Office στο smartphone: ναι, πλέον μπορείς!

Περίληψη: Μια φορά κι έναν καιρό, το να ανοίξεις ένα αρχείο Word ή Excel στο κινητό,...

Μια φορά κι έναν καιρό, το να ανοίξεις ένα αρχείο Word ή Excel στο κινητό, ήταν απλά... ματαιότης. Ακόμη κι αν κατάφερνε κανείς να ανοίξει ένα τέτοιο αρχείο, τις περισσότερες φορές απλά άνοιγε κάποιος "Office" viewer. Η κατάσταση, πλέον, έχει αλλάξει και υπάρχουν κανονικές εκδόσεις των πιο γνωστών Office suites για όλα τα smartphones. Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την αναπόληση του τι γινόταν "κάποτε". Πλέον, οι τρεις "μεγάλοι" της πληροφορικής έχουν δημιουργήσει τα κατάλληλα apps, οπότε η υποστήριξη αρχείων office είναι εδώ, και όχι μόνο σε επίπεδο προβολής, αλλά και επεξεργασίας ή και δημιουργίας! Ας δούμε τα πιο σημαντικά!

Microsoft Office

Ναι, κι όμως, η Microsoft έχει δημιουργήσει apps για όλα τα υποπρογράμματα του Office, τόσο για Android όσο και για iOS, οπότε μπορείς απλά να κατεβάσεις τα apps που χρειάζεσαι, από το αντίστοιχο store. Υπάρχουν, προφανώς, Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote και πολλά άλλα, που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και αφορούν συγκεκριμένες υπηρεσίες της Microsoft, πολλές εξ αυτών εταιρικές. Μάλιστα, όλα τα apps της Microsoft είναι δωρεάν για smartphones και tablets με οθόνη από 10,1 ίντσες και κάτω. Σε όλα τα apps μπορείς να δεις τα περιεχόμενα των αντίστοιχων αρχείων, αλλά και να δημιουργήσεις νέα, να κάνεις διορθώσεις σε υπάρχοντα, αλλά και να μοιραστείς τα αρχεία σου με άλλους χρήστες. Προφανώς, αν ανησυχείς για τη συμβατότητα με αρχεία DOCX, XLSX και λοιπά, εδώ μιλάμε για το επίσημο, original, Office! [gallery link="none" size="full" ids="50299,50301,50300"]

Google apps

Η Google δε θα μπορούσε να μείνει εκτός νυμφώνος. Έχει δημιουργήσει μια σειρά από apps, τα Google Docs, Sheets, Slides, Keep και, φυσικά, Gmail, τα οποία υπάρχουν τόσο για το native περιβάλλον -- δηλαδή το Android -- όσο και για iOS! Η λειτουργικότητά τους είναι πλήρης, τα apps είναι δωρεάν για όλες τις συσκευές, ενώ η Google έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμβατότητα με τα πρότυπα της Microsoft, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην εμφάνιση αρχείων που έχουν δημιουργηθεί από το Microsoft Office. Προφανώς, τα apps της Google είναι πλήρως λειτουργικά, αν και ίσως να μην έχουν απολύτως όλες τις λειτουργίες της desktop έκδοσης του MS Office. Για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, όμως, επαρκούν σαφώς. [gallery link="none" size="full" ids="50308,50307,50306"]

Apple iWork

Και η Apple, προφανώς, δε θα μπορούσε να αφήσει τους χρήστες των υπηρεσιών και των συσκευών της χωρίς κάποιο "productivity suite". Η λύση της Apple ονομάζεται "iWork" και περιλαμβάνει τα Pages, Numbers και Keynote, τα οποία είναι, αντίστοιχα, ο επεξεργαστής κειμένου, το spreadsheet και το πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων. Βέβαια, εκτός αυτών, η Apple διαθέτει και δικό της πρόγραμμα mail, το οποίο, αντίθετα από τη Microsoft, δεν περιλαμβάνεται επισήμως στο iWork, αλλά και πρόγραμμα διαχείρισης σημειώσεων, το... Notes! Η Apple διαθέτει τα apps αυτά εντελώς δωρεάν, τόσο για iPhones και iPads, όσο και για τα μεγάλα Macintoshes, ενώ υπάρχει και έκδοση web για το iCloud, η οποία λειτουργεί και σε Windows PC -- για όσους ανησυχούν για τη συμβατότητα με αυτά. Και σε επίπεδο συμβατότητας αρχείων, όμως, η Apple έχει βάλει τους προγραμματιστές της να δουλεύουν... υπερωρίες, διασφαλίζοντας πως τα apps του iWork ανοίγουν και αποθηκεύουν χωρίς προβλήματα αρχεία σε format MS Office.

Άλλες προτάσεις

Προφανώς, στον κόσμο του 2017 υπάρχουν και άλλες λύσεις, ων ουκ έστιν αριθμός. Ένα απλό Google search αρκεί για να... μην ξέρεις ποιον να πιστέψεις: Docs to Go, Free Office, WPS Office, OfficeSuite, Polaris Office, Quip, Smart Office 2, και άλλα πολλά. Αυτό που μας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον, είναι το WPS Office, αλλά... από τη στιγμή που υπάρχουν τα "original", δεν βλέπουμε ιδιαίτερο λόγο να στραφεί κανείς σε αυτά, εκτός και εάν... δεν σε ικανοποιεί τίποτε από τα προηγούμενα και θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.