17 Ιουνίου , 2015 • 3 MINS READ
19 + 1 τρόποι για να μάθεις να πείθεις
Περίληψη: Ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης μας μαθαίνει τα μυστικά της πειθούς!
Ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης μας μαθαίνει τα μυστικά της πειθούς!
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η Πειθώ ήταν η θεά που προσωποποιούσε τη μεγάλη και πολύπλευρη δύναμη του ανθρώπινου λόγου. Σήμερα μπορεί να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πειθώ δεν είναι παρά μία δική μας δυνατότητα που περιμένει να εξελιχθεί, αυτό που ακόμα απομένει, όμως, είναι να βρούμε τον τρόπο να το επιτύχουμε.
Και αυτό ακριβώς μας δείχνει στο νέο του βιβλίο ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης. Και μάλιστα όχι με έναν, ούτε δύο, αλλά με "19+1 τρόπους"! Αν λοιπόν θες κι εσύ να κάνεις την αρχή για μια καινούρια ζωή και πραγματικότητα, όπου όχι μόνο θα εισακούγεσαι, αλλά θα πείθεις, τότε πάρε την κατάσταση και το νέο βιβλίο του Γιώργου Πιντέρη στα χέρια σου! Πρώτα, όμως, ας διαβάσουμε κάποιες συμβουλές από τον...ειδικό:
"Ρίχνεις ένα πετραδάκι σε μια λίμνη. Περιμένεις να ακούσεις ένα «μπλουμ» και να δεις τα δαχτυλιδάκια που κάνει το νερό. Αν δεν ακούσεις και δεν δεις τίποτα, είναι φυσικό να αναρωτιέσαι αν υπάρχεις. Το ίδιο θα συμβεί αν είσαι σε μια παρέα και κάθε φορά που μιλάς, κανένας δεν γυρίζει να σε κοιτάξει και κανένας δεν λέει τίποτα γι΄ αυτά που είπες. Πόσο δε μάλλον, αν το ίδιο ισχύει και στο εργασιακό σου περιβάλλον.
Κάπως έτσι αισθάνεται κάποιος όταν δεν έχει επιρροή στο περιβάλλον του: Νιώθει ασήμαντος και αναρωτιέται αν για τους γύρω του υπάρχει. Ο Καρτέσιος έλεγε: «Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Το βιβλίο αυτό λέει: «Έχω αντίκτυπο άρα υπάρχω. Αλλιώς είμαι ...φάντασμα». Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν δώσουμε ένα σωματικό παράδειγμα: Αν ακουμπήσεις έναν άνθρωπο στον ώμο είναι φυσικό να γυρίσει να σε κοιτάξει. Αν δεν το κάνει από τη μια αναρωτιέσαι αν τον άγγιξες και από την άλλη, αναρωτιέσαι αν ο άνθρωπος είναι καλά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν μιλάς και δεν εισπράττεις από το περιβάλλον σου καμία ένδειξη ότι αυτά που είπες έγιναν αντιληπτά. Ιδιαίτερα αν αυτό δεν συμβαίνει μόνο με έναν άνθρωπο, αλλά το αντιμετωπίζεις με τους περισσότερους ανθρώπους. (Με το σύντροφο σου είναι φυσιολογικό να συμβαίνει...) Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις αντίκτυπο στους γύρω σου. Με δύο λόγια, για το περιβάλλον σου δεν υπάρχεις!Για να έχεις όμως αντίκτυπο, χρειάζονται δύο πράγματα: Το πρώτο είναι να έχεις μια παρουσία που γίνεται αντιληπτή. Το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται να μπορείς να πείθεις.Oι περισσότεροι από μας, ξέρουμε 2-3 τρόπους να πείθουμε κι όταν αυτοί δεν πιάνουν, εγκαταλείπουμε. Η παροιμία λέει: «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Όμως, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Υπάρχουν «καλά παλικάρια» που ξέρουν ένα-δύο μονοπάτια και όταν αυτά δεν βγάζουν πουθενά εγκαταλείπουν. Κι ας είναι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω εύκολα. Εδώ δεν πρόκειται για πρόβλημα προσωπικότητας. Είναι καθαρά πρόβλημα γνώσεων. Δεν ξέρεις πώς να πείσεις.Το βιβλίο αυτό μας δείχνει (με πολύ χιούμορ) ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 τρόποι να πείθεις και τους περιγράφει έναν-έναν αναλυτικά χωρίζοντάς τους σε τέσσερις κατηγορίες:- Λογικές μέθοδοι. Αυτές τις γνωρίζει το 50% του πληθυσμού. Είναι πολύ αποτελεσματικές αλλά δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφαρμόσιμες.
- Συναισθηματικές μέθοδοι. Τις γνωρίζει το 80%. Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερη μόρφωση ούτε γνώσεις. Πείθεις τον άλλον με τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις. Κλασικό παράδειγμα η Ελληνίδα μάνα που ακόμα κι αν είναι αγράμματη, επηρεάζει τα παιδιά της για όλη τους τη ζωή.
- Εξωλεκτικές μέθοδοι. Έχουν να κάνουν με το ύφος του προσώπου, τον τόνο της φωνής, τις χειρονομίες και τη στάση του σώματος. Τις μεθόδους αυτές ενώ όλοι τις χρησιμοποιούμε, μόνο ένα 30% τις χρησιμοποιεί συνειδητά. Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε συνείδηση τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι μέθοδοι στον άλλον. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να πηγαίνουμε για μαλλί και να βγαίνουμε κουρεμένοι...
- Παράλογες μέθοδοι. Αυτές τις γνωρίζει ένα 15% του πληθυσμού. Για να εφαρμοστούν χρειάζονται ειδικές γνώσεις.