Συνέντευξη: Νίκος Αργύρης των εκδόσεων Ίκαρος

Περίληψη: Οι εκδόσεις Ίκαρος είναι από εκείνες τις εκδόσεις που με το που έρχεσαι σε επαφή...

Οι εκδόσεις Ίκαρος είναι από εκείνες τις εκδόσεις που με το που έρχεσαι σε επαφή με κάποιο από τα βιβλία τους, βλέπεις την αγάπη και τη δουλειά που έχει προηγηθεί για να προκύψει αυτό το άρτιο προϊόν που κρατάς στα χέρια σου και τις νιώθεις να ποτίζουν τις σελίδες που γυρνάς μία μία, διαπερνώντας το σώμα σου και εντείνοντας την αναγνωστική εμπειρία.

"Μα είναι δυνατόν να ευθύνεται για όλα αυτά τα συναισθήματα ένας εκδοτικός οίκος;", θα αναρωτιέσαι. Ε, ναι, λοιπόν, σε βεβαιώνουμε πως είναι!

Κι αυτό δεν το λέμε έτσι, έχουμε αποδείξεις. Βλέπετε δεν είναι εύκολο πράγμα η έκδοση βιβλίων: από την επιλογή των έργων και των συγγραφέων μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στην επίβλεψη της παραγωγής, όλα περνούν από τον εκδότη. Γι'αυτό, πρόκειται για μια δουλειά που είναι δύσκολο να φέρει κανείς σε πέρας, πόσο μάλλον να κατορθώσει να αφήσει το αποτύπωμα ενός οράματος που θα συνεχίζεται για πολλές γενιές μετά από τη δική του. Αυτό το όραμα της πρωτοπορίας και της υψηλής αισθητικής, λοιπόν, έχει καταφέρει να επιτελεί στο έπακρο για περισσότερα από 70 χρόνια ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο στο αναγνωστικό κοινό και τους φίλους του βιβλίου που του απένειμαν το Βραβείο "Εκδοτικό Αποτύπωμα" στα πρόσφατα Βραβεία Βιβλίου Public.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το σημαντικό επίτευγμα, αλλά και την ολοένα αυξανόμενη λίστα με τις επιτυχίες που σημειώνει ο "Ίκαρος", αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με το Νίκο Αργύρη, εγγονό του ιδρυτή Νίκου Καρύδη και τον άνθρωπο που μαζί με την Κατερίνα Καρύδη και τη Μαριλένα Πανουργιά βρίσκεται πίσω από το "τιμόνι" του εκδοτικού οίκου, οδηγώντας τον αργά και σταθερά σε μια νέα εποχή.

Δεδομένου ότι το βιβλίο αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής σας, σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό η ιδέα της συγγραφής;

Η συγγραφή δεν είναι κάτι που έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου, μιας και δεν θεωρώ ότι έχω κάτι να πω, ή την ανάγκη να εκφραστώ μέσω του γραπτού λόγου. Αφήνω το κομμάτι αυτό στους ανθρώπους που το κάνουν πολύ καλύτερα, και φροντίζω με τη δουλειά μας να το αναδείξουμε όσο δυνατόν καλύτερα με μια φροντισμένη έκδοση.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας τον οποίο θαυμάζετε;

Θαυμάζω οποιονδήποτε μπορεί να αποτυπώσει τις σκέψεις του και την φαντασία του σε ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, κάτι στο οποίο εγώ είμαι πολύ κακός. Το να γράψει κάποιος ένα έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, απαιτεί συγκέντρωση, πειθαρχία και εργατικότητα, αρετές που θαυμάζω σε όλους τους συγγραφείς, ανεξαρτήτως γλώσσας ή προτιμήσεων.

Ποιον λογοτεχνικό ήρωα θα ξεχωρίζατε ως τον πιο αγαπημένο σας;

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον μέσα από αμέτρητους αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Τομ Σώγιερ.

Ποιο απόφθεγμα πιστεύετε ότι εκφράζει καλύτερα τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και ποιο ότι αποτυπώνει το όραμα των εκδόσεων Ίκαρος;

Στην ζωή και στην δουλειά μου, πιστεύω οτι πατάω στις αρχές και καλές βάσεις του παρελθόντος για να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο. Αρχές που έχουμε πάρει από τους γονείς, συνεργάτες και φίλους του Ίκαρου, όλα αυτά τα χρόνια.

Ποια είναι η πιο χαρούμενη παιδική σας ανάμνηση;

Οι ξένοιαστες, ανέμελες παιδικές διακοπές.

 

Παρακάτω θα βρείτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από στιγμιότυπα της ιστορίας των εκδόσεων Ίκαρος που θα σας ταξιδέψουν στα 70 χρόνια πορείας του!

 

01_ed

02_ed

03_ed

04_ed

05_ed

06_ed

07_edt