Όταν ο συγγραφέας Mac Barnett θυμάται τον δάσκαλό του, David Foster Wallace!

Περίληψη: Λένε πως η θεωρία δεν πιάνει τίποτα μπροστά στις πράξη. Απ’ την άλλη, μέσα στις...

Λένε πως η θεωρία δεν πιάνει τίποτα μπροστά στις πράξη. Απ’ την άλλη, μέσα στις χιλιάδες φράσεις που θα ακούσεις στη ζωή σου, υπάρχουν μερικές που θα καρφωθούν στο μυαλό σου και θα διαμορφώσουν αυτό που είσαι.Την εποχή που ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Mac Barnett παρακολουθούσε το μάθημα του συγγραφέα David Foster Wallace στο Promona College, κάθε φορά που άκουγε από τον δάσκαλό του μια ωραία ατάκα, τη σημείωνε στο τετράδιό του. Μια από αυτές ήταν η εξής:
«Αν έχεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά που λες από τον άνθρωπο που σε ακούει, τότε είσαι ο ορισμός του βαρετού ανθρώπου»
Οκτώ χρόνια μετά το θάνατό του, αναγνωρισμένος ως ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς της νεώτερης αμερικανικής λογοτεχνίας, ο David Foster Wallace είναι επίσης γνωστός για την ιδιόρρυθμη γραφή του και τη λοξή ματιά του στα πράγματα. Και όπως θυμάται από τον δάσκαλό του ο συγγραφέας Mac Barnett, ο Wallace μιλούσε, έγραφε e-mails και παρουσίασε τις διαλέξεις του, με το ίδιο στιλ πρόζας που έκανε ξεχωριστά τα σπουδαία βιβλία του, όπως το «Η σκούπα και το σύστημα», που φέτος μεταφράστηκε επιτέλους στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική. Ήταν επίσης πολύ αυστηρός με τα τυπογραφικά και τα γραμματικά λάθη, ζητώντας από τους μαθητές τους να διαβάζουν το κείμενό τους «περισσότερες από μία φορά» (παρ’ ότι γνώριζε ότι εκείνοι πιθανότατα το διάβαζαν περισσότερες από 10).9780141046754 9781406360981 9786180110074-200-1089854 9789605861438-200-1174599Ήδη από τα 18 του χρόνια, ο Barnett είχε αποφασίσει ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας παιδικών ιστοριών. Ο Wallace όταν γνωρίστηκαν του εξήγησε πως δεν είχε εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, ωστόσο η ιστορία έδειξε ότι θα του μάθαινε πώς να γράφει ή, όπως λέει ο ίδιος ο Barnett, «πώς να προσπαθεί να γράψει». 34 ετών σήμερα, ο Mac Barnett είναι ένας από τους πιο ξακουστούς νέους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, με τα βιβλία του «Το Τρομερό Δίδυμο 1 και 2», που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, να αποτελούν φωτεινές ενδείξεις του ταλέντου του. Μπλέκοντας γερές δόσεις διασκέδασης και αταξίας, συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους. Κι αν κάτι μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα γι’ αυτά, είναι ότι δεν προκαλούν ούτε στιγμή βαρεμάρα