Παγκόσμια Ημέρα Backup: Πώς να κρατήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή!

Περίληψη: Η 31η Μαρτίου πλησιάζει και μαζί της έρχεται και η Παγκόσμια Ημέρα Backup. Η ημέρα...

Η 31η Μαρτίου πλησιάζει και μαζί της έρχεται και η Παγκόσμια Ημέρα Backup. Η ημέρα αυτή δημιουργήθηκε για να υπενθυμίσει σε όλους μας να κρατήσουμε ασφαλή τα αρχεία μας.

Τι είναι το backup;

Το backup είναι η διαδικασία με την οποία κρατάμε αντίγραφα των σημαντικών μας εγγράφων. Έτσι σε περίπτωση κάποιου προβλήματος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως, χάνοντας αρχεία που δεν έπρεπε. Γι’ αυτό είναι καλό, τα αρχεία που δεν θέλουμε να χάσουμε, να υπάρχουν σε παραπάνω από ένα σημείο, και όχι μόνο στον υπολογιστή μας ή στο κινητό.

Η πιθανότητα προβλήματος μπορεί να μοιάζει μικρή αλλά θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας και για διάφορους λόγους. Καθημερινά πολλοί χρήστες χάνουν το κινητό τους ενώ και οι υπολογιστές έχουν συχνά προβλήματα με απειλές όπως τα ransomware, που καθιστούν τα αρχεία απροσπέλαστα.

Πως θα κάνω backup;

Οι δύο πιο διαδεδομένοι τρόποι backup είναι τα εξωτερικά μέσα, όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, και η αποθήκευση στο cloud. Ο πρώτος τρόπος έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι για να τον χρησιμοποιήσεις δεν χρειάζεσαι το σύστημα κάποιου άλλου. Έχεις εσύ τον έλεγχο του που θα κρατήσεις το αρχείο σου, χωρίς αυτό να χρειάζεται να βρίσκεται online.

Διάλεξε το εργαλείο backup που σου ταιριάζει

1.Εξωτερικός σκληρός δίσκος HDD

Αν έχεις μεγάλο όγκο αρχείων τότε το καταλληλότερο εργαλείο για εσένα είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος HDD. Με χωρητικότητες που φτάνουν και ξεπερνούν τα 10TB είναι σίγουρο ότι θα βρεις κάποιον που να ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Μία εξαιρετική αρχική λύση είναι ο δίσκος Toshiba Ready 1TB που χωράει χιλιάδες έγγραφα και φωτογραφίες.

Αν όμως το 1TB δεν είναι αρκετό τότε μπορείς να επενδύσεις στο δίσκο Western Digital Elements 4TB, που με τετραπλάσια χωρητικότητα θα χωρέσει όλες τις φωτογραφίες, τα έγγραφα αλλά ακόμα και δεκάδες βίντεο.

2. Εσωτερικός δίσκος  SSD - Ώρα για αναβάθμιση

Πιθανόν όμως να έχεις ήδη έναν σκληρό δίσκο ως εσωτερικό στον υπολογιστή σου. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να τον αντικαταστήσεις με έναν SSD για να έχεις αστραπιαίες ταχύτητες σε ό,τι και αν κάνεις στο PC σου.

Μπορείς να αντικαταστήσεις τον εσωτερικό σκληρό με έναν SSD των 240GB όπως τον Intenso 240GB που θα χωρέσει άνετα το λειτουργικό σου σύστημα, τις εφαρμογές σου και αρκετά αρχεία.

Αν με τα 240GB είσαι οριακά, τότε μπορείς να ανέβεις μία κατηγορία και να πας στα 480GB και τον δίσκο Toshiba TR200 480GB που θα σου δώσει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία.

Αν επιλέξεις να αναβαθμίσεις τον εσωτερικό σου δίσκο σε SSD μην ξεχνάς ότι μπορείς να μετατρέψεις τον εσωτερικό HDD που μόλις έβγαλες από το σύστημά σου σε εξωτερικό HDD. Θα χρειαστείς μία θήκη για να μπορέσεις έτσι να καλύψεις και τις ανάγκες σου για backup μετά την αναβάθμιση.

3. External SSD - Το φορητό gadget του μέλλοντος είναι εδώ

Στην περίπτωση που δεν χρειάζεσαι τη μεγάλη χωρητικότητα ενός κλασικού σκληρού δίσκου αλλά η ταχύτητα ενός SSD είναι σημαντική για εσένα τότε πρέπει να επιλέξεις έναν εξωτερικό SSD.

Ιδανικός για αυτή την χρήση είναι ο Sandisk External SSD Portable 250GB USB 3.1 που συνδυάζει την μεγάλη ταχύτητα ενός SSD με τις πολύ γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς αρχείων μέσω USB 3.1.

Μία ακόμα έξυπνη λύση αποτελεί ο εξωτερικός SSD WD External SSD MY PASSPORT 512GB USB 3.0 που προσφέρει ιδανική ισορροπία μεταξύ χωρητικότητας, ταχύτητας δίσκου και ταχύτητας μεταφοράς.

4. MicroSD - Μεγάλωσε την μνήμη του κινητού σου

Μία ακόμα έξυπνη λύση αποτελεί ο εξωτερικός SSD WD External SSD MY PASSPORT 512GB USB 3.0 που προσφέρει ιδανική ισορροπία μεταξύ χωρητικότητας, ταχύτητας δίσκου και ταχύτητας μεταφοράς.

Backup δεν χρειάζεται μόνο ο υπολογιστής αλλά και το κινητό. Έτσι, για τα smartphone που το υποστηρίζουν, η ευκολότερη λύση είναι η χρήση μίας κάρτας μνήμης microSD.

Αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για χρόνια μπορείς να αποκτήσεις μια κάρτα όπως η Toshiba M203 με χωρητικότητα 128GB και να περάσεις εκεί όλες τις αναμνήσεις που δεν θες με τίποτα να χάσεις.

Διαφορετικά μπορείς να επιλέξεις την microSD INTENSO 64GB Class10 που θα καλύψει τις ανάγκες αντιγράφων για τα περισσότερα κινητά της αγοράς.

5. Usb Flash Disk - Το απόλυτο φορητό σας εργαλείο

Αν κύριο μέλημά σου είναι η φορητότητα και θέλεις να κρατήσεις μόνο μερικά μικρά σε μέγεθος αρχεία τότε δεν χρειάζεται να επιλέξεις έναν HDD ή SSD δίσκο. Ένα «φλασάκι» μπορεί να σε καλύψει απόλυτα. Το κουβαλάς πολύ εύκολα μαζί σου, αφού μπορείς να το κρεμάσεις ακόμα και στα κλειδιά σου, και έχεις τα αρχεία που χρειάζεσαι πάντα μαζί σου.

Με το πακέτο USB stick Philips Snow Edition 16GB 2.0 1+1 δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα αφού σου προσφέρει δύο usb stick σε πολύ χαμηλή τιμή.

Εκτός και αν χρειάζεσαι την χωρητικότητα και την ταχύτητα ενός SSD χωρίς όμως το μέγεθος του. Εκεί έρχεται να σε καλύψει το USB stick Philips Vivid 128GB 3.0, που με χωρητικότητα 128GB, ταχύτητα USB 3.0 και πολύ μικρό μέγεθος θα σε βολέψει σίγουρα.