο».

Συνεχίζουμε με δύο βιβλία του Alain De Botton, του γνωστού καθηγητή φιλοσοφίας, που μέσα από δύο μυθιστορήματα επιχειρεί να ξαναφέρει τον έρωτα στο προσκήνιο. Ο λόγος για τη «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα», που περιγράφει με χαριτωμένο τρόπο το πώς ζούμε κι ερωτευόμαστε σήμερα, και το «Χρονικό του έρωτα», που διερευνά τι συμβαίνει μετά τη γέννηση του έρωτα, τι χρειάζεται για τη διατήρησή του και τι συμβαίνει στα αρχικά ιδανικά κάτω από την πίεση της συνηθισμένης ύπαρξης.

Δείτε συγκεντρωμένες όλες μας τις προτάσεις βιβλίων για εκείνον και για εκείνη