Πάτα γκάζι στα Windows: απλά τρικ για να επιταχύνεις το PC σου

Περίληψη: Ποιος δε θέλει να έχει έναν γρήγορο υπολογιστή; Έχουμε πει πολλές φορές πως η πιο...

Ποιος δε θέλει να έχει έναν γρήγορο υπολογιστή; Έχουμε πει πολλές φορές πως η πιο σίγουρη μέθοδος για να κάνεις το PC σου πιο γρήγορο, είναι απλά να αλλάξεις τον σκληρό δίσκο του με έναν SSD. Κι όμως, ακόμη κι έτσι, ακόμη και σε υπολογιστές με πολλά giga RAM και πανίσχυρους επεξεργαστες, τα Windows κινούνται με ρυθμούς... σαλιγκαριού. Για να έχεις κι εσύ ένα γρήγορο σύστημα, όμως, πολλές φορές αρκούν μερικά απλά βήματα, τα οποία θα σου δώσουν ένα γρήγορο PC χωρίς καθυστερήσεις. Ας τα δούμε, λοιπόν...

Καθάρισε το startup

Κατά την έναρξη των Windows, φορτώνουν διάφορα πράγματα. Πολλά προγράμματα, όμως, θεωρούν πως πρέπει να προσθέσουν και το δικό τους "κάτιτις". Αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι όντως χρήσιμα, πολλές φορές όμως είναι αχρείαστα. Για παράδειγμα, το Spotify θέλει να φορτώνει από την αρχή, είτε το χρησιμοποιείς είτε όχι. Ο Chrome το ίδιο, όπως και το Skype. Άλλα έχουν ειδικά υπο-προγράμματα, όπως το Acrobat Reader, το οποίο φορτώνει ένα "Adobe ARM", ένα πρόγραμμα το οποίο τσεκάρει συνεχώς αν υπάρχει κάποιο update για το Reader. Για να δεις τι... τρέχει, στα Windows 10 απλά άνοιξε το task manager και πήγαινε στο tab "Startup". Αν δεις κάτι που δεν χρειάζεται να τρέχει από την έναρξη των Windows, κάνε δεξί κλικ και "Disable".

Μείωσε τα εφέ

Ναι, τα Windows έχουν μια σειρά από οπτικά εφέ, τα οποία μπορεί να φαίνονται πολύ ωραία, αλλά επιβαρύνουν τον υπολογιστή. Για παράδειγμα, τα animations όταν κάνεις minimize κάποιο παράθυρο, τα εφέ "κύλισης" παραθύρων, τα fade-in και fade-out των μενού και πολλά άλλα. Αν τα κλείσεις όλα αυτά, μπορεί να μη βλέπεις τα παράθυρα να μικραίνουν και να "κρύβονται" στην taskbar (και όλα τα υπόλοιπα εφέ), όμως ο υπολογιστής σου θα γίνει πιο γρήγορος και θα τον νιώθεις σαφώς πιο "σβέλτο". Για να το κάνεις, άνοιξε το start menu και γράψε "performance options". Στο tab "Visual Effects" μπορείς να επιλέξεις ποια εφέ θες να κρατήσεις και ποια όχι.

Απεγκατέστησε παλιά και ανεπιθύμητα προγράμματα

Άνοιξε τις ρυθμίσεις και μπες στη λίστα των εγκατεστημένων apps και προγραμμάτων. Δες ποια από αυτά δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να υπάρχουν στον υπολογιστή σου, αλλά και ποια μπήκαν χωρίς τη θέλησή σου. Το να απεγκαταστήσεις απλά προγράμματα δεν πρόκειται να επιταχύνει τον υπολογιστή σου, αλλά σίγουρα θα κάνει χώρο στον δίσκο, ενώ τα διάφορα ανεπιθύμητα και "bloatware" πακέτα, σίγουρα επιβαρύνουν το σύστημα χωρίς λόγο. Αρκετά από αυτά μπορεί να έχουν έρθει προεγκατεστημένα από τον κατασκευαστή του υπολογιστή σου. Κάνε απεγκατάσταση χωρίς τύψεις!

Καθάρισε το δίσκο

Τα Windows δεν είναι και το πιο "τακτικό" λειτουργικό σύστημα. Για παράδειγμα, πολλά προσωρινά αρχεία ξεμένουν για χρόνια σε φακέλους "temp", τα αρχεία εγκατάστασης των επίσημων ενημερώσεων αποθηκεύονται αυτούσια χωρίς λόγο, ενώ υπάρχει και το recycle bin, το οποίο μπορεί να μην έχει καθαριστεί για μήνες. Τρέξε το "Disk Cleanup" που περιλαμβάνεται στα Windows και σβήσε τα πάντα! Μάλιστα, υπάρχει και επιλογή για καθάρισμα αρχείων συστήματος, για πιο ενδελεχές καθάρισμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα αρχεία του ίδιου του λειτουργικού συστήματος. Επίσης, αν έχεις λάβει κάποιο εκ των μεγάλων updates των Windows 10, τότε στο C: σίγουρα θα δεις και ένα φάκελο ονόματι "Windows.old", όπου υπάρχουν όλα τα αρχεία της προηγούμενης έκδοσης. Αν δεν σκοπεύεις να γυρίσεις πίσω σε αυτήν, μπορείς να το σβήσεις και να εξοικονομήσεις αρκετά gigabytes.

Τσέκαρε για malware

Ναι, μιλάμε για "ιούς" -- αν και το malware της σημερινής εποχής είναι πολύ πιο κακόβουλο από τους ιούς του παρελθόντος. Μπορεί να έχεις κακόβουλα προγράμματα κρυμμένα, τα οποία τρέχουν συνεχώς, και τα οποία μπορεί να κάνουν οτιδήποτε, από το να στέλνουν spam e-mails σωρηδόν, να παρακολουθούν τον υπολογιστή για αριθμούς πιστωτικών καρτών και passwords, μέχρι και να κάνουν bitcoin mining, κάτι που χρησιμοποιεί το hardware του υπολογιστή σου στο φουλ, χωρίς εσύ να βλέπεις κάτι. Άνοιξε το antivirus σου ή κατέβασε κάποιο δωρεάν -- πχ το Malwarebytes, το Adaware ή το Spybot -- και τρέξε ένα full scan για να είσαι σίγουρος.

Αντικατέστησε βαριά προγράμματα

Είναι γνωστό πως κάποια προγράμματα δεν είναι αποδοτικά. Για παράδειγμα, ο Chrome είναι γνωστό πως "τρώει" τεράστιες ποσότητες μνήμης, ενώ ο Adobe Reader είναι... βαρύς κι ασήκωτος. Ψάξε για πιο ελαφριές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να γλυτώσεις το "βραχνά". Ο ολοκαίνουριος Firefox Quantum είναι πιο γρήγορος και αρκετά πιο ελαφρύς, ενώ το "Sumatra PDF" είναι ένα πανάλαφρο πρόγραμμα για να ανοίγεις αρχεία PDF. Ομοίως, το FastStone Image Viewer είναι μικρό, γρήγορο και πολύ δυνατό πρόγραμμα για να βλέπεις και να οργανώνεις τις φωτογραφίες σου, χωρίς να ανοίγεις το αργό "Photos" των Windows. Κλείνοντας, θα πρέπει να βάλουμε μια προειδοποίηση: τα πάσης φύσεως "registry cleaners" που κυκλοφορούν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Τα Windows δεν αντιδρούν καλά όταν κάποιος πηγαίνει και σβήνει πράγματα που δεν θα έπρεπε να σβηστούν. Μάλιστα, το "καθάρισμα της registry" ελάχιστο αντίκτυπο θα έχει στην ταχύτητα του υπολογιστή, ενώ μια λανθασμένη διαγραφή μπορεί να στείλει τα Windows στην... εντατική.