Το παιχνίδι αναπτύσσει κάθε είδος ευφυίας των παιδιών

Περίληψη: Τα Public σε συνεργασία με την Gordon Hellas, τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό που εστιάζει στην...

Τα Public σε συνεργασία με την Gordon Hellas, τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό που εστιάζει στην βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων, προτείνουν ένα νέο, καινοτόμο τρόπο επιλογής παιχνιδιών βάσει των πολλαπλών ευφυϊών που μπορεί να καλλιεργήσει το παιδί μέσα από κάθε παιχνίδι. Σύμφωνα με τη θεωρία του ψυχολόγου Dr. Howard Gardner, κάθε άτομο διαθέτει 8 ανεξάρτητους και στενά συνδεδεμένους τύπους ευφυΐας. Οι 8 αυτοί τύποι ευφυΐας συνδυάζονται σε κάθε άτομο με μοναδικό τρόπο, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ταλέντα και τις ικανότητές μας σε διαφορετικούς τομείς. Όλοι ανεξαιρέτως ενυπάρχουν σε κάθε παιδί και είναι σημαντική η αρμονική τους ενίσχυση, προκειμένου το παιδί να αποκτήσει πολύπλευρη προσωπικότητα. Στα καταστήματα Public και στο Public.gr, μπορείτε να βρειτε εξειδικευμένα παιχνίδια για κάθε τύπο ευφυΐας, αλλά και ειδικές σημάνσεις σχετικά με τους τύπους ευφυΐας που αναδεικνύει το κάθε παιχνίδι. Τα περισσότερα παιχνίδια καλούν τα παιδιά να εμπλακούν σε ένα σύνολο ενεργειών και έτσι προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες να καλλιεργήσει το παιδί δεξιότητες πολλαπλών ευφυϊών την ίδια στιγμή.

Σωματική ευφυΐα

Η σωματική – κιναισθητική ευφυΐα είναι η ικανότητα να χρησιμοποιεί κάποιος το ίδιο του το σώμα με σκοπό να δημιουργήσει κάτι ή να επιλύσει προβλήματα. Επίσης, είναι η ικανότητα κάποιου να χρησιμοποιεί εξαιρετικά και συνδυασμένα τις κινητικές του δεξιότητες σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τα παιδιά με πιο ανεπτυγμένη/ εξασκημένη αυτήν την ευφυΐα, μαθαίνουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέσα από τη σωματική δραστηριότητα παρά με την ανάγνωση ή την ακρόαση και χρησιμοποιούν τη σωματική μνήμη, δηλαδή θυμούνται πράγματα μέσω του σώματός τους παρά μέσω λέξεων (λεκτική μνήμη) ή εικόνων (οπτική μνήμη). Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την σωματική ευφυΐα.

Περιβαλλοντική ευφυΐα

Είναι η ικανότητα των παιδιών και των ενηλίκων να διακρίνουν τα διαφορετικά στοιχεία της φύσης, όπως φυτά, ζώα, ακόμα και καιρικά φαινόμενα. Το παιδί με υψηλή περιβαλλοντική ευφυΐα εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους ή τη φύση, ενώ δε διστάζει να παίζει με το χώμα και άλλα φυσικά υλικά. Επιπλέον, παρατηρεί και κατανοεί καλύτερα τις μεταβολές των καιρικών φαινομένων. Στις αστικές κοινωνίες η περιβαλλοντική ευφυΐα των παιδιών μπορεί να μένει απαρατήρητη, καθώς δεν παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες ή δυνατότητες να αλληλεπιδράσει το παιδί με στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, φαίνεται πως η περιβαλλοντική ευφυΐα είναι νευρολογικά εγγεγραμμένη και κρίσιμη για την εξελικτική επιβίωση του ανθρώπου στο περιβάλλον του, ακόμα και το τεχνητό. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την περιβαλλοντική ευφυΐα. [gallery link="file" size="full" ids="50178,50177,50179"]

Χωρική – Οπτική Ευφυΐα

Η χωρική-οπτική ευφυΐα μας επιτρέπει να δημιουργούμε νοερές εικόνες. Αυτό συνεπάγεται την ακριβή αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου. Καθοριστικό στοιχείο της χωρικής ευφυΐας είναι η δυνατότητα αντίληψης σχημάτων και αντικειμένων. Βέβαια η χωρική και οπτική ευφυΐα διαφέρουν, καθώς ένα παιδί μπορεί να επεξεργάζεται εικόνες με ευκολία, ωστόσο να μην εμφανίζει την ίδια ευκολία στην αντίληψη του χώρου. Η ευφυΐα αυτή εκδηλώνεται με την υψηλή ικανότητα προσανατολισμού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα άτομα μπορούν να αναγνωρίσουν στοιχεία σχημάτων, όπως η συμμετρία, σε άλλα σχήματα ή να διαβάσουν με ευκολία χάρτες. Αυτός ο τύπος ευφυίας απαντάται συχνά σε εικαστικούς καλλιτέχνες ή αρχιτέκτονες. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την χωρική-οπτική ευφυΐα.

Διαπροσωπική ευφυΐα

Η διαπροσωπική ευφυΐα είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να παρατηρούμε και να κατανοούμε διαφοροποιήσεις στις διαθέσεις, τις επιθυμίες, τα κίνητρα και τις προθέσεις των άλλων. Κατά την παιδική ηλικία, βοηθά το άτομο να διακρίνει τους γύρω του, να αντιλαμβάνεται τις διαθέσεις τους καθώς αυτές μπορεί να αλλάζουν, να είναι πιο συενργατικό. Σε πιο εξελιγμένο επίπεδο είναι η ικανότητα ενός ενήλικα να «διαβάζει» τις επιθυμίες και τις προθέσεις των άλλων ακόμα και αν αυτές παραμένουν κρυμμένες. Η κατάκτηση της διαπροσωπικής ευφυΐας γίνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την διαπροσωπική ευφυΐα. [gallery link="file" size="full" ids="50182,50181,50180"]

Ενδοπροσωπική Ευφυΐα

Είναι η ικανότητα του ατόμου για αυτογνωσία, αναγνώριση και κατανόηση του εσωτερικού του κόσμου και η έκφραση αυτής της γνώσης στη συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά της ενδοπροσωπικής ευφυΐας είναι η αποτελεσματική έκφραση των προσωπικών επιθυμιών και συναισθημάτων, η ικανότητα συνειδητού ελέγχου της συμπεριφοράς, η ικανότητα ενδοσκόπησης και προσωπικών αναζητήσεων και το χιούμορ. Επειδή η ενδοπροσωπική ευφυΐα είναι από την φύση της ιδιωτική, για την αναγνώρισή της χρειάζονται στοιχεία από τις εκφραστικές ευφυΐες, δηλ. τη γλωσσική, τη μουσική και την κιναισθητική ευφυΐα. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την ενδοπροσωπική ευφυΐα.

Μουσική Ευφυΐα

Η μουσική ευφυΐα είναι η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες ποιότητες της μουσικής, όπως το ρυθμό, το μουσικό τόνο και το ύψος του, το μέτρο, τη μελωδία και το ηχόχρωμα (χροιά). Ένα παιδί μπορεί να αποδίδει τη μουσική είτε με μουσικά όργανα είτε με τη φωνή ή το σώμα, ή ακόμα συνθέτοντας νέα μουσικά ακούσματα. Με αυτούς τους τρόπους, ο άνθρωπος με ανεπτυγμένη μουσική ευφυΐα βρίσκει στη μουσική χώρο συναισθηματικής έκφρασης, δημιουργίας, επικοινωνίας και κατανόησης του κόσμου, διότι πάνω από όλα αγαπά τη μουσική και πραγματικά την απολαμβάνει. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την μουσική ευφυΐα. [gallery link="file" size="full" ids="50184,50183,50185"]

Γλωσσική ευφυΐα

Η γλωσσική ευφυΐα είναι η ικανότητα να αναλύουμε πληροφορίες και να εκφραζόμαστε λεκτικά. Επίσης, σχετίζεται με την ικανότητα χρήσης των λέξεων και της γλώσσας και την κατανόηση οδηγιών και εννοιολογικών εννοιών. Παιδιά με ανεπτυγμένη αυτή την ευφυΐα έχουν συνήθως άνεση στην ανάγνωση, στον γραπτό λόγο, στην αφήγηση ιστοριών και στην απομνημόνευση λέξεων και ημερομηνιών. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη αυτή την ευφυΐα, μαθαίνουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μέσα από την ανάγνωση, τη τήρηση σημειώσεων και τη συζήτηση παρά με τη σωματική δραστηριότητα ή τη σωματική μνήμη. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την γλωσσική ευφυΐα.

Μαθηματική/λογική ευφυΐα

Η ικανότητα χειρισμού των αριθμών, ανάπτυξης λογικών επιχειρημάτων και η αντίληψη λογικών σχέσεων ανάμεσα σε αντικείμενα ή σύμβολα. Βασίζεται στην αφαιρετική ικανότητα, στην ικανότητα επαγωγικής και απαγωγικής λογικής, στη δόμηση σχέσεων αιτιολόγησης και την κατανόηση γραφημάτων, στην εκτέλεση σύνθετων μαθηματικών υπολογισμών και στην έμφαση στους κανόνες. Χαρακτηριστικά παιδιών με αυτό το είδος ευφυΐας πιο αναπτυγμένο είναι η αγάπη για τους αριθμούς, η τάση κατάταξης αντικειμένων σε κατηγορίες, η επίλυση αφηρημένων προβλημάτων, η αναζήτηση λογικών εξηγήσεων, η αξιολόγηση και επεξεργασία υποθέσεων, η ικανότητα νοερής επίλυσης προβλημάτων, η επιστημονική σκέψη καθώς και η εκτέλεση σύνθετων υπολογισμών. Δες τα εξειδικευμένα παιχνίδια που αναπτύσσουν την μαθηματική-λογική ευφυΐα.