4+1 βιβλία για το φετινό μας δώρο στη μαμά

Περίληψη: Συνήθως... ξεμπερδεύουμε με ένα φιλί κι ένα λουλούδι τα πιο μεγάλα παιδιά, άντε μια ζωγραφιά...

Συνήθως... ξεμπερδεύουμε με ένα φιλί κι ένα λουλούδι τα πιο μεγάλα παιδιά, άντε μια ζωγραφιά κι ένα μεγάλο φιλί τα πιτσιρίκια - μήπως φέτος να χαρίσουμε ένα βιβλίο; Στις 13 Μαΐου όλοι θα ευχηθούμε στη σημαντικότερη γυναίκα της ζωής μας, εκείνη την ημέρα μαμάδες, μητέρες και μανούλες γιορτάζουν. Ναι, θα πρέπει να γιορτάζουν ολοχρονίς, αλλά κάθε υπενθύμιση για τον σπουδαίο ρόλο τους είναι καλοδεχούμενη. Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε χάρη στην αμερικανή Ann Maria Reeves Jarvis, που έστησε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με ονομασία "Mothers Friendships Day" και συναφείς συναντήσεις που ονόμασε "Mothers Day Meetings", κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Για τις μητέρες μας, λοιπόν, για τις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μαμάδες, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, με σκοπό να καταλάβουμε λίγα πράγματα παραπάνω για τη μητρότητα, διαλέξαμε πέντε βιβλία μακριά από κοινοτοπίες, που με τον τρόπο τους θίγουν τις μεγάλες της αλήθειες.

Μια μητέρα γεννιέται, εκδόσεις Άγρα

Ένα βιβλίο που αγγίζει το πώς ο ερχομός ενός παιδιού αναδιαμορφώνει όλες τις σχέσεις της μητέρας με την οικογένειά της και τα κοντινά πρόσωπα. Ο διάσημος ψυχίατρος Daniel Stern ενώνει τις δυνάμεις του με την παιδίατρο και παιδοψυχίατρο Nadia Bruschweiler - Stern και τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Alison Freeland, για να αποδώσουν με θαυμάσιο τρόπο την ψυχολογία της νέας μητέρας και να δείξουν την αναγκαία... κατανόηση και αποδοχή για τα αντιφατικά συναισθήματα που φέρουν τα πρώτα στάδια της μητρότητας.

Το δέντρο που έδινε, εκδόσεις Δωρικός

Αυτό το όμορφο παραμύθι, που ξεκινάει με τη φράση «Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα αγοράκι...», κρύβει μεγάλα νοήματα κάτω από απλά λόγια και ζωηρές εικόνες. Κάθε μέρα το αγόρι πηγαίνει στη μηλιά και τρώει τα μήλα της, κάνει κούνια από τα κλαδιά της, σκαρφαλώνει στον κορμό της και όσο περισσότερο εκείνο μεγαλώνει, τόσο περισσότερα της ζητά. Η μηλιά, που συμβολίζει ασφαλώς τη μητρική αγάπη, προσφέρει αδιάκοπα ό,τι διαθέτει. Μια συγκινητική αλληγορία που αγγίζει σε βάθος τη σχέση μητέρας - παιδιού.

Θα σ' αγαπώ ό,τι και αν γίνει, εκδόσεις Πατάκη

Ένα μικρό αλεπουδάκι, ο... Μικρός, είναι διαρκώς κακόκεφος και γεμάτος ανασφάλεια ότι η μαμά του δεν θα τον αγαπάει για πάντα. Εκείνη, με τρόπο ευρηματικό, του αποδεικνύει ότι η αγάπη των γονιών δεν έχει τέλος και όρια «ό,τι κι αν γίνει». Αξιοποιώντας και εδώ το πολύτιμο εργαλείο της αλληγορίας, η συγγραφέας Debi Gliori λέει για το βιβλίο της πως πρόκειται για τη συνηθισμένη αλλά μεγαλειώδη υπόσχεση «που δίνουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους όσους αγαπάμε».

Δύσκολες μητέρες, εκδόσεις Αρμός

Οι ιστορίες αυτών που πόνεσαν διότι έχασαν σε έναν βαθμό ή ολοκληρωτικά τη μητρική αγάπη είναι, δυστυχώς, πολλές. Η Terri Apter αγγίζει αυτό το δύσκολο θέμα στο βιβλίο της. Εκτός από την πολυετή της έρευνα γύρω από τη μητρότητα και τις δύσκολες όψεις της, γράφει με αφετηρία από την ταραγμένη παιδική της ηλικία. Και χωρίζει τις μητέρες σε πέντε κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία είναι η θυμωμένη μητέρα, η δεύτερη είναι η εξουσιαστική, η τρίτη η ναρκισσιστική, η τέταρτη η μητέρα που φθονεί και, τέλος, η συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα. «Δύσκολη μητέρα είναι αυτή που φέρνει αντιμέτωπο το παιδί της με το εξής δίλημμα: ή θα αναπτύξεις σύνθετους και περιοριστικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, για να διατηρήσεις μια σχέση μαζί μου με τους δικούς μου όρους, ή θα υποστείς γελοιοποίηση, απαξίωση ή απόρριψη», σημειώνει μεταξύ άλλων η Apter. Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα με ψυχαναλυτική διάθεση και παρατηρήσεις περί μητρότητας σε βάθος.

Χαρούμενη μαμά=χαρούμενα παιδιά, εκδόσεις Ψυχογιός

Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, με γραφή αισιόδοξη και κυρίως απελευθερωτική, μιλά για όλα όσα συχνά νιώθουν οι γονείς αλλά φοβούνται να εκφράσουν. Επειδή στο μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι όλα ρόδινα, το βρεφικό κλάμα μπορεί - ναι - να σπάσει τα νεύρα τους, συχνά να νιώθουν άχρηστοι, ότι δεν αντέχουν τις αταξίες των παιδιών τους ή ότι δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν, η συγγραφέας πραγματεύεται σε δεκαοκτώ κεφάλαια ισάριθμα θέματα σε σχέση με τον ρόλο τους: επικοινωνία στην εφηβεία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διαζύγιο, τη δύσκολη στιγμή που αρρωσταίνει ένα παιδί και την ακόμα πιο δύσκολη που φεύγει από το σπίτι. Βρείτε όλους τους παραπάνω τίτλους και ακόμα περισσότερους αφιερωμένους στις μητέρες στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!Χρόνια πολλά μαμάδες!