Παιχνίδια του μυαλού: Γυμνάστε τους εγκεφαλικούς μυς με mind games

Περίληψη: Θέλεις να κρατάς το μυαλό σου σε φόρμα; Εξάσκησέ το! Αν η καθημερινότητά σου δεν...

Θέλεις να κρατάς το μυαλό σου σε φόρμα; Εξάσκησέ το! Αν η καθημερινότητά σου δεν προσφέρει αρκετές προκλήσεις, ώστε οι νευρώνες του εγκεφάλου σου να εξασκούνται ικανοποιητικά, τότε δεν έχεις παρά να κατεβάσεις στο smartphone σου ένα, δύο ή και περισσότερα από τα παιχνίδια που προτείνουμε! Οι έρευνες που έχουν γίνει επί του θέματος, έχουν δείξει πως, αν και κανένα παιχνίδι ή καμμία ασχολία δεν πρόκειται να σε κάνει πιο έξυπνο ή να αυξήσει την ευφυία σου, η συχνή και τακτική εξάσκηση του μυαλού με προβλήματα και δοκιμασίες κρατά τα εγκεφαλικά κύτταρα σε φόρμα! Ευτυχώς, το Google Play είναι γεμάτο με πολλά παιχνίδια, για όλα τα γούστα και όλες τις προτιμήσεις! Θες να εξασκηθείς σε λύση γρίφων; Σου αρέσουν τα οπτικά puzzles; Θες κάτι που να συνδυάζει παρατηρητικότητα και επιδεξιότητα; Ίσως και ταχύτητα; Γρήγορη σκέψη; Αντανακλαστικά; Ή μήπως θα ήθελες κάτι σε πιο... επιστημονική βάση; Για παράδειγμα, γεωμετρία; Βασική αριθμητική; Τριγωνομετρία; Μήπως ασχολείσαι με υπολογιστές και θες παιχνίδια με λογικές πύλες, δυαδικό σύστημα και άλγεβρα Boole; Όλα υπάρχουν! Όπως καταλαβαίνεις, η τεράστια συλλογή παιχνιδιών που υπάρχουν στο Google Play είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Υπάρχουν παιχνίδια για να ικανοποιήσουν τις πιο "ειδικές" απαιτήσεις, αλλά και τα κλασσικά, όπως tetris, shoot-the-bubble, πολλές παραλλαγές του Candy Crush, Mah-Jong, και βέβαια τα παραδοσιακά τρίλιζα, σκάκι, τάβλι, ντάμα, πύργοι του Ανόι και λοιπά. [gallery columns="5" link="none" size="full" ids="48287,48288,48289,48290,48291"]

Brain Training

Βέβαια, έχουμε και εξειδικευμένα apps, τα οποία αποτελούν συλλογές από υπο-παιχνίδια, τα οποία αυτοδιαφημίζονται ως "brain training". Αν και η αποτελεσματικότητά τους στην αύξηση του IQ είναι αμφιλεγόμενη, τουλάχιστον τα περισσότερα είναι διασκεδαστικά! Το Elevate είναι το πιο γνωστό, αλλά και το Lumosity έχει τους δικούς του φανατικούς οπαδούς.

Θετικές επιστήμες

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε πιο "εξειδικευμένα" παιχνίδια, τα οποία απαιτούν στοιχειώδεις γνώσεις -- από τα μαθηματικά, τη φυσική ή τη γεωμετρία γυμνασίου ή λυκείου -- αλλά εξακολουθούν να είναι ενδιαφέροντα. Για τους λάτρεις της γεωμετρίας έχουμε το Pythagorea, ενώ από το ίδιο studio βρίσκουμε και το Euclidea για τριγωνομετρία. Στην πλευρά της φυσικής, και ειδικότερα της μηχανικής, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο Brain It On, το οποίο δεν απαιτεί μαθηματικές γνώσεις αλλά περισσότερο αντίληψη.

Λογική και αλγόριθμοι

Οι προγραμματιστές και όσοι ασχολούνται με ψηφιακά ηλεκτρονικά θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως αυτή την κατηγορία. Το Algorithms θα σε μάθει βασικές αρχές αλγορίθμων μέσω παιχνιδιού, ενώ αν θες να μάθεις προγραμματισμό με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, το Learn To Code θα σε βοηθήσει. Από το ίδιο studio υπάρχουν και παραλλαγές του προγράμματος για συγκεκριμένες γλώσσες, όπως C++, Java, Python ή και HTML. Για τους πιο... hardware-ίστες, το Logic Gates θα εξασκήσει την γνώση σου σε λογικές πύλες, ενώ το Binary Challenge σε δυαδικό σύστημα και μετατροπές! [gallery link="none" columns="5" size="full" ids="48292,48293,48294,48295,48296"]

Αριθμοί και λέξεις

Σε ένα πιο απλό (λογικά) επίπεδο, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε το διάσημο 2048 και την παραλλαγή του, το Threes. Ενδιαφέρον είναι και το Number Knot, για... δυνατούς λύτες! Αν προτιμάς γράμματα αντί αριθμών, δες το Four Letters, το Word Cookies ή το Word Crush, ενώ το 4 Pics 1 Word συνδυάζει εικόνες και λέξεις με μοναδικό τρόπο!

Puzzles

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε βάλει όλα τα υπόλοιπα apps, τα οποία είναι περισσότερο "παιχνίδια", αν και αναμφίβολα ακονίζουν τη φαντασία και τη λογική στον υπέρτατο βαθμό. Για παράδειγμα, ρίξε μια ματιά στο Hocus, το οποίο βασίζεται στα παράδοξα "αδύνατα" τρισδιάστατα αντικείμενα του M.C. Escher για να δημιουργήσει ένα μοναδικό παιχνίδι. Αντιστρόφως, το Roll the Ball βασίζεται στο συνδυασμό του παιδικού "σιδηροδρόμου" με τη σιδερένια μπίλια και του επίσης παιδικού "κλειστού παζλ" με τα τετραγωνάκια, και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το Mekorama είναι μια μοντέρνα τρισδιάστατη εκδοχή των παλιών platform games που κυκλοφορούσαν κατά δεκάδες τη δεκαετία του '80 σε Spectrum, Amstrad και Commodore, ενώ το Loop μοιάζει σα να βγήκε από coin-op της ίδιας περιόδου, αν και είναι εξαιρετικά εθιστικό. Το ίδιο ισχύει και για το Blek, το οποίο δείχνει το πως μια απλούστατη ιδέα μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα τόσο καλό παιχνίδι. Μιλώντας για απλότητα, το Prune σε βάζει να... κλαδέψεις ένα δέντρο, αλλά μην κάνεις το λάθος και πιστέψεις πως είναι βαρετό ή απλό. Τα Infinity Loop και K-Loop, τα οποία αποτελούν παραλλαγές επί του ιδίου θέματος, σε βάζουν να σχηματίσεις κλειστούς βρόχους, βρίσκοντας τον ιδανικό τρόπο να συνδυάσεις και να περιστρέψεις... κυρτές γωνίες. Επίσης, η σειρά των Cut the Rope από τη ZeptoLabs έχει όλα τα φόντα να σε κρατήσει κολλημένο για ώρες, όπως και το μοναδικής σύλληψης και πρωτοτυπίας World of Goo.

Adventures

Πέραν των "απλών" μονοδιάστατων παιχνιδιών, στα οποία όλες οι "πίστες" αποτελούν παραλλαγές του ιδίου θέματος, υπάρχουν και ολοκληρωμένα παιχνίδια με πλοκή και σενάριο, τα οποία "λύνονται" μέσω γρίφων, όπως τα παλιά καλά adventures. Το είδος των γρίφων μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα προαναφερθέντα, ή και εντελώς καινοτόμες δοκιμασίες. Για αρχή, ρίξε μια ματιά στις δημιουργίες του studio Rusty Lake. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο, βρίσκουμε και το realMYST, για όσους έχουν παίξει τα PC games της σειράς και θέλουν να τα θυμηθούν, αλλά και για όσους δεν είχαν ποτέ την τύχη να γνωρίσουν τον κόσμο του MYST.