Ζωές διαφορετικές: 15 βιογραφίες ανθρώπων που αξίζει να διαβάσετε

Περίληψη: «Πρέπει να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου, αν θέλεις να πετύχεις οτιδήποτε σ’ αυτόν τον...

«Πρέπει να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου, αν θέλεις να πετύχεις οτιδήποτε σ’ αυτόν τον κόσμο» είχε πει η αμερικανίδα ηθοποιός Lucille Ball και αυτή η φράση ίσως μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το γιατί κάποιοι άνθρωποι τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους στη ζωή.

Για τέτοιους ανθρώπους θα μιλήσουμε σε αυτό το κείμενο. Για ανθρώπους ταλαντούχους, που άφησαν το στίγμα τους πολλές φορές κόντρα σε όλους και σε όλα. Για ανθρώπους που ενέπνευσαν άλλους, που έγιναν μπροστάρηδες της κοινωνικής αλλαγής, που δημιούργησαν πρωτοπόρες εφευρέσεις και αγαπήθηκαν πολύ. Για ανθρώπους που η ζωή τους μεταφέρθηκε σε βιβλίο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ξεκινάμε με τη τη βιογραφία του Leonardo Da Vinci, της μεγαλύτερης καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας όλων των εποχών, που φιλοτέχνησε δύο από τα γνωστότερα έργα της Ιστορίας, τον Μυστικό Δείπνο και τη Μόνα Λίζα. Mελετούσε το ανθρώπινο σώμα, τα πουλιά, τη λειτουργία της καρδιάς, τα φυτά, γεωλογία, σχεδίαζε πτητικές και πολεμικές μηχανές, με τέτοια ανεξάντλητη περιέργεια που τον κάνει μοναδικό.

Τη σκυτάλη παίρνει η βιογραφία μιας άλλης ιδιοφυΐας, του Albert Einstein, που άλλαξε όλο τον κόσμο με τις θεωρίες του, καταφέρνοντας να συλλάβει με πρωτόγνωρο τρόπο το μυστήριο του κόσμου. Έπεται ο Elon Musk, ο άνθρωπος που έχει επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία προκαλώντας νέα επίπεδα εφευρέσεων. Μια αμφιλεγόμενη μεν προσωπικότητα για την οποία ωστόσο όλοι συμφωνούν στο εξής: πως πρόκειται για μια ιδιοφυΐα του καιρού μας.

Περνάμε, έπειτα, στη βιογραφία του Neil Armstrong, «Πρώτος άνθρωπος». Μια διεισδυτική εξερεύνηση της πολυσύνθετης ζωής του απόλυτου αμερικανού ήρωα, που πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, σε τόνο προσωπικό. Μια ματιά στην ιστορία που έγραψε με την δύναμη και τη αντοχή του, μέσα από τις διηγήσεις της ζωής του. 

Πώς θα μπορούσε να λείπει ο Nelson Mandela με το βιβλίο «Γράμματα από τη φυλακή». Ένας πραγματικός ήρωας, που συνελήφθη το 1962, σε ηλικία 44 ετών, καθώς το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής εντατικοποιούσε τη βάρβαρη εκστρατεία του εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Μέσα σε αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται 250 από τα γράμματα που έγραψε στη φυλακή κατά τις 10.052 ημέρες της κράτησής του.

Μια σύγχρονη ηρωίδα αποτελεί και η σύρια Yusra Mardini, η νεότερη σήμερα πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που αγωνίστηκε με την ομάδα των προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016. Στο βιβλίο «Πεταλούδα» την παρακολουθούμε να αφηγείται τη διαδρομή που έκανε, αναγκαζόμενη να εγκαταλείψει την πατρίδα της εξαιτίας του πολέμου, με τη λέξη «πρόσφυγας» στην πλάτη της. «Δεν επιλέγεις την προσφυγιά. Επιλέγεις αν θα πεθάνεις στην πατρίδα σου ή αν θα διακινδυνεύσεις να πεθάνεις στην προσπάθειά σου να ξεφύγεις», γράφει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζουμε με τρεις σημαντικές προσωπικότητες, που έχουν διαρκώς -και όχι άδικα- τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους. Ο λόγος για τη Michelle Obama, την πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Mark Mazower, έναν διακεκριμένο ιστορικό, και τον Κώστα Γαβρά, τον διασημότερο έλληνα σκηνοθέτη.

Η Obama κατάφερε με το «Becoming» να δώσει ξανά σάρκα και οστά στο «αμερικανικό όνειρο» με μια λοξή ματιά, μεταφέροντά μας με γλαφυρότητα και παραστατικότητα τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις της, όπως ακριβώς τα έζησε. Ο Mazower στο «Όσα δεν είπες» εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα της οικογένειάς του, ενώ ο Γαβράς,στη δική του αυτοβιογραφία,αναφέρεται στα σημαντικότερα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων 60 χρόνων, όπως τα έζησε από (πολύ) κοντά.

Περνάμε ύστερα σε τρεις ανθρώπους που έχουν συνδεθεί έντονα με τη μουσική. Αρχίζοντας από τη θρυλική Patti Smith και το «M Train», όπου θυμάται στιγμές από τη συναρπαστική ζωή της ανατρέχοντας σε ανθρώπους, τόπους και στέκια.

Συνεχίζουμε με τον Νίκο Καββαδία, που τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί κατά καιρούς με εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Στο βιβλίο παρουσιάζεται ανέκδοτο και αθησαύριστο έργο, άγνωστες συνεντεύξεις του ποιητή, ο ναυτικός του φάκελος, τα καράβια που ταξίδεψε, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες, αδημοσίευτες φωτογραφίες κι άλλα πολλά που ανακάλυψε στην έρευνά του ο δημοσιογράφος και μελετητής Μιχάλης Γελασάκης.

Και κλείνουμε με το βιβλίο που έγραψε ο Θανάσης Λάλας για τον Γιώργο Νταλάρα και περιέχει 121 αυτοβιογραφικά διηγήματα διαλόγου, 112 μοναδικές φωτογραφικές αφηγήσεις και 18 προσωπικές λίστες ενός ανθρώπου που έκλεισε 50 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι.

Όταν ο λόγος έρχεται στις βιογραφίες, δεν θα μπορούσαν να λείπουν βιβλία που ανατέμνουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με τις εξελίξεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ξεκινάμε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, που αυτοβιογραφείται αποφασισμένος να μη κρύψει τίποτα. Το βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια» είναι βασισμένο στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Τα άλλα δύο βιβλία αποτελούν «στοχασμούς» για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στον μεν «Ερασιτέχνη επαναστάτη», ο Απόστολος Δοξιάδης εξιστορεί τη ζωή του από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωση, βάζοντας στο επίκεντρο της αφήγησης την πολιτική, την παρατήρηση, το βίωμα και αργότερα την πράξη μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει προς το χειρότερο. Στο δε «Μόνον λίγα χιλιόμετρα», ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς συνομιλεί με τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάνοντας μια διαδρομή που ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι το σήμερα.

Βρείτε όλες τις ενδιαφέρουσες βιογραφίες στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!