Οδηγός «επιβίωσης» για φωτογράφους!

Περίληψη: Ωραία, αγόρασες την κάμερα που ήθελες και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τις φωτογραφικές εκδρομές σου.  Μια...

Ωραία, αγόρασες την κάμερα που ήθελες και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τις φωτογραφικές εκδρομές σου. Μια παύση. Έβαλες στην τσάντα σου όλα όσα θα χρειαστείς; Ποια είναι αυτά;

Nikon SB-910

 Αυτά είναι λοιπόν τα 10 πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου:
  1. sandisk-ultra-sdhc-cardΜια δεύτερη κάρτα μνήμης. Πίστεψέ μας δεν υπάρχει χειρότερο σπάσιμο νεύρων από το να έχεις δει το τέλειο ηλιοβασίλεμα, το καλύτερο σημείο για φωτογράφιση και να μην έχεις αποθηκευτικό χώρο να το σώσεις. Μια δεύτερη κάρτα μνήμης λειτουργεί επίσης ως back up σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποιο error η βασική σου. Τη δεύτερη κάρτα καλό είναι να την τοποθετούμε στην τσάντα μας μέσα στο κουτάκι της ώστε να παραμένει προστατευμένη. Οι τιμές τους ξεκινούν ακόμα και από τα 3 ευρώ, οπότε το κόστος τους είναι αρκετά προσιτό.
  2. Ένας δεύτερος φακός, αν η κάμερα που χρησιμοποιείς είναι mirrorless ή DSLR. Όπως έχουμε πει, ποτέ ένας φακός δεν είναι ιδανικός για όλες τις λήψεις, οπότε με τον δεύτερο αυξάνουμε τις επιλογές μας.
  3. 3111_filtry-all2Φίλτρο για το φακό. Ο φακός είναι ακριβός, οπότε με την τοποθέτηση ενός φίλτρου ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να γρατζουνήσουμε το τζάμι του, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις φωτογραφίες μας. Χρήσιμο και εδώ είναι να προτιμήσεις κάτι επώνυμο, με το κόστος τους να ξεκινάει από τα 12 ευρώ για το φίλτρο της Hama.
  4. Πανάκι καθαρισμού. Ένα πανάκι με το οποίο θα καθαρίζουμε το φακό μας ή την οθόνη είναι πάντα χρήσιμο και δεν πιάνει καθόλου χώρο στην τσάντα μας.
  5. Μια δεύτερη μπαταρία. Είτε γιατί συνηθίζεις να τραβάς πάρα πολλές φωτογραφίες είτε γιατί βλέπεις συνεχώς σε playback στην οθόνη τις φωτογραφίες που τράβηξες, είτε γιατί ξέχασες να φορτίσεις χθες το βράδυ, η μπαταρία της κάμερας ενδεχομένως να μην είναι πάντα αρκετή. Γιατί να χάσεις μία καλή φωτογραφία (ή και περισσότερες); Πάρε μία ακόμα για να είσαι σίγουρος.
  6. Εξωτερικό φλας. Ίσως θα το ξέρεις κι εσύ ότι το ενσωματωμένο φλας επαρκεί μόνο για να φωτίσει αντικείμενα έως 2-3 μέτρα. Με το εξωτερικό «καλύπτουμε μεγαλύτερες αποστάσεις» και ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα να κατευθύνουμε το φως του εκεί που πραγματικά θέλουμε. Εδώ βέβαια θα χρειαστείς να δώσεις αρκετά χρήματα καθώς οι τιμές των εξωτερικών φλας ξεκινούν πάνω από τα 150 ευρώ.
  7. Fixed Mini TripodΜίνι τρίποδο. Εντάξει καταλαβαίνουμε ότι το να κουβαλάς το μεγάλο τρίποδο πάντα μαζί σου είναι μεγάλος μπελάς, όμως θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις με ένα μίνι τρίποδο για να κερδίσεις μερικές επιπλέον λήψεις, ιδιαίτερα το σούρουπο και το βράδυ. Το κόστος του; Μόλις 4 ευρώ. Μάθε τα πάντα για τα τρίποδα εδώ.
  8.  Εγχειρίδιο χρήσης και σημειωματάριο. Αν είσαι στα πρώτα σου βήματα με την καινούργια κάμερά σου καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το manual. Ίσως θα μπορούσες να το αντικαστήσεις με ένα σημειωματάριο, όπου θα σημειώνεις ενδεχόμενες παρατηρήσεις για την κάμερα (αλλά και άλλες λήψεις που θα ήθελες να κάνεις μια άλλη μέρα στο ίδιο σημείο).
  9. Μια πλαστική τσάντα. Ναι από αυτές των σούπερ μάρκετ. Εντάξει στην Ελλάδα μπορεί να μην την χρειαστείς αλλά αν σκοπεύεις να επισκεφθείς ένα βορειο-ευρωπαϊκό κράτος, καλό είναι να έχεις μια πλαστική τσάντα πάντα μαζί σου, για να τη χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση βροχής. Καλύπτεις με την τσάντα το σώμα της κάμερας, την προστατεύεις και συνεχίζεις να φωτογραφίζεις.
  10. Υπομονή, περιέργεια, μάτι, φαντασία. Εντάξει, αυτά δεν μπαίνουν σε τσάντα αλλά θα πρέπει να τα έχεις πάντα μαζί σου, αν θες να προχωρήσεις σε πιο δημιουργικές και ιδιαίτερες λήψεις. Καλές φωτογραφίσεις φίλε μας!