Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: γονείς, κρατήστε σημειώσεις!

Περίληψη: Είναι κάποια πράγματα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών που δεν τα ανακαλύπτεις παρά μόνο...

Είναι κάποια πράγματα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών που δεν τα ανακαλύπτεις παρά μόνο όταν... γίνεσαι γονιός ή όταν έχεις αναλάβει επαγγελματικά τη φροντίδα τους, αν είσαι η babysitter. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι και η μεταφορά τους με το κάθισμα αυτοκινήτου, το «gadget» που πρέπει να διαθέτει κάθε αυτοκίνητο, όταν επιβάτης του είναι ένα μωρό από τους πρώτους μήνες της ζωής του. Πέρα από τις συγκεκριμένες οδηγίες του κατασκευαστή - που ακολουθούν κάθε κάθισμα - ας δούμε μερικούς κανόνες γενικής εφαρμογής για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου θα ακολουθεί το παιδί μας επίσημα μέχρι και την ηλικία των 12 ετών (υπάρχει σχετικός νόμος) καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σωστά ενημερωμένοι.- Όσο κι αν πολλοί γονείς αντιδρούν στην τοποθέτηση του καθίσματος με φορά προς τα πίσω, στραμμένο ανάποδα δηλαδή από τον οδηγό, είναι απολύτως υποχρεωτικό να τοποθετήσουμε ένα βρέφος σε αυτή τη θέση, ενώ οι πρόσφατες οδηγίες συστήνουν να κρατήσουμε αυτόν τον προσανατολισμό μέχρι το παιδί να φτάσει τα 2 χρόνια, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι δεν έχει πού να βολέψει τα πόδια του ή ότι ζαλίζεται. Σε αυτή τη θέση το παιδί, σε περίπτωση ατυχήματος, θα δεχτεί τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς στον ευαίσθητο αυχένα του. Είναι η απόλυτη θέση προστασίας και οι παιδίατροι δεν έχουν πλέον καμιά αμφιβολία για τη χρησιμότητά της. - Θυμηθείτε κατά την επιλογή καθίσματος να αποφασίσετε με κριτήριο τις διαστάσεις του παιδιού σε βάρος και ύψος και λιγότερο βάσει ηλικίας. Φυσικά το ένα συχνά συμπίπτει με το άλλο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί ανήκει ηλικιακά σε άλλη κατηγορία καθίσματος και σε άλλη με βάση τις διαστάσεις του. Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο καθίσματα (εφόσον το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα να αποσπαστεί μελλοντικά η πλάτη του), για να καλύψετε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του.

- Κάποια καθίσματα, εξαιτίας του πολυμορφικού και εργονομικού τους σχεδιασμού, μπορούν να καλύψουν περισσότερα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και να αποδειχτούν στην πράξη πιο «έξυπνες» επιλογές. Επίσης υπάρχουν καθίσματα που χάρη στα αποσπώμενα μέρη τους μπορούν να μεταμορφωθούν σε ριλάξ ή να προσαρμοστούν στο καρότσι.

- Εξίσου σημαντικό με τις προδιαγραφές του ίδιου του καθίσματος είναι και το σωστό δέσιμο του παιδιού με τις ζώνες του καθίσματος, είτε των πέντε (για μεγαλύτερη ασφάλεια) είτε των τριών σημείων. Συχνά, υποκύπτοντας στις πιέσεις των παιδιών, συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε τις ζώνες θεωρώντας ότι τα ζορίζουμε. Είναι, όμως, λάθος. Οι ειδικοί συνιστούν να τα δένουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να χωρά απλώς ένα δάχτυλό μας ανάμεσα στη ζώνη και το σωματάκι τους. Μάλιστα προτείνουν να αφαιρούμε τα χοντρά μπουφάν τους τον χειμώνα γιατί έτσι... ξεγελιόμαστε και δεν εφαρμόζουμε σωστά τη ζώνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κραδασμοί σε περίπτωση ατυχήματος. - Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν προσαρμοσμένα στις πίσω θέσεις τους μεταλλικούς υποδοχείς isofix, που κάνουν πολύ εύκολη την τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος, αφού αρκεί ένα «κλικ» για να δέσουν. Όμως, στην περίπτωση που το αυτοκίνητό μας δεν διαθέτει isofix, μπορούμε να προσαρμόσουμε το κάθισμα στις θέσεις με τη συνδρομή της ζώνης ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε καθίσματος. Και αυτός ο τρόπος εφαρμογής του παιδικού καθίσματος στις πίσω θέσεις δεν υπολείπεται σε ασφάλεια, αν γίνει σωστά. - Οι ανυψωτικές βάσεις καθίσματος (booster) χωρίς πλάτη, σύμφωνα με νέα οδηγία, δεν απευθύνονται σε παιδιά με ύψος λιγότερο από 1,25 μέτρα και βάρος κάτω από 22 κιλά, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε παιδιά άνω των 7 χρονών. Ο κίνδυνος τραυματισμού στο κεφάλι και τα πλευρά για παιδιά κάτω από αυτά τα όρια είναι αυξημένος - καλό είναι λοιπόν να μην βιαζόμαστε να αλλάξουμε… πίστα στα πιτσιρίκια μας πριν την ώρα τους! - Ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε στο επόμενο κάθισμα, είναι όταν το κεφάλι του παιδιού εξέχει από την πλάτη του καθίσματος. *Το κείμενο αυτό υπογράφει η συντακτική ομάδα της Nannuka. Στη Nannuka θα βρείτε την αξιόπιστη babysitter που θα ακολουθήσει τις οδηγίες σας και θα φροντίσει το παιδί σας με ασφάλεια!