Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Έλα να διαβάσουμε!

Περίληψη: Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου...

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) έχουν ορίσει την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στόχος της επετείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο φλέγον θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη λογική αυτή διοργανώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί αφενός για τη σημασία των μνημείων κάθε χώρας, αφετέρου να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας τους και η ένταξή τους στην καθημερινότητα.

Η σημασία της ημέρας αυτής αποκτά άλλη διάσταση, μετά το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των πολιτιστικών μνημείων σε καιρό ειρήνης.

Με αφορμή την ημέρα, λοιπόν, επιλέγουμε κάποιους τίτλους βιβλίων που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίησή μας σε σχέση με το θέμα. 

«Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πιο ψηλό μέρος της εκκλησίας. Αυτό που έβλεπαν ήταν κάτι συγκλονιστικό. Μια μεγάλη φλόγα υψωνόταν ανάμεσα στους δύο πύργους με ανεμοστρόβιλους και σπινθήρες, μια τεράστια ανεξέλεγκτη φλόγα η οποία πότε φαινόταν και πότε χανόταν από τον καπνό». Προφητικό το απόσπασμα που περιέχεται στο κλασικό αριστούργημα «Η Παναγία των Παρισίων» του Victor Hugo, του ωραιότερου ίσως βιβλίου που γράφτηκε ποτέ για τον καθεδρικό.

«Το άγαλμα που κρύωνε» του Χ. Μπουλώτη έλαβε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και διαδραματίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η Νεφέλη επισκέπτεται και γνωρίζει τρεις σταθμούς του Μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής), στην «Υπόγεια εκδρομή» της Χ. Φραγκεσκάκη και βλέπει από κοντά τα έργα τέχνης που φιλοξενούν.

Στο «Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη» η συγγραφέας Κ. Σέρβη προσφέρει μια… μαγική επίσκεψη στο μνημείο, εντελώς διαφορετική από τις άλλες.

Τι θα συμβεί σε δύο παιδιά που χάνονται σε ένα μουσείο; Μήπως ανακαλύψουν τι σημαίνει πολιτισμός; Την απάντηση μας δίνει η L.Monloubou στο αστείο και πρωτότυπο «Χαμένοι στο μουσείο».

Η πρώτη επαφή του μικρού Φειδία με ένα μουσείο είναι σίγουρα κάτι μοναδικό. Τι εκπλήξεις θα βρει εκεί; Θα το μάθουμε στο «Μια μέρα στο μουσείο» της Μ. Χατζημποντόζη.

Το «Ακρόπολη Νέο Μουσείο» είναι ένας πολυτελής τόμος, που περιέχει σημαντικό φωτογραφικό υλικό: Σπάνιες όψεις του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα και των άλλων μνημείων της Ακρόπολης, καθώς και γλυπτά αφιερώματα, όπως αυτά εκτίθενται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο έργο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα» της Α. Χωρέμη - Σπετσιέρη επιχειρείται να δοθεί εικονογραφικά σε έναν τόμο το σύνολο των σωζόμενων γλυπτών του Παρθενώνα, κυρίως εκείνων που βρίσκονται στην Ακρόπολη, στο Βρετανικό Μουσείο και το Λούβρο.

Μέσα από γεγονότα, μίνι αποστολές και εντυπωσιακή εικονογράφηση, το «Ancient Greece in 30 Seconds» της C. Senker προσφέρει στο παιδί μια συνοπτική εικόνα της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδας.

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά με το «A Visitor's Guide to Ancient Greece» του L. Sims, έναν χιουμοριστικό οδηγό που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εποχή και τον πολιτισμό, σε θεματικές ενότητες.

Η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από 200 αντικείμενα συλλογών από όλο τον κόσμο - αυτό επιχειρεί το «Ancient Greece» του D.M.Smith, καταδεικνύοντας την κοινωνική-πολιτιστική ιστορία μια εποχής που άσκησε τεράστια επίδραση στον δυτικό πολιτισμό.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία στο κοντινότερο κατάστημα Public και το public.gr!