Πέντε απλοί τρόποι για να κάνεις το laptop σου και πάλι γρήγορο

Περίληψη: Έχεις το ίδιο laptop εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και η ταχύτητά του δεν είναι...

Έχεις το ίδιο laptop εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και η ταχύτητά του δεν είναι η ίδια όπως όταν το αγόρασες. Δεν είσαι όμως έτοιμος να το αντικαταστήσεις με καινούργιο. Πως λοιπόν μπορείς να του δώσεις και πάλι «φτερά» και να το κάνεις να πετάει; Αυτό εξαρτάται από το ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που προκαλεί τις καθυστερήσεις. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους συχνότερους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις όλα τα πιθανά προβλήματα ταχύτητας του laptop σου.

1.Σκληρός δίσκος

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα ταχύτητας σε έναν υπολογιστή είναι ο σκληρός δίσκος, συγκεκριμένα, ο HDD. Αν το laptop σου εξοπλίζεται με κλασικό σκληρό δίσκο τότε αυτός είναι μία από τις βασικότερες αιτίες για αργή λειτουργία. Η ταχύτητα ενός HDD δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα κομμάτια του συστήματος και έτσι αργούν να εκτελεστούν διάφορες διεργασίες.

Για να απαλλαγείς από αυτό το bottleneck στην απόδοση η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για το μηχάνημά σου είναι ένας δίσκος SSD. Οι SSD προσφέρουν πολλαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με έναν HDD και η απόδοση του υπολογιστή είναι η μέρα με τη νύχτα. Το μόνο μειονέκτημα ενός SSD είναι το μεγαλύτερο κόστος ανά GB χωρητικότητας. Αλλά ακόμα κι έτσι αξίζει 100% να θυσιάσεις αποθηκευτικό χώρο για να εκμεταλλευτείς της ταχύτητα που σου προσφέρει ένας SSD.

2.Μνήμη RAM

Το laptop σου, σε σχέση με την ημέρα που το αγόρασες, έχει πολλά περισσότερα προγράμματα εγκατεστημένα. Επίσης, οι υπολογιστικές ανάγκες ιστοσελίδων και εφαρμογών αυξάνονται καθημερινά. Έτσι είναι πολύ πιθανόν η μνήμη RAM του PC σου να μην επαρκεί για να τρέξει τα πρόγραμμα που έχεις ανοιχτά, με αποτέλεσμα να παρατηρείς αρκετά κολλήματα ή και «κρασαρίσματα» εφαρμογών.

Για τους περισσότερους χρήστες σήμερα τα 8GB RAM είναι το ελάχιστο απαραίτητο για άνετη λειτουργία. Όχι γιατί χρειάζονται σε όλους και τα 8GB, αλλά γιατί τα 4GB είναι πλέον ελάχιστα για τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου συστήματος. Αν λοιπόν έχεις κι εσύ ένα laptop με λιγότερη RAM, η οποία όμως μπορεί να αναβαθμιστεί, προμηθεύσου ακόμα ένα stick RAM που να ταιριάζει στο σύστημά σου και βοήθησε τον υπολογιστή σου να ανακτήσει λίγη από την χαμένη του ταχύτητα.

3.Εφαρμογές παρασκηνίου

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας χαμένης απόδοσης είναι οι εφαρμογές που τρέχουν συνέχεια στο παρασκήνιο. Πολλές εφαρμογές που εγκαθιστούμε ξεκινούν αυτόματα κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή. Γνωστά παραδείγματα είναι το Skype και το Steam. Με τον καιρό αυτή η λίστα εφαρμογών μπορεί να μεγαλώσει αρκετά χωρίς να το καταλάβεις και να σου δημιουργεί κολλήματα.

Ευτυχώς, για να βάλεις σε μία τάξη τα πράγματα, δεν χρειάζεται να πας σε κάθε εφαρμογή μία-μία και να ψάξεις τις ρυθμίσεις της. Για να αλλάξεις την συμπεριφορά των εφαρμογών κατά το startup πρέπει απλά να ανοίξεις των Task Manager των Windows. Αν δεν ξέρεις πως γίνεται αυτό, τότε πρέπει απλά να πατήσεις Ctrl+Shift+Esc. Μόλις ανοίξεις το Task Manager θα βρεις την καρτέλα με όνομα «Startup». Εκεί εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές που είναι ενεργοποιημένες να ανοίγουν αυτόματα κατά την εκκίνηση. Αν δεν θέλεις κάποια από αυτές να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, την επιλέγεις και κάνεις «απενεργοποίηση». Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι κάνει κάποια εφαρμογή τότε άφησέ την ενεργοποιημένη.

4.Ιοί/Malware

Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος, μπορεί με τον καιρό ο υπολογιστής σου να έχει μολυνθεί με κάποιο malware ή ιό. Ένα τέτοιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει από απλή καθυστέρηση μέχρι και μόνιμη βλάβη. Πολλά από αυτά τα προγράμματα μπορεί να τρέχουν συνέχεια στο παρασκήνιο και να καταναλώνουν πόρους συστήματος.

Για να απαλλαγείς από αυτά καλό είναι να κάνεις σάρωση του συστήματος με κάποιο πρόγραμμα antivirus. Αν δεν είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιο από τα καταστήματα Public όπου ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα αναλάβει να απαλλάξει το σύστημά σου από ιούς. Μία ακόμα πιο δραστική λύση θα ήταν η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, το λεγόμενο format. Σε αυτή την περίπτωση είσαι απολύτως βέβαιος ότι το σύστημα θα είναι καθαρό. Μην ξεχάσεις όμως πρώτα να πάρεις backup από τα αρχεία σου για να μην χάσεις ότι έχεις αποθηκευμένο στον υπολογιστή.

5.Αυξημένη θερμοκρασία

Μπορεί το hardware να μην κολλάει κι αυτό ιούς αλλά με τον καιρό μαζεύεται στο laptop σκόνη και άλλη βρωμιά που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του. Το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι η αυξημένες θερμοκρασίες που οδηγούν σε πιο αργή απόδοση και σε μεγαλύτερο θόρυβο λόγω της συνεχούς λειτουργίας των ανεμιστήρων. Αν το πρόβλημα θερμότητας είναι σημαντικό τότε είναι πολύ πιθανόν ένα laptop να σβήνει από μόνο του. Ειδικότερα το καλοκαίρι που η μέση θερμοκρασία είναι αυξημένη, το πρόβλημα αυτό γίνεται εντονότερο.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει στο laptop ένας καθαρισμός εσωτερικά. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού αφαιρούνται σκόνη και άλλα σωματίδια που μπλοκάρουν τις διόδους του αέρα. Επίσης κατά τον καθαρισμό τοποθετείται καινούργια πάστα στον επεξεργαστή για να αποβάλλεται η θερμοκρασία ακόμα πιο αποδοτικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο υπολογιστής να λειτουργεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, να μην σβήνει αλλά και να είναι πιο αθόρυβος. Συμπληρωματικά θα σου προτείναμε να χρησιμοποιείς με το laptop σου και μία βάση ψύξης για να αντιμετωπίζει το laptop σου ακόμα πιο αποδοτικά τις θερμοκρασίες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του.

Μην χάνεις άλλο χρόνο λοιπόν, ακολούθησε αυτό τον οδηγό και κάνε το laptop σου να μοιάζει και πάλι σαν καινούργιο. Η ακόμα καλύτερα επισκέψου ένα κατάστημα Public, και άσε τους τεχνικούς να διαγνώσουν τυχόν προβλήματα και να αναλάβουν την επίλυσή τους.