Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Κερδίστε γεύμα για 4 στο Public Café Restaurant!

Περίληψη: «Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών», είχει πει ο περιώνυμος ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι...

«Zωή είναι ο συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών», είχει πει ο περιώνυμος ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι και οι απανταχού μακαρονάδες δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν υψώνοντας τα... πηρούνια τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, που από το 1998 - με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) - έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 25 Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε 7+1 πράγματα που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε για τα ζυμαρικά - ή, μάλλον, συχνά ξεχνάμε.

Τα μακαρόνια καταναλώθηκαν, όπως φαίνεται, για πρώτη φορά στην Κίνα - και όχι στην Ιταλία! Ανακαλύφθηκαν noodles περίπου 5.000 ετών, που σημαίνει ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που γεύτηκαν ζυμαρικά ως λαός

Τα είδη των ζυμαρικών ξεπερνούν τα 600! Πένες, ταλιατέλες, σπαγγέτι, τορτελίνια... και η λίστα δεν έχει τέλος.

Πώς πήρε κάθε είδος το όνομά του; Από το σχήμα και την όψη του. Για παράδειγμα, «farfalle» στα Ιταλικά σημαίνει «πεταλούδες» και είναι τα ζυμαρικά που εμείς συνήθως αποκαλούμε «φιογγάκια» λόγω του σχήματός τους.

Τα μακαρόνια al dente - βρασμένα, δηλαδή, ένα λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο στο πακέτο χρόνο, ώστε να «κρατάνε στο δόντι» (η ακριβής μετάφραση)- μας κρατάνε χορτασμένους για περισσότερη ώρα από τα... παραβρασμένα.

Παρότι τα ζυμαρικά είναι γνωστά για τους υδατάνθρακές τους, περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών. Για παράδειγμα, μία κούπα μαγειρεμένα μακαρόνια περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Με την Ιταλία να κατέχει δικαιωματικά την πρωτιά, η επόμενη χώρα στην κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Βενεζουέλα (και όχι η Ελλάδα!). Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μαγειρεύουν και τρώνε 12,3 κιλά ζυμαρικά τον χρόνο ο καθένας!

Οι πιο διάσημες μακαρονάδες είναι: η bolognese - κοινώς «μακαρόνια με κιμά», τα λαζάνια και το πολυαγαπημένο μας mac 'n' cheese.

Η μεγαλύτερη -καταγεγραμμένη- μακαρονάδα του κόσμου ετοιμάστηκε το 2015 στο ιταλικό εστιατόριο Buca di Beppo, στην Καλιφόρνια. Η μακαρονάδα, που χάρισε στους ιδιοκτήτες του εστιατορίου μια θέση στη λίστα των Guinness World Records, ήταν μια απλή Ναπολιτάνα, φτιαγμένη από τα γνωστά μας spaghetti και σάλτσα τομάτας – για να είμαστε ακριβείς, με 37 λίτρα σάλτσα τομάτας

Η συγκεκριμένη «μερίδα» ζύγιζε περίπου 7 τόνους και είχε σερβιριστεί μέσα σε φουσκωτή πισίνα!

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, το ανακαινισμένο Public Café Restaurant προσφέρει σε έναν (1) τυχερό γεύμα ζυμαρικών για τέσσερα (4) άτομα

Η κλήρωση έγινε και νικήτρια είναι η Ιουλία Παπαϊωάννου