Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού / Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί

Περίληψη: Η 20η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού! Πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία πίσω από την ημέρα και να τη γιορτάσουμε με μία σούπερ εκδήλωση!

Στις 20 Νοέμβρη γιορτάζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να τιμήσει τα παιδιά και να αναδείξει τα ζητήματα που προβληματίζουν τις νέες γενιές σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού έχει μεγάλη ιστορία και η ημερομηνία της διεξαγωγής της έχει και αυτή τη δική της σημασία. Ας την εξερευνήσουμε!

Μία από τις πρώτες ημέρες αφιερωμένες στα παιδιά εμφανίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Μασαχουσέτη και ήταν επινόηση ενός κληρικού. Αργότερα, στη δεκαετία του 1920, η Τουρκία δημιούργησε μία ετήσια αργία για τα παιδιά. Σε διεθνές επίπεδο, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού προτάθηκε για πρώτη φορά στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ευημερία των Παιδιών, το 1924. Το αποφασιστικό βήμα για την θεσμοθέτηση μία Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στα παιδιά έγινε το 1959, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η ημερομηνία ήταν τότε 20 Νοεμβρίου 1959 και έτσι αυτή η μέρα επιλέχθηκε για να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού έχει ένα διαφορετικό θέμα. Φέτος, το θέμα είναι «Ένα καλύτερο αύριο για κάθε παιδί». Παιδιά και νέοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο φέρνουν στο προσκήνιο θέματα που απασχολούν τη γενιά τους και καλούν τους ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Σε μία δύσκολη περίοδο, όπου ακόμα βιώνουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι κρισιμότερο από ποτέ να ακούσουμε τα παιδιά.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο. Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας σε παιδιά σε περισσότερες από 190 χώρες, έχει προσκαλέσει μία ομάδα νέων από διάφορες χώρες για να μοιραστούν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Επίσης, η UNICEF προσκαλεί οποιονδήποτε άλλον θέλει να πάρει μέρος στη συζήτηση, μέσω ενός TikTok Challenge. Το Public συμμετέχει κι αυτό στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού με τον δικό του τρόπο, μία μοναδική εκδήλωση. Στις 20 Νοεμβρίου και ώρα 11:00-14:00 σε περιμένουμε στο Golden Hall παρέα με τον chef Αλέξανδρο Συνγκιρίδη, για να δούμε από κοντά τις νόστιμες ιδέες του για πάρτυ!