Ούρσουλα Λε Γκεν: Aποχαιρετισμός στη μεγάλη κυρία του science fiction!

Περίληψη: Θεωρείτο μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, αν και η ίδια...

Θεωρείτο μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο, αν και η ίδια προτιμούσε να την αποκαλούν απλά «μυθιστορηματογράφο». Η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα έργο τεράστιο σε όγκο και αξία. Τεράστιο, αλλά για τους αμύητους καλά κρυμμένο. Καθώς ο Stephen King αποτίνει μέσω twitter φόρο τιμής σε μια λογοτέχνιδα την οποία αποκαλεί “one of the greats” και “literary icon”, μια μερίδα του αναγνωστικού κοινού που την αγνοούσε ή την γνώριζε απλά ονομαστικά, έρχεται ετεροχρονισμένα να ανακαλύψει την αξία της πένας της. Τα ελληνικά sites αποκαλούν τη Λε Γκεν «γιαγιά του Χάρι Πότερ», χαρακτηρισμός που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ιστορίες της υπερπηδούν τον ρεαλισμό για να παρασύρουν τον αναγνώστη στον κόσμο της φαντασίας. Παρ’ ότι όμως στις ιστορίες της δεν λείπουν τα μαγικά ραβδάκια, τα πνεύματα και οι δράκοι, αρκετές μιλούν επίσης για διαστημόπλοια και διαπλανητικές διαμάχες, που στο φόντο τους ο υποψιασμένος δέκτης διακρίνει μια κόντρα μεταξύ πολιτισμών με διαφορετική κουλτούρα. Κι αν αυτό ακούγεται συναρπαστικό σήμερα, φανταστείτε πώς ήταν πίσω στη δεκαετία του ’60, προερχόμενο μάλιστα από μια γυναίκα. Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι στα ράφια του Public μπορεί κανείς να βρει δεκάδες τίτλους της Λε Γκεν, από γνωστά και λιγότερο γνωστά έργα της, ο αναγνώστης καλείται να βρει ένα σημείο εκκίνησης...
  • Το Aριστερό Χέρι του Σκοταδιού, που εν έτει 1969 μίλησε για έναν φανταστικό πλανήτη στον οποίο οι κάτοικοι ήταν “ambisexual”, δηλαδή δεν είχαν συγκεκριμένο φύλο, θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο αυτοτελές έργο της – ένα κλασικό, διαχρονικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις του science fiction.
  • Στην Πόλη των Ψευδαισθήσεων (1967), ο κεντρικός ήρωας δεν είναι ποτέ σίγουρος για τα όσα βλέπει ή ακούει και αλλάζει διαρκώς γνώμη για το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο.
  • Μεγάλη επιτυχία στην πορεία της Λε Γκεν σημείωσε επίσης η illustrated σειρά βιβλίων φαντασίας Earthsea, την οποία μπορεί να απολαύσει κανείς σχεδόν εξολοκλήρου στη συλλογή The Earthsea: The First Four Books. Η δράση εδώ λαμβάνει χώρα σε μια ομάδα νησίδων που περικυκλώνονται από έναν αχαρτογράφητο ωκεανό. Η μαγεία είναι κεντρικό στοιχείο, με εξαίρεση τα νησιά Kargish, όπου έχει απαγορευτεί.
  • Ακόμα, οι ιστορίες Το Ρόδο των Ανέμων, Οι Ραψωδοί της Γνώσης, Το Μάτι του Ερωδιού, Τα Γενέθλια του Κόσμου και το πρώτο μυθιστόρημα της Λε Γκεν Ο Κόσμος του Ρόκανον, είναι τίτλοι που αξίζει κανείς να ανακαλύψει μέσα απ’ το πλούσιο έργο της.
Ο καταξιωμένος κριτικός λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ, σχεδόν συνομήλικος της Λε Γκεν, είχε πει για εκείνη ότι «ανέβασε τα βιβλία φαντασίας στο επίπεδο της υψηλής λογοτεχνίας». Για μια γενιά παιδιών που μεγάλωσε με Χάρι Πότερ και Game of Thrones, τα βιβλία της είναι ο κρυμμένος θησαυρός που μόλις βγήκε απ’ το μπαούλο.