Τι θα διαβάσουμε φέτος το Πάσχα;

Περίληψη: Είναι η πρώτη σοβαρή «ανάσα», η πρώτη γεύση από κανονικές διακοπές πριν το καλοκαίρι. Οι...

Είναι η πρώτη σοβαρή «ανάσα», η πρώτη γεύση από κανονικές διακοπές πριν το καλοκαίρι. Οι λίγες μέρες ξεκούρασης του Πάσχα, εκτός από ανάπαυλα, προσφέρονται (και) για διάβασμα.

Είτε, λοιπόν, αποφασίσετε να χαρίσετε ένα βιβλίο ως δώρο σε μικρά και μεγάλα βαφτιστήρια είτε θέλετε να εξασφαλίσετε λίγες ώρες χαλάρωσης παρέα κάποιο μυθιστόρημα, ιδού μερικές προτάσεις που αξίζουν την προσοχή μας:

Πασχαλινά βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Οι περιπέτειες της Πέππας συνεχίζονται και το Πάσχα μέσα από το βιβλίο «Πάσχα με την Πέππα». Στο κυνήγι θησαυρού, που ετοίμασε ο Παππούς Γουρουνάκης, εκτός από σοκολατένια αυγά, κρύβονται κι άλλες εκπλήξεις για την Πέππα και τους φίλους της. Αυγά, όμως, δεν θα βρει μόνο η Πέππα. Το βιβλίο «5 πασχαλινά αυγά» κρύβει κι αυτό πολύχρωμα αυγά και αστεία αστιχάκια, που θα βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να μάθουν διαβάζουν και να μετρούν.

Η Τσίου Τσίου, από την άλλη, δεν ψάχνει αυγά, αλλά τον λαγό! Και χρειάζεται τη βοήθειά μας για να τον βρει. Το βιβλίο «Η Τσίου Τσίου ψάχνει τον λαγό του Πάσχα!» είναι φτιαγμένο από ανθεκτικό χαρτόνι και κρύβει μέσα του κινούμενες εικόνες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά από 1 έως 3 ετών να βρουν τον λαγό!

Για όλη την περίοδο του Πάσχα, που τα παιδιά θα μείνουν στο σπίτι, τα «Πασχαλινά παιχνίδια με το κουνελάκι» είναι ό,τι πρέπει για να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους. Με γρίφους, χειροτεχνίες, παιχνίδια κι αυτοκόλλητα, τα παιδιά θα βρουν σίγουρα κάτι για να απασχοληθούν ευχάριστα.

Κι όταν κουραστούν, διαβάστε τους μια πασχαλινή ιστορία, για να κοιμηθούν γαλήνια. Όπως αυτή του Ζαχαρία στο «Πιάστε τ’ αυγό». Ο Ζαχαρίας είναι ένας λαγός που του αρέσει να παίζει, να τρέχει και να χοροπηδά συνεχώς. Συχνά όμως αυτό ξεσηκώνει τη γειτονιά και δημιουργεί προβλήματα, χωρίς ο ίδιος να το θέλει. Οι ιστορίες του Ζαχαρία θα αγαπηθούν από τα παιδιά, αφού πέρα από διασκεδαστικές είναι γραμμένες σε ομοιοκαταληξία!

Ξένη λογοτεχνία

Ο Maxim Trevelyan τα έβρισκε όλα εύκολα στη ζωή, είχε φροντίσει γι’ αυτό η καταγωγή του. Όταν, όμως, μια τραγωδία του χτυπήσει την πόρτα, το εύκολο κομμάτι της ζωής του θαμείνει για πάντα πίσω. Ο «Mister» θα βρεθεί να διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου την περιουσία της οικογένειάς του - και μόνο έτοιμος δεν είναι για κάτι τέτοιο... Η πιο μεγάλη πρόκληση, όμως, είναι η Alessia, που θα μπει ξαφνικά στη ζωή του. Από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «50 Shades of Grey», E.L. James, έρχεται μια ακόμα συναρπαστική ιστορία αγάπης κα πάθους.

Η αγάπη θα χτυπήσει και την πόρτα της Fixie Farr, που από τη φύση της θέλει να βοηθάει τους πάντες. Όταν ο Sebastian τυχαία θα ζητήσει τη βοήθεια της σε ένα καφέ, δεν μπορεί παρά να δεχθεί να τον εξυπηρετήσει. Εκείνος, θέλοντας να ξεπληρώσει την ευγένεια της Fixie, θα γράψει πολύ απλά σε ένα χαρτί «I Owe you One» μαζί με τον αριθμό του.  

Αν είσαι λάτρης, του Stephen King τότε σίγουρα θα σε ενδιαφέρουν τα έργα της C.J. Tudor. Μετά το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ «The ChalkMan», έρχεται το «The Taking of Annie Thorne», που θα σε ανατριχιάσει. Η μικρή Annie χάθηκε όταν ήταν μόλις 8 χρονών. Τα πράγματα όμως χειροτερεύουν όταν η Annie… επιστρέφει.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο Λονδίνο των 80s, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη πραγματικότητα. Όταν οι πρώτοι συνθετικοί άνθρωποι είναι διαθέσιμοι προς πώληση, ο Charlie θα είναι από τους πρώτους που θα αποκτήσει έναν. Με τη βοήθεια της Miranda θα σχεδιάσουν την προσωπικότητα του Adam και πολύ γρήγορα θα σχηματιστεί ένα πολύ διαφορετικό ερωτικό τρίγωνο στο πολύ ιδιαίτερο «Machines Like Me» του Ian McEwan.

Η ξένη λογοτεχνία, όμως, δεν χρειάζεται να είναι μόνο για ενήλικες. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα βρεις πολλές επιλογές στην αγγλική γλώσσα, ενώ και τα παιδιά δημοτικού μπορούν να εξασκήσουντα αγγλικά τους μέσα από πανέμορφα εικονογραφημένα βιβλία, όπως το «Fing». Τι ακριβώς είναι το Fing μη μας ρωτάς - ούτε εμείς ξέρουμε, ούτε οι γονείς της Myrtle. Αλλά ο κύριος και η κυρία Meek θα κάνουντα πάντα για να βρουν την απάντηση, καθώς θέλουν να μη λείπει τίποτα στην κόρη τους...

Βιβλία στα ελληνικά

Η Anna Burns, στο βραβευμένο βιβλίο της «Ο γαλατάς», παραδίδει μια συγκλονιστική ιστορία, όπου αποτυπώνεται η ανασφάλεια και η ελπίδα του ανθρώπου μέσα σε μια κοινωνία βουτηγμένη στη βία και την τρομοκρατία.

Εάν, βέβαια, είσαι λάτρης της ελληνικής λογοτεχνίας, σου έχουμε δυο εξαιρετικές επιλογές. Στο ιστορικό μυθιστόρημά του, «Συναξάρια της μικρής πατρίδας», ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου εξιστορεί την πολύπαθη ιστορία της Μακεδονίας και των ανθρώπων της ενώ στο «Κάπου χωρίς να το ξέρουμε», η Μεταξία Κράλλη, μας συστήνει την ιστορία της Χρύσας και του Μάχου, γεμάτη με χαρές και λύπες που φέρνουν μαζί τους τα χρόνια καθώς περνούν.

Πέραν της λογοτεχνίας, οι ημέρες του Πάσχα ενδείκνυνται και για βιβλία που ζητούν... λίγη σκέψη παραπάνω! Όπως στο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα», το τελευταίο έργο του μεγάλου αστροφυσικού Stephen Hawking, όπου μοιράζετα ιτις σκέψεις του πάνω στα μεγαλύτερα ερωτήματα µε τα οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.

Ο Tim Marshall, από την άλλη, στο βιβλίο του «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας» στρέφει το βλέμμα του στους παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία.

Βρες όλα ταπαραπάνω βιβλία - και πολλά περισσότερα - στα καταστήματα Public και στο public.gr !