OpenKeychain: τώρα μπορείς να στέλνεις κρυπτογραφημένα email από το κινητό σου

Περίληψη: Αν η ιδιωτικότητα των δεδομένων και των επικοινωνιών σου είναι πολύ σημαντική για εσένα τότε...

Αν η ιδιωτικότητα των δεδομένων και των επικοινωνιών σου είναι πολύ σημαντική για εσένα τότε έχουμε ακριβώς την εφαρμογή που χρειάζεσαι για το Android smartphone σου. Το OpenKeychain είναι μία λύση ανοιχτού κώδικα για να μπορείς να επικοινωνείς με τη σιγουριά και την ασφάλεια της κρυπτογράφησης.

Το OpenKeychain βασίζεται στο πρότυπο OpenPGP που κάνει την εφαρμογή συμβατή μεταξύ πολλών συσκευών και λειτουργικών συστημάτων. Χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση για τα email σου μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μόνο αυτός που εσύ θες θα μπορεί να διαβάσει το μήνυμά σου. Τα μηνύματά σου μπορούν να έχουν επίσης ψηφιακή υπογραφή για να γνωρίζει ο παραλήπτης ότι όντως το email έχει έρθει από εσένα.

Το OpenKeychain συνεργάζεται και με εφαρμογές όπως το K-9 Mail, μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές email στο Android, αλλά και με εφαρμογές email για Windows ή MacOS. Το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα εξασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να δουν τον κώδικα του προγράμματος και να επιβεβαιώσουν την ασφάλειά σου. Το OpenKeychain έχει περάσει μέχρι και ανεξάρτητους ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία της εφαρμογής.

Για να χρησιμοποιήσεις κι εσύ το OpenKeychain απλά κατέβασέ το στο Android smartphone σου και δημιούργησε το προσωπικό σου κλειδί. Το κλειδί μετά μπορείς να το μοιραστείς με τα άτομα που θέλεις, και να πάρεις και εσύ αντίστοιχα το δικό τους κλειδί αποκρυπτογράφησης. Η λήψη κλειδιού μπορεί να γίνει ακόμα και με QR Code, που κάνει την όλη διαδικασία πολύ εύκολη.

Μέσα από την εφαρμογή, μπορείς να κρυπτογραφήσεις όχι μόνο κείμενο αλλά ακόμα και άλλα αρχεία όπως εικόνες. Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσεις την εφαρμογή δημιούργησε το προσωπικό σου κλειδί και μετά είσαι έτοιμος να κρυπτογραφήσεις ό,τι χρειάζεσαι. Αφού φορτώσεις και τα κλειδιά των ατόμων που θέλεις, είσαι πλέον έτοιμος να επικοινωνήσεις με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα που σου προσφέρει η κρυπτογράφηση.