Πέντε παιχνίδια μαθηματικών που κάθε τάξη πρέπει να παίξει

Περίληψη: Ψάχνετε δημιουργικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά σας. Το site infokids.gr...

Ψάχνετε δημιουργικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για να παίξετε με τα παιδιά σας. Το site infokids.gr μας δίνει ιδέες για να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας και να τους μεταδώσουμε συγχρόνως βασικές αρχές των μαθηματικών! 1. Το παιχνίδι του 100
Είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της αίσθησης των αριθμών κι εφαρμόζεται με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την τάξη στην οποία απευθύνεται. Τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο όρθια. Με την φορά του ρολογιού, μετρούν δυνατά μέχρι να φτάσουν στο εκατό. Το παιδί που λέει το εκατό κάθεται. Ο τελευταίος που μένει όρθιος κερδίζει.
Παραλλαγές...
Μετρήστε ανά 5, 10, 25 ή χρησιμοποιήστε τα γινόμενα της προπαίδειας για να λένε αριθμούς που λήγουν σε αυτά π.χ. πολλαπλάσια του 2. Εάν κάποιος/α αναφέρει κάτι διαφορετικό κάθεται. Το ίδιο εφαρμόζεται με τους διαιρέτες.
2. 101 και έξω!
Μπορεί να παιχθεί από ομάδες παιδιών (π.χ. αγόρια - κορίτσια) ή σε ζευγάρια ή δάσκαλος/α εναντίον μαθητών. Χρειάζεστε:
- ένα κομμάτι χαρτί
- ένα μολύβι
- ένα ζάρι
 
Στόχος του παιχνιδιού: να φτάσουν οι παίκτες όσο πιο κοντά στο 101 γίνεται χωρίς να το ξεπεράσουν.
 
Πώς παίζεται: 
Οι παίκτες ρίχνουν με τη σειρά το ζάρι. Μπορούν να δεχτούν τον αριθμό όπως τους έτυχε ή να τον υπολογίσουν ως δεκάδα π.χ 5 ή 50. Οι μαθητές/ τριες βρίσκουν κάθε φορά το άθροισμα των αριθμών που τους τυχαίνουν. Μπορεί, επίσης, να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός που τυχαίνει στο ζάρι με έναν αριθμό προκαθορισμένο ώστε να γίνει εξάσκηση στην προπαίδεια.
 
3. Πλάτη με πλάτη ή αλλιώς...back to back
 
Χρειάζεστε:
- μια επιφάνεια για γράψιμο
- μαρκαδόρους ή άλλα υλικά γραφής
- έναν/μια μαθητή/τρια που είναι γρήγορος/η στις αριθμητικές πράξεις, ο/η οποίος/α θα ονομαστεί "συντονιστής". Στόχος του παιχνιδιού: να μαντέψει ο ένας παίκτης τον αριθμό του άλλου πριν από εκείνον.
Πώς παίζεται:
Δυο μαθητές/τριες σηκώνονται στον πίνακα και στέκονται πλάτη με πλάτη. Αυτό τους επιτρέπει να γράψουν στον πίνακα αλλά ταυτόχρονα τους εμποδίζει να δουν τον αριθμό που έγραψε ο άλλος παίκτης. Ο συντονιστής, λοιπόν, φωνάζει "Πάνω τα νούμερα". Αυτό σημαίνει ότι οι δυο μαθητές πρέπει να γράψουν στον πίνακα έναν αριθμό της επιλογής τους. Στη συνέχεια ο συντονιστής ανακοινώνει το άθροισμα ή το γινόμενο των δυο αριθμών. Τα παιδιά πρέπει να μαντέψουν από τον δικό τους αριθμό και το άθροισμα ή το γινόμενο τον αριθμό που έγραψε ο/η συμμαθητής/τριά τους. Όποιος ανακαλύψει πρώτος τον αριθμό κερδίζει τον γύρο. Ο ηττημένος προκαλεί τον επόμενο παίκτη.
4. Μάντεψε τον αριθμό μου Παίζεται σε ομάδες μεγάλες ή μικρές, σε ζευγάρια.
guessmynumber3Χρειάζεστε: - πίνακες με αριθμούς - έναν μαρκαδόρο που σβήνει Πώς παίζεται:
Ένας/μια μαθητής/τρια επιλέγει έναν αριθμό, οι υπόλοιποι της ομάδας προσπαθούν να μαντέψουν τον αριθμό διατυπώνοντας μια σειρά από ερωτήσεις. Ο/η μαθητής/τρια διαγράφει τα νούμερα που δεν είναι και κυκλώνει όσα θα μπορούσαν να αποτελούν τον αριθμό του. Νικητής είναι εκείνος/η, που θα μαντέψει σωστά τον αριθμό. Έπειτα, η επιλογή είναι δική του.
Πιθανές ερωτήσεις: αριθμός ψηφίων, πολλαπλάσιο/ διαιρέτης ενός αριθμού, μονός/ζυγός κ.α.
 
5. Αριθμητικές πράξεις
Σε ομάδες 2 - 4 ατόμων Χρειάζεστε: Κάρτες με αριθμητικές πράξεις
Πώς παίζεται: Μοιράστε τις κάρτες σε όλους, ύστερα μετρήστε μέχρι το τρία. Στο σημείο αυτό όλοι πρέπει να αποκαλύψουν τις κάρτες τους. Η κάρτα με το μεγαλύτερο αποτέλεσμα κερδίζει όλες τις υπόλοιπες στον γύρο.
Επιλογές σε επώνυμα παιχνίδια
 
Και αν δεν σας έφτασαν όλα αυτά αναζητήστε καταπληκτικά παιχνίδια στα Public που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν αλλά και να διασκεδάσουν τα παιδιά σας! [gallery link="file" columns="4" ids="31587,31586,31590,31591"] Το Επιτραπέζιο 100 Παιχνίδια Λογικής Και Διασκέδασης περιλαμβάνει 100 διασκεδαστικά παιχνίδια λογικής όπου τα παιδιά θα ψάχνουν διαφορές και συνειρμούς λογικής, θα λύνουν λαβυρίνθους και θα εξασκούνται στο να γράφουν και να λογαριάζουν ενώ, το Εξυπνούλης Ηλεκτρονικό Λέξεις και Αριθμοί λειτουργεί με ηλεκτρονική μονάδα που μιλάει! Το παιδί πρέπει να πάρει τις 2 πένες και να τις ακουμπήσει στις τρυπούλες που αντιστοιχούν στις σωστές αντιστοιχίσεις για να ακούσει το αποτέλεσμα. Οι Μαγνητικοί Αριθμοί είναι ένα παιχνίδι για παιδιά 3 χρονών και πάνω με σκοπό να εκπαιδευτούν στους μαθηματικούς υπολογισμούς ενώ μια ακόμη επιλογή είναι το παιχνίδι «Εξυπνούλης Ηλεκτρονικό Αριθμοί Disney Princess». [caption id="" align="alignnone" width="280"]Παραγωγή Yδρογόνου από την Hλιακή Eνέργεια Horizon FCJJ-16 Ηλιακό πάνελ εργασίας και κυψέλες υδρογόνου: Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας[/caption] Από την άλλη, για μεγαλύτερα παιδιά οι επιλογές είναι επίσης πολλές! Με τα παιχνίδια Παραγωγή Yδρογόνου από την Hλιακή Eνέργεια Horizon και Βιο ενέργεια Horizon τα παιδιά θα μάθουν πώς μπορούν να παράξουν υδρογόνο και βιολογικά καύσιμα και θα πάρουν μια γεύση από νωρίς από τον κόσμο της επιστήμης και των μαθηματικών. Περισσότερα δημιουργικά παιχνίδια θα βρείτε εδώ.