Ο Kendrick Lamar χάρισε το πρώτο Pulitzer στη μουσική hip hop!

Περίληψη: Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς ακούγοντας το όνομα "Pulitzer" είναι βραβεία δημοσιογραφίας και, ίσως, λογοτεχνίας...

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς ακούγοντας το όνομα "Pulitzer" είναι βραβεία δημοσιογραφίας και, ίσως, λογοτεχνίας και ποίησης. Κι όμως, υπάρχουν 21 κατηγορίες βραβείων, μία από τις οποίες είναι και το Βραβείο Pulitzer για τη Μουσική! Το βραβείο αυτό απονέμεται από το 1943 και αφορά "εξαιρετική μουσική σύνθεση από Αμερικανό", του οποίου η πρώτη εκτέλεση ή εγγραφή έγινε στις ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο. Ο Kendrick Lamar για το άλμπουμ "Damn." είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Pulitzer στην κατηγορία της Μουσικής, κάτι που έχει τη δική του, πολύ ιδιαίτερη, σημασία. Ο λόγος είναι πως τα βραβεία Pulitzer είχαν κατηγορηθεί από πολλούς στο παρελθόν για "ελιτισμό" και αποκλεισμό οποιουδήποτε άλλου είδους μουσικής πέραν της κλασσικής. Και ίσως υπάρχει βάση σε αυτό, δεδομένου του ότι, μέχρι το 1997 δεν είχε απονεμηθεί ούτε ένα βραβείο σε άλλο είδος, οπότε και «πήγε» σε μουσική jazz, τον Wynton Marsalis για το "Blood on the Fields". Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως το 1965 δεν απονεμήθηκε καν Pulitzer μουσικής, ενώ η πρόταση για (έστω) «ειδική μνεία» στον Duke Ellington - του οποίου η ιδιοφυία είχε αναγάγει τη μουσική jazz σε ανώτερες ορχηστρικές σφαίρες - είχε απορριφθεί!Είναι, λοιπόν, φανερό το ότι η απονομή του βραβείου στον Kendrick Lamar, φέτος, είναι κάτι το κοσμοϊστορικό και κάτι που, σίγουρα, θα συζητηθεί πολύ. Παρά ταύτα, η επιτροπή των Pulitzer χαρακτήρισε το άλμπουμ «μια βιρτουόζικη συλλογή τραγουδιών ενοποιημένη από την αυθεντικότητα της γλώσσας και τον δυναμισμό του ρυθμού, η οποία παρέχει συγκινητικές περιγραφές, φωτογραφίζοντας την πολυπλοκότητα της σύγχρονης αφρο-αμερικάνικης ζωής»!

Ο ίδιος ο Lamar ακόμη δεν έχει σχολιάσει τη βράβευσή του· ο υπεύθυνος της δισκογραφικής του εταιρείας, Terrence Henderson, όμως, έγραψε πως κανείς δεν δικαιούται πλέον να «μιλά με οτιδήποτε λιγότερο από σεβασμό για τον Kendrick Lamar». Και η υπεύθυνη των βραβείων, Dana Canedy, όμως, είχε να δηλώσει: «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την επιλογή. Σημαίνει πως η επιτροπή και το σύστημα των κριτών λειτούργησε όπως έπρεπε - η καλύτερη δουλειά κέρδισε ένα βραβείο Pulitzer».Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως, τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότεροι μουσικοί όλων των ειδών σπεύδουν να συγχαρούν τον Kendrick Lamar, εκφράζοντας τη χαρά τους για το Pulitzer! Όλα αυτά ενώ το "Damn" έχει πουλήσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα (συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών). Κι όμως, δεν πρόκειται για βράβευση κάποιου πράγματους λόγω δημοτικότητας. Όπως το έθεσε ο David Hajdu, μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, «απλά ακούστε το - είναι καταπληκτικό. Αυτό είναι η καλύτερη μουσική».